2014. július 2.

Zöldséges burgonya







Ismét olyan étel került az asztalra, ami önmagában is megállja a helyét. Mivel elég laktató, ha levest eszünk előtte, egytálételnek bőven elég lehet. Természetesen köretként is fogyaszthatjuk.
Más zöldségekkel is készíthetjük, pl. brokkolival, kukoricával, karfiollal, stb., vagy mindezek keverékével. Tehetünk rá több sajtot is, bár szerintem ez a kevés is elég. :)






Hozzávalók 24 cm átmérőjű sütőtálhoz:

50 dkg krumpli (hámozva mérve)
25 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
10 dkg zöldborsó
2-3 szál újhagyma
6 dkg reszelt Pannónia vagy egyéb sajt
2 tojás
1,5 dl tejszín
1,5 dl tej
2 ek. ételízesítő vagy bármilyen fűszerkeverék (tartósítószer és ízfokozó mentes)
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió

3 dkg zabpehelyliszt vagy teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. olíva- vagy kókuszolaj

elkészítés:

  1. A krumplit 3-4 cm vastag karikákra szeljük, és a fele mennyiséget körkörösen lerakjuk a kiolajozott sütőtálban. Finoman megsózzuk és meghintjük borssal.
  2. A répát hosszban félbevágjuk, felszeleteljük, párolóedénybe tesszük, és vízgőz fölé állítva, félpuhára pároljuk.
  3. A fele mennyiségű répát a krumplira szedjük, erre még egy sor krumplit teszünk, sózzuk, borsozzuk, majd a többi répát is elosztjuk rajta.
  4. Ha mirelit borsót használunk, azt is félpuhára pároljuk, és az aprított újhagymával együtt rákanalazzuk a lerakott zöldségekre. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  5. A lisztet simára keverjük egy kevés tejszínes tejjel, beleütjük a tojásokat, felverjük, majd fellazítjuk a többi folyadékkal. Ételízesítővel és szükség szerint sóval ízesítjük, majd ráöntjük az ételre.
  6. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőben 30-40 percig pároljuk, majd villával ellenőrizzük, hogy a krumpli megpuhult-e. Ezután fólia nélkül további kb. negyedóra alatt pirulásig sütjük, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés


Tipp:
Ha marad belőle, akkor felturbózhatjuk kolbásszal, és tejfölt is hozzákeverve, serpenyőben összemelegíthetjük. Így egy nagyon finom rakott (vagy inkább zutyult :D ) krumplivá alakíthatjuk. :)






6 megjegyzés:

  1. :D Klassz! Csípem az ilyen húsmentes ételeket! Jól el lehet velük variálni és tényleg főételnek is tökéletesen megfelelnek. :) Kérnék is egy szeletkét. :D :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök! Boldogan adok kóstolót ebből a zöldségesből. :) Bevallom, nekem kisebb gondot okoz napról-napra kitalálni, hogy mit együnk, amiben nincs hús, de azért mégse kenyér legyen. :D

      Törlés
  2. Na most, hogy ideértem végre a szép új fotókhoz, meg is ragadnám az alkalmat, hogy kérjek ismét egy kis kóstolót, mert ez bizony nagyon finom! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Máris csomagolok kolbászmentes és kolbászos változatot is, csak hogy össze tudd hasonlítani. ;)

      Törlés
  3. A szokásos ízléses tálalás.A tál összetétele tetszik.Én is szoktam hasonlót csinálni. de én a héjában főtt krumplit libazsírban átforgatom--ez az alsó réteg--majd erre rakok előre megpárolt padlizsánt,cukkinit,sárgarépát,esetleg gombát(ha van).Valamilyen húsmaradék is kerül a rakásba.A tetejére jó sok tejföl és sajt.A sütőben kb.15p.alatt összerotyog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Persze, lehet ezt variálni, én is szoktam. ;) Amit te készítesz, az inkább rakott krumpli, előre megfőzött krumplival, ez meg zöldséges burgonya gratin, ami ugye a sütőben fő készre.

      Törlés