A zöldségesnél vettem egy kevés japán szilvát, de akkor még nem tudtam, mi lesz belőle. Elég éretlenek voltak, de ezt csak akkor vettem észre, amikor már nekikezdtem a tésztának. Sőt eredetileg totál másfajta sütit terveztem, almával, de ahhoz ki kellett volna olvasztanom a fagyóba bevágott házi leveles tésztát, amiről még fogalmam sem volt, hogy menthető-e. Végül úgy éreztem, ahhoz jobban fel kell szívnom magam, hogy megint a levelessel bajlódjak, a nyújtás okozta izomlázat is ki kellett hevernem, ezért kitaláltam, hogy begyúrok egy kis flantésztát, és almás lesz, amúgy Michel Roux ringlós torta receptje alapján. Aztán jött a varia, hogy nem, inkább japán szilvásat sütök, és mire fölvágtam egyet, akkor kiviláglott, hogy kissé éretlen. Oké, semmi gond, majd cukros vízben puhítok rajta egy kis főzéssel.
Minden jól haladt, a nyers tészta szép lett, a szilva megpuhult, a krém csodásra sikeredett. Nagy boldogan toltam a sütőbe. Aztán a boldogságot felváltotta a méreg. A tészta ui. bár kívül szépen megsültnek látszott, belül bizony nyersnek hatott, és amikor megkóstoltam, majdnem kiköptem. Lehet, hogy velem van a baj, de nekem ez a flantészta egyáltalán nem illik össze az édes töltelékkel, holott a fent említett híres cukrászmester simán ajánlja nekünk édes töltéssel is. Hát nekem nagyon nem jött be.
Nem szoktam kétségbe esni, ha valami nem sikerül, inkább csak a kárba veszett időt sajnálom. Most sem okozott gondot, hogy mi csináljak, hogy megmentsem a sütit, és ne maradjunk édesség nélkül. Én bizony szépen leszedegettem a plöttyedt szilvát a krémről, lekapartam a krémet a sütiről, begyúrtam a jól bevált linzertésztámat, és voila, kb. 1 órával később már ott díszelgett a helyettes torta. Olyan finom lett, hogy ilyet máskor is sütök. :D
Egyébként a flantésztát imádom, a belőle készült empenada pl. abbahagyhatatlan kategória. :)
Minden jól haladt, a nyers tészta szép lett, a szilva megpuhult, a krém csodásra sikeredett. Nagy boldogan toltam a sütőbe. Aztán a boldogságot felváltotta a méreg. A tészta ui. bár kívül szépen megsültnek látszott, belül bizony nyersnek hatott, és amikor megkóstoltam, majdnem kiköptem. Lehet, hogy velem van a baj, de nekem ez a flantészta egyáltalán nem illik össze az édes töltelékkel, holott a fent említett híres cukrászmester simán ajánlja nekünk édes töltéssel is. Hát nekem nagyon nem jött be.
Nem szoktam kétségbe esni, ha valami nem sikerül, inkább csak a kárba veszett időt sajnálom. Most sem okozott gondot, hogy mi csináljak, hogy megmentsem a sütit, és ne maradjunk édesség nélkül. Én bizony szépen leszedegettem a plöttyedt szilvát a krémről, lekapartam a krémet a sütiről, begyúrtam a jól bevált linzertésztámat, és voila, kb. 1 órával később már ott díszelgett a helyettes torta. Olyan finom lett, hogy ilyet máskor is sütök. :D
Egyébként a flantésztát imádom, a belőle készült empenada pl. abbahagyhatatlan kategória. :)
egy adag linzertészta
70 dkg cukrászkrém
70 dkg japán szilva
1 ek. zsemlemorzsa
1 ek. kristálycukor (elmaradhat, ha nem karamellizáljuk a tortát)
elkészítés:
- Elkészítjük a tésztát és a cukrászkrémet.
- A tésztát enyhén belisztezett felületen akkorára nyújtjuk, amekkora a sütőformánk a peremével együtt (kb. 27 cm), kibéleljük vele a sütőformát, villával több helyen megszurkáljuk, majd nejlonzacskóba húzva, hűtőbe tesszük. A krémet hagyjuk langyosra hűlni.
- A meghámozott, kimagozott szilvaszemeket félbevágjuk. (Ha még nem elég érettek, előbb cukros vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük.).
- A lehűtött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a krémet, elrendezzük rajta a felezett gyümölcsöt, és 180°C-ra előmelegített sütőben, alulról a 2. rácsra téve, 30 percig sütjük.
- A sütőből kivéve megszórjuk a cukorral – a hőfokot közben 200°C-ra emeljük –, és a középső rácsra téve addig sütjük, amíg a szilva karamellizálódni nem kezd. Ez 10-15 perc. (...elvileg, de nekem egyáltalán nem akart barnulni, ezért javaslom az utólagos munkát a karamellizáló pisztollyal, ami nekem sajna nincs. Ebben az esetben hagyjuk a tortát a 2. rácson, és süssük tovább 180°C-on.)
- Ha a torta megsült, rácsra tesszük, (ha kivehető aljú a sütőformánk, akkor pár perc múlva levesszük róla a sütőforma peremét, és a tortát így hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési idő: kb. 45 perc
Nagyszerű tortát készítettél! Tetszik! :)
VálaszTörlésKöszi, örülök! :) Először nagyon nem tűnt nagyszerűnek, de végül csak nem kellett kidobni így, hogy új tésztát csináltam hozzá.
TörlésDe ügyes vagy! Klasszul megoldottad! ;) Én bizony szívesen megkóstolnám ezt a finom tortát! Nagyon gusztán néz ki!
VálaszTörlésKöszi! :) Muszáj volt, nagyon sajnáltam volna a krémet meg a szilvát. A tésztáért nem kár, csak a benne lévő alapanyagokat sajnáltam. A tortaszeletes képeken már a linzertészta látható, a többi flantésztás. :D
TörlésHú... Elhiszem! De tényleg ügyes mentőakció volt! Jáj... és milyen kis cseles. Ha 100 évig nézem a képeket, se jöttem volna rá. :D
TörlésÉs ha jól megnézed, akkor a kétféle terítő is árulkodik. A flantésztás alatt fehér, a linzernél meg színes. Szóval az utolsó kollázs 2. képe is már a linzertésztás torta. A süti széle is némileg árulkodó. :D
TörlésOké, a terítőket kiszúrtam, de gondoltam cserélgetted fotózás közben. :D A tészta széle meg most már könnyű, mert most már tudom, mit kell nézni! ;) Na, nem dumálok tovább, indulok a repetáért! :D
TörlésGondoltam, lefotózom újra az egész tortát is, új terítőt tetem alá, de a fények már nem voltak túl jók, és kicsit homályos lett, viszont a szeletes képeknél nem volt baj, ezért vegyítettem össze a kettőt. :)
TörlésDe tényleg én se lököm a sódert tovább, hanem hozom a kistányérokat és a sütit. Az ajtó nyitva, nem kell kopognod. :D