2014. május 21., szerda

Jégsaláta vegyes zöldséggel, fokhagymás tejfölöntettel







Hónapokkal ezelőtt a rokonoknál vendégeskedtünk, és ott életemben először belekóstoltam a jégsalátába, amin nagyon finom fokhagymás-tejfölös öntet volt. A jégsaláta sajnos nem igazán, de ez utóbbi, vagyis az öntet nagyon ízlett. Akkor különösen sajnáltam, hogy ilyen kis idétlen vagyok a salátákkal, és most sem értem, hogy lehet az, hogy minden egyes alkalommal összefut a nyál a számban, ha valamilyen salit látok, de közben meg képtelen vagyok megbarátkozni velük. Sebaj, majd eljön az én időm! A Kutya viszont szívesen megeszi. Most eszembe jutott az a fincsi öntet, és biztos voltam benne, hogy telitalálat lesz a rántott husi mellé köretnek. Csodák-csodájára magamnak is szedtem 2 falatnyit (szigorúan retek nélkül, mert azt szerintem soha nem fogom megkedvelni), és odavoltam az öntetért. Ez nem is csoda, mert a szaftos ételekhez amúgy is vonzódom. Érdekes, de a jégsaláta az egyetlen zöldsaláta, amit képes vagyok lenyelni, és annak is a fehér részét, mert az olyan hersegősen roppan. :) Nem utolsó szempont az sem, hogy ez a saláta állati jól mutat a tányéron, és a sütőben sült rántott hús miatt még egy nagyon elszánt fogyókúrázónak sem kell szégyenkeznie, mert ezzel a salátával párosítva egész nyugodtan ehetjük, de természetesen grillezett húsok kísérője is lehet. 








Hozzávalók 1-2 személyre:

Salátához:
15 dkg jégsaláta
2 paradicsom
2 retek
3 szál újhagyma

Öntethez:
2 ek sovány tejföl
1 tk extra szűz olívaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fehér bors


elkészítés:

  1. A salátát megmossuk, leszárítjuk és falatnyi darabokra tépkedjük. A hagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
  2. A paradicsomot megmossuk, megszárítjuk és feldaraboljuk.
  3. A retket megmossuk, megszárítjuk, vastagabb karikákra szeljük, a karikákat pedig csíkokra vágjuk.
  4. Az öntethez egy tálban a tejfölt elkeverjük az olajjal, hozzáadjuk a fűszereket, valamint a megtisztított és áttört fokhagymát, és hozzáforgatjuk a zöldségeket. Tálalásig hűtőbe tesszük.













4 megjegyzés:

  1. :D Klassz! Nálunk is szokott hasonló készülni. Csak a zöldségek összetétele változó, attól függően, hogy mi van itthon. ...a retekkel én sem vagyok jóban, de szerencsére -mint nálatok- Párom nagyon szereti, így nem maradhat ki. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Igen, én is variálom attól függően, hogy milyen zöldségek kaphatók, és még az öntet is kicsit mindig más, kísérletezek az arányokkal. Nem is gondoltam, hogy te sem szereted a retket. :D

      Törlés
  2. Retekkel, jégsalátával, bármivel jöhet!!!! :) Nagyon guszta és az öntet is fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, de jó, örülök, hogy szereted! Az öntet pedig tényleg adott ennek a salinak egy kis pluszt. :)

      Törlés