2014. július 2., szerda

Zöldséges burgonya










Ismét olyan étel került az asztalra, ami önmagában is megállja a helyét. Mivel elég laktató, ha levest eszünk előtte, egytálételként is bőven elég lehet. Természetesen köretként is fogyaszthatjuk. Így tettük most mi is – szalonnával göngyölt, hagymás sült virslihez ettük.
Más zöldségekkel is készíthetjük, pl. brokkolival, kukoricával, karfiollal, stb., vagy mindezek keverékével. Tehetünk rá több sajtot is, bár szerintem ez a kevés is elég.









Hozzávalók 6 személyre:

50 dkg főzni való krumpli (pl. Balatoni rózsa, tisztítva mérve)
25 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
10 dkg zöldborsó
6 dkg reszelt trappista sajt
2 tojás
1,5 dl tejszín
1 dl tej
2 ek. ételízesítő vagy bármilyen fűszerkeverék (tartósítószer és ízfokozó mentes)

3 dkg zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű rozsliszt)
1 ek. olíva- vagy kókuszolaj

elkészítés:

  1. A meghámozott krumplit 0,5 cm vastag karikákra szeljük, és szépen elosztva, 2 rétegben, körkörösen lerakjuk a kiolajozott sütőtálban.
  2. A répát megpucoljuk, kis kockákra aprítjuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a borsót, és a répával együtt puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük és elosztjuk a krumplin.
  3. Egy kis tejkiöntőben villával felverjük a tojásokat, simára keverjük a liszttel, majd apránként felöntjük a tejes tejszínnel. Ételízesítővel és szükség szerint sóval ízesítjük, alaposan elkeverjük és ráöntjük az ételre.
  4. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőben 30 percig pároljuk, majd villával ellenőrizzük, hogy a krumpli megpuhult-e. Ha igen, akkor fólia nélkül pirulásig sütjük és tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 50 perc


Tipp:
Ha marad belőle, akkor felturbózhatjuk kolbásszal, és tejfölt is hozzákeverve, serpenyőben összemelegíthetjük. Így egy nagyon finom rakott krumplivá alakíthatjuk. :)













































4 megjegyzés:

  1. :D Klassz! Csípem az ilyen húsmentes ételeket! Jól el lehet velük variálni és tényleg főételnek is tökéletesen megfelelnek. :) Kérnék is egy szeletkét. :D :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök! Boldogan adok kóstolót ebből a zöldségesből. :) Bevallom, nekem kisebb gondot okoz napról-napra kitalálni, hogy mit együnk, amiben nincs hús, de azért mégse kenyér legyen. :D

      Törlés
  2. Na most, hogy ideértem végre a szép új fotókhoz, meg is ragadnám az alkalmat, hogy kérjek ismét egy kis kóstolót, mert ez bizony nagyon finom! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Máris csomagolok kolbászmentes és kolbászos változatot is, csak hogy össze tudd hasonlítani. ;)

      Törlés