2014. szeptember 17., szerda

Zellersó házilag






Tervbe vettem, hogy fűszerkeveréket készítek – persze ezt is mikor, ősszel. Ehhez azonban szükségem volt zellerzöldre. A zöldségesnél már nem lehetett kapni, de Apukám kertjében szerencsére éppen mostanában hozott friss hajtásokat a zeller. Amikor meglátogatott, hozott egy nagy csokorral, így nem volt akadálya a fűszergyártásnak. Vagyis csak azt hittem, hogy zöld utat kapott ez a kis konyhai ténykedés. Sajnos azonban pont akkorra állt be a rossz idő, amikor az én kis zellerkém teljes pompájában zöldellt a vizes pohárban. Esős idő, naphiány – ez a legrosszabb párosítás a szárítási procedúra számára. Eszem ágában sem volt bekapcsolni a sütőt, ui. egy másik fűszer kapcsán már bebizonyosodott, hogy bármit is írjanak a neten, sütőben, 50-100°C-on (a sütőajtó gyakori nyitogatása mellett) marhára nem lehet zöldséget szárítani. Isten ments, hogy egy ilyen eljárástól tönkremenjen a zellerem! Én bizony inkább kiraktam az erkélyre borús idő ide vagy oda, és hihetetlen módon elég volt neki 2 nap meg egy pár órás napsütés, és így is zörgősre száradt. Már semmi nem állhatott a házi zellersókészítés útjába. Jöhet a házi fűszerkeverék is!







Hozzávalók 1 kis befőttesüveghez:

1 nagy csokor zellerzöldje (nálam 15 szál)
4 ek só

elkészítés:
  1. A zöldséget megmossuk, leszárítjuk, majd felaprítjuk, lehetőleg igen apróra.
  2. A felaprított leveleket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, széthúzkodjuk, és száraz helyen zörgősre szárítjuk. (Legjobb nyáron, a szabadban, de olyan helyen, ahol nem éri közvetlen napsugárzás.)
  3. A megszáradt zellerzöldet (nekem 6 evőkanálnyi lett) nagy szemű sóval együtt késes mixerbe tesszük és ledaráljuk.

    Ha eleve nagyon apróra sikerült felaprítanunk, akkor nem szükséges késes mixerben ledarálni, csak keverjük el durvább szemcséjű, csomósodásgátló anyagot nem tartalmazó sóval.
    A só mennyisége igazából érzésre megy, én ennyi zellerzöldhöz szükségesnek éreztem a 4 evőkanálnyit.

A kész fűszert felhasználhatjuk egyéb fűszerkeverékek készítéséhez, de önmagában is fűszerezhetünk vele különböző leveseket, mártásokat vagy akár húsokat.









És így néz ki ledarálva:










5 megjegyzés:

  1. De szeretem a zellert! Olyan jó ízt ad az ételeknek! :) Nagyon jó ötlet így eltenni télire.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak mostanában kezdek barátkozni a levesben az ehhez hasonló zöldségekkel olyan formán, hogy benne úszkálnak a levélkék. Az ízüket viszont mindig is szerettem. Úgy örülök, hogy végre én is készíthettem saját fűszert. Örülök, hogy tetszik neked. :)

      Törlés
    2. Még szép, hogy tetszik! :) ...és igazad van, a saját fűszer az egyik legjobb dolog! Klassz, hogy most már az úszkáló fűszerekkel is jóban vagy! :D

      Törlés
  2. Szaraitani idaig is szaritotam zeller-zoldet...es valosagos porra morzsoltam de nem tettem hozza sot,igy mar szuksegtelennek tartottam...csak ha frissen teszi uvegbe a zellert az ember,csak akkor kell hozza so ,pont ugy mint a kevert zoldsegekhez...az is igaz hogy en a szivproblemam miatt is megvonom a sozast,csak kis mertekkel engedem meg magamnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves PALETTAGO! A neten több helyen is így láttam, illetve az egyik könyvemben is így olvasható. De a boltban kapható szárított fűszerek némelyikéhez is tesznek sót, amennyiben valamilyen fűszerkverékként használják pl. szárnyas- és egyéb húsokhoz. A fokhagymapor is tartalmaz sót. Természetesen bizonyos betegségek esetén valóban előfordulhat, hogy nem javasolják a túlzott sófogyasztást, bár én épp nemrég olvastam valahol, hogy épp a szívbetegségek kapcsán bizonyosodott be, hogy a só nem ártalmas. De nem vagyok orvos, nem tudhaton, hogy ez valóban így van-e. Na, de ez már más lapra tartozik. :) Ha Ön megszokta azzal a módszerrel, ahogyan Ön készíti, akkor természetesen nyugodtan használja úgy. Az enyém csak egyféle készítési mód. :)

      Törlés