2014. szeptember 21., vasárnap

Csokis tortácskák almával és dióval






Ezt a sütit a szükség szülte. A szükség itt nem csak az édesség iránti olthatatlan vágyat jelenti, hanem egy dugába dőlni látszó másik süti miatti na-akkor-ezt-most-pihentetjük felkiáltással született döntés eredményét is. Történt ui., hogy eredetileg almás sütit akartam sütni, amihez leveles tészta kellett. Én meg végre nekiveselkedtem a házilag való készítésnek. Ez a művelet pedig elég érdekesre sikeredett, minekutána mérgemben bevágtam a félkész tésztát a fagyóba. A sütiehetnék azonban csak nem múlt. Felvillant bennem a nap folyamán korábban látott desszert képe. Mivel az fügés volt - és mi azt nem szeretjük –, rögtön átkonvertáltam almásra, és tettem bele még egy kis diót is. A mennyiségeken is változtattam egy csöppet, és egyéb sütőformám nem lévén, muffintepsiben sütöttem meg.
Igazán könnyű a tésztája, kicsit a brownie-ra emlékeztet, de nem annyira édes – épp nekünk való. Tejszínhabbal az igazi, de vaníliafagyival is el tudom képzelni.

Rozi, kedves, köszi a szupi receptet! ;)






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához: 

15 dkg vaj
10 dkg étcsoki

3 tojás 
13 dkg nyírfaporcukor
1 közepes alma
0,5 dl félédes fehérbor vagy almalé
1 tk citromlé (elmaradhat)
5 dkg dió
1 tk cukrozatlan kakaópor
7 dkg liszt

Tálaláshoz:
2,5 dl tejszín
1 ek nyírfaporcukor
kakaópor
1 kis alma
citromlé

elkészítés:

  1. Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivesszük, 8 cikkre vágjuk, a cikkeket hosszában további cikkekre vágjuk, amiket félbevágunk, majd felkockázunk.
  2. Az almát lábosba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet és a bort/almalevet, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Leszűrjük és hűlni hagyjuk.
  3. A csokit a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  4. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk és félretesszük. A sárgáját a porcukorral fehéredésig kavarjuk.
  5. A lisztet elvegyítjük a kakaóporral és a sütőporral. A diót késes mixerben durvára daráljuk vagy késsel nagyon apróra vágjuk.
  6. A langyosra hűlt csokis vajat összekeverjük a cukros tojással, hozzáadjuk a kihűlt párolt almát és a darált diót, majd felváltva hozzáforgatjuk a lisztes keveréket és a fehérjehabot.
  7. Egy muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk-kilisztezzük, elosztjuk bennük a tésztát, és előmelegített sütő 2. rácsára téve készre sütjük. (Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy megsültek-e.)
  8. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük belőle. Hogy a sütik vakondtúrásra hasonlítsanak, fejre állítva tesszük a tányérokra.
  9. A díszítéshez egy kis almát megmosunk, magházát eltávolítjuk, néhány nagyon vékony cikket vágunk belőle, és megmártóztatjuk citromlében, hogy tálalásig ne barnuljanak be. A tejszínt a cukorral habbá verjük, a tortácskák tetejére halmozzuk, meghintjük kakaóporral és feldíszítjük az almaszeletkékkel.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc













Forrás: Aranymorzsa blog (2014. szeptember 15., fügés minitorták)




5 megjegyzés:

  1. Ó, de szépek! Imádom az alma-csoki-dió triót. :D Veszem a cipőm, indulok! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Akkor ebben is hasonlítunk, mert én is nagyon szeretem. Igaz, ez csak most derült ki. :D Gyere-gyere, szeretettel várlak! :)

      Törlés
  2. Akárhogy nézem, tojást nem találok a hozzávalók között.Beírnád, hogy mennyi kell hozzá?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ú, köszönöm, hogy szóltál Marika! :) Máris javítottam. Valahogy kimaradt a hozzávalók felsorolásából.

      Törlés
    2. Köszönöm én is!

      Törlés