2014. szeptember 30., kedd

Krumplileves kolbásszal






Ezt a levest 2 évvel ezelőtt a „Kifőztük” magazinban találtam. Akkoriban már egy ideje jóban voltam a krumplilevessel, és gondoltam, kipróbálom ezt a kolbászos változatot is. Persze krémesítettem, mert kockára vágva nem szívesen eszem meg a főtt krumplit. A Kutyafül azonban szereti a krumplidarabokat, ezért hagytam benne egy keveset, hogy mindenkinek jó legyen.
Azóta kicsit változtattam a levesen, és került bele egyéb zöldség is. Nekünk így még jobban ízlik. :)






Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg csípős kolbász (nálam Tóalmási tüzeskolbász, iszonyú csípős)
60 dkg krumpli (tisztítva mérve)
egy kisebb zellergumó fele (nálam 6 dkg, tisztítva mérve)
1 gyökér (nálam 5 dkg, tisztítva mérve)
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek porrá őrölt zellersó vagy fél csokor zellerzöld + só ízlés szerint
1 mk őrölt kömény
1 mk őrölt szerecsendió
½ mk őrölt fekete bors
3 ek kókuszolaj vagy 2 ek mangalicazsír
2 púpozott ek tejföl
1,3 l víz

elkészítés:

  1. A kolbászt vékony karikákra szeljük, serpenyőbe tesszük, kis lángon kisütjük a zsírját, és a kolbászt félretesszük.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk; a hagymát felaprítjuk, a többi zöldséget pedig kis kockákra vágjuk.
  3. A hagymát az olajon/zsíron megdinszteljük, majd rátesszük a zöldségeket és pár percig így pároljuk.
  4. Megfűszerezzük (ha friss zellerünk van, akkor előzőleg megmossuk, leszárítjuk, felaprítjuk és így tesszük a levesbe), felöntjük a vízzel, felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  5. Ekkor szűrőkanállal kiveszünk a levesből 20 dkg főtt krumplit (ha közé került egyéb zöldség is, akkor azokat kiválogatjuk belőle és visszatesszük a levesbe), és félretesszük. A levest botmixerrel krémesítjük, majd hozzáadjuk az előzőleg egy kevés levessel simára kevert tejfölt.
  6. Visszatesszük a levesbe a félretett főtt krumplit és a kolbászt, és tálaljuk.










8 megjegyzés:

  1. Hű, ez így nagyon klassz lehet! Már veszem is a cipőmet! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszik így! :) Gyere, már melegítem is a levest! ;)

      Törlés
    2. ...mmm... isteni volt! Jöhetek repetázni? :)

      Törlés
    3. :D Lehet erre nemet mondani? Várlak... ;)

      Törlés
  2. Izgalmas levest főztél! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Tényleg? Örülök, hogy annak találod, köszi!

      Törlés
  3. Csatlakozhatok? :D Nagyon guszta, egyébként is a gyengéim a krumplis ételek, így, a pirított kolbászkarikákkal pedig még kívánatosabb a leveskéd! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát persze! :D Örülök, hogy te is jó kapcsolatot ápolsz a krumplival. Na igen, a kolbász pedig semmit sem ront el. :)

      Törlés