2014. július 1., kedd

Vadcseresznyés Graham süti






A Herbárium 2000 Kft-től kapott fagyasztva szárított vadcseresznyét akartam felhasználni, és mindenképp valamilyen egészségesebb fajta édességet terveztem. Izgalmas volt ezt a sütit elkészíteni, ui. eddig még csak egyszer sütöttem Graham-lisztből süteményt, de kelt tésztákhoz annál többet használtam. Szóval kicsit féltem tőle, hogy milyen süteményt eredményez. Egyrészt az aggodalmam miatt is kevertem hozzá a jól megszokott finomlisztet, ill. úgy sejtettem, hogy ehetetlen lenne, ha csak Graham-lisztet tennék bele. Végül még kókuszreszeléket is belecsempésztem, ill. joghurtot, hogy lágyabb legyen a tészta. Mivel az ananászparféhoz szinte csak tojássárgákat kellett használnom, így kimaradt egy csomó fehérje. Ehhez a sütihez viszont pont jól jött.
A vadcseresznye kellemesen savanykás íze jól érezhető, bár a tésztát még szoknia kell a mi fehér liszthez szokott gyomrunknak, hiszen kicsit sűrűbb, tartalmasabb így, és megdolgoztatja a rágóizmainkat. Ettől azonban nem szabad félnünk, és olykor-olykor nem árt eltérni a már bevált tésztáktól.
Ez a süti egész tojásokból is elkészíthető, de akkor elegendő lehet 4 tojás is.









Hozzávalók 21x26 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg Graham-búzaliszt
10 dkg finomliszt
5 dkg kókuszreszelék
½ cs. sütőpor

10 dkg puha vaj
10 dkg nyírfacukor
10 dkg natúr joghurt
2 ek víz
4 dkg fagyasztva szárított vadcseresznye
7 tojás fehérje
csipet só

Díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1 dkg vadcseresznye
1 ek durvára darált mandula

elkészítés:

  1. A liszteket elvegyítjük a kókuszreszelékkel és a sütőporral.
  2. A vajat habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot, a vizet és a szárított gyümölcsöt, majd apránként elkeverjük a sütőporos lisztkeverékkel.
  3. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük és óvatosan a joghurtos masszához forgatjuk. Amíg a sütő bemelegszik, hagyjuk, hogy a vadcseresznye megszívja magát nedvességgel.
  4. Egy tepsit kivajazunk-kilisztezünk, belesimítjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük (tűpróbázzuk).
  5. A tésztát a tepsiben rácsra tesszük, kihűtjük, majd kocka alakúra felszeleteljük. A mandulát durvára törjük és száraz serpenyőben megpirítjuk.
  6. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, minden sütikocka közepére teszünk belőle 1 teáskanálnyit, majd megszórjuk szárított vadcseresznyével és mandulával.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
























5 megjegyzés:

  1. Hmmm... ez aztán a nekem való süti! :) Nagyon guszták, ahogy ott csücsülnek egymás mellett! Egyet már el is csentem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszik, kösziii! :) Az elcsent sütike mellé küldök még pár darabot, mert már biztos bepusziltad azt az egyet. ;)

      Törlés
  2. Szia! Kapsz tőlem egy vándordíjat, nézz be a blogomba: http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2014/07/vandordij-liebster-award.html

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép sütike! Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy, köszönöm! Küldök neked is egy kis kóstolót. ;)

      Törlés