2014. március 31., hétfő

Sajt parmezános-szezámmagos bundában







Volt még elfekvőben egy kis parmezános zsemlemorzsám, épp annyi, amennyivel be tudtam panírozni 2 személynek való sajtadagot. Lehet, hogy fura dolog sajtot sajttal bugyolálni, de amikor megláttam a maradék parmezános morzsát, hirtelen fel sem tűnt, hogy mire is készülök. :D Az eredmény pedig nem adott okot utólagos bosszankodásra, mert én bizony kiéreztem a parmezán ízét.
Azt nem mondom, hogy hatalmas az eltérés a blogon már fent lévő magos bundában rántott sajt és eközött, de a parmezén mégis csak más ízt kölcsönöz az ételnek. Nagyon szeretem az édeskés aromáját. Igaz, most a rántani való sajtom is az édeskés kategóriába tartozik, mert az Import nagylyukú névre hallgató, ementáli típusú sajt nagyon hasonlít a Pannóniára, ami szintén édeskés. De a parmezán és az Import nyagylyukú mégis másként édesek, és egész jó párost alkotnak, pláne szezámaggal.
A Kutyának a rántott sajt hagyományos köretét, sültkrumplit készítettem, magamnak pedig fűszeres répát, de savanyú káposztával vagy friss salátával is fogyaszthatjuk. Tartár mártás helyett áfonyaszószt is el tudnék képzelni ehhez a sajthoz, de az ehhez hasonló hirtelen ötletekhez nem tarthatunk mindig a hűtőben különlegesebbnek számító étkeket.

Ezúttal olyan gyorsan kellett fotóznom, hogy nem volt időm prezentálni a kicsorduló sajt csodás látványát azzal, hogy még bele is vágok a szeletbe. Sebaj, majd legközelebb! :)





Hozzávalók 2-4 személyre:

4 szelet édeskés sajt (Import nagylyukú/Pannónia)
1:1 arányban elkevert reszelt parmezán sajt + zsemlemorzsa
1,5 ek szezámmag
1 nagy tojás
2 ek tej
liszt
napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A sajtot kisujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk és vízbe mártjuk. (Így jobban tapad rá a liszt.)
  2. Lisztbe, tejjel elkevert felvert tojásba, majd parmezános morzsába forgatjuk, és a műveletet a lisztbe forgatás kivételével megismételjük. A morzsát kicsit rányomkodjuk.
  3. Egy nagyobb serpenyőben 2 ujjnyi magas olajat hevítünk, és csak éppen hogy csökkentjük alatta a lángot, amikor a sajtot beletesszük. (Ha hirtelen sül, akkor kellően megolvad belül a sajt, de nem folyik ki, és nem is ég meg.) Mindkét oldalukon pirosra sütjük.
  4. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges zsiradékot, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk.













3 megjegyzés:

  1. :D Sajtbundás sajt! Imádom! Én bizony látom lelki szemeim előtt a kicsorduló sajtot... sőt mi több, még az ízét is érzem! ;) De azért ha nem vagyok túl szemtelen, kérhetek egy falatkát? Csak hogy tudjam... tudod! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Szemtelen? Na né bohóckogggyá mán! :D Naná, hogy kapsz, de ha nem haragszol, nem csak egy falatot, hanem 2 szép nagy szeletet kétféle körettel (répából kicsit többet, mert azt imádod), és megy hozzá jó sok tartármártás is. Jó étvágyat kívánok! ;)

      Törlés