2014. szeptember 28., vasárnap

Japán szilvás torta






A zöldségesnél vettem egy kevés japán szilvát, de akkor még nem tudtam, mi lesz belőle. Elég éretlenek voltak, de ezt csak akkor vettem észre, amikor már nekikezdtem a tésztának. Sőt eredetileg totál másfajta sütit terveztem, almával, de ahhoz ki kellett volna olvasztanom a fagyóba bevágott házi leveles tésztát, amiről még fogalmam sem volt, hogy menthető-e. Végül úgy éreztem, ahhoz jobban fel kell szívnom magam, hogy megint a levelessel bajlódjak, a nyújtás okozta izomlázat is ki kellett hevernem, ezért kitaláltam, hogy begyúrok egy kis flantésztát, és almás lesz, amúgy Michel Roux ringlós torta receptje alapján. Aztán jött a varia, hogy nem, inkább japán szilvásat sütök, és mire fölvágtam egyet, akkor kiviláglott, hogy kissé éretlen. Oké, semmi gond, majd cukros vízben puhítok rajta egy kis főzéssel.
Minden jól haladt, a nyers tészta szép lett, a szilva megpuhult, a krém csodásra sikeredett. Nagy boldogan toltam a sütőbe. Aztán a boldogságot felváltotta a méreg. A tészta ui. bár kívül szépen megsültnek látszott, belül bizony nyersnek hatott, és amikor megkóstoltam, majdnem kiköptem. Lehet, hogy velem van a baj, de nekem ez a flantészta egyáltalán nem illik össze az édes töltelékkel, holott a fent említett híres cukrászmester simán ajánlja nekünk édes töltéssel is. Hát nekem nagyon nem jött be.
Nem szoktam kétségbe esni, ha valami nem sikerül, inkább csak a kárba veszett időt sajnálom. Most sem okozott gondot, hogy mi csináljak, hogy megmentsem a sütit, és ne maradjunk édesség nélkül. Én bizony szépen leszedegettem a plöttyedt szilvát a krémről, lekapartam a krémet a sütiről, begyúrtam a jól bevált lizertésztámat, és voila, kb. 1 órával később már ott díszelgett a helyettes torta. Olyan finom lett, hogy ilyet máskor is sütök. :D

Egyébként a flantésztát imádom, a belőle készült empenada pl. abbahagyhatatlan kategória. :)








Hozzávalók 24 cm-es sütőformához:

linzertészta
70 dkg cukrászkrém
70 dkg japán szilva (nálam ez 7 db volt)
1 ek zsemlemorzsa
1 ek kristálycukor (elmaradhat, ha nem karamellizáljuk a tortát)

elkészítés:

  1. Elkészítjük a tésztát és a cukrászkrémet. Előbbit háztartási fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük (vagy elkészítés után rögtön kinyújtjuk, kibéleljük vele a sütőformát, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük), utóbbit hagyjuk langyosra hűlni.
  2. A szilvát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Ha még nem elég érettek akkor meghámozva, megfelezve és kimagozva cukros vízben félpuhára főzzük, leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük.
  3. A tésztát enyhén belisztezett felületen, háztartási fólia alatt akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőformát, vagyis akkorára, amekkora a formánk a peremével együtt.
  4. A tésztát megszórjuk a zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a krémet, elrendezzük a gyümölcsöt, és előmelegített sütő 2. rácsára téve fél órát sütjük.
  5. A sütőből kivéve megszórjuk a cukorral – a hőfokot közben 200°C-ra állítjuk –, és a középső rácsra téve addig sütjük, amíg a szilva karamellizálódni nem kezd. Ez 10-15 perc. (...elvileg, de nekem egyáltalán nem akart barnulni, ezért javaslom az utólagos munkát a karamellizáló pisztollyal, ami nekem sajna nincs. Ebben az esetben hagyjuk a tortát a 2. rácson, és süssük tovább 180°C-on.)
  6. Ha a torta megsült, rácsra tesszük, pár perc múlva levesszük róla a sütőforma peremét, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc















8 megjegyzés:

  1. Nagyszerű tortát készítettél! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök! :) Először nagyon nem tűnt nagyszerűnek, de végül csak nem kellett kidobni így, hogy új tésztát csináltam hozzá.

      Törlés
  2. De ügyes vagy! Klasszul megoldottad! ;) Én bizony szívesen megkóstolnám ezt a finom tortát! Nagyon gusztán néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Muszáj volt, nagyon sajnáltam volna a krémet meg a szilvát. A tésztáért nem kár, csak a benne lévő alapanyagokat sajnáltam. A tortaszeletes képeken már a linzertészta látható, a többi flantésztás. :D

      Törlés
    2. Hú... Elhiszem! De tényleg ügyes mentőakció volt! Jáj... és milyen kis cseles. Ha 100 évig nézem a képeket, se jöttem volna rá. :D

      Törlés
    3. És ha jól megnézed, akkor a kétféle terítő is árulkodik. A flantésztás alatt fehér, a linzernél meg színes. Szóval az utolsó kollázs 2. képe is már a linzertésztás torta. A süti széle is némileg árulkodó. :D

      Törlés
    4. Oké, a terítőket kiszúrtam, de gondoltam cserélgetted fotózás közben. :D A tészta széle meg most már könnyű, mert most már tudom, mit kell nézni! ;) Na, nem dumálok tovább, indulok a repetáért! :D

      Törlés
    5. Gondoltam, lefotózom újra az egész tortát is, új terítőt tetem alá, de a fények már nem voltak túl jók, és kicsit homályos lett, viszont a szeletes képeknél nem volt baj, ezért vegyítettem össze a kettőt. :)
      De tényleg én se lököm a sódert tovább, hanem hozom a kistányérokat és a sütit. Az ajtó nyitva, nem kell kopognod. :D

      Törlés