2014. március 28., péntek

Vaníliás banánszuflé kardamommal







Eddig csak egyszer készítettem szuflét, és akkor nagyon ízlett. Mégse került rá sor újra, egészen mostanáig. Mivel a hűtőben ott szomorkodott még egy szem banánom, és már kezdett erőteljesen barnulni a héja, jónak láttam elhasználni. Az az egy banán azonban kevés lett volna egy nagyobb lélegzetű süteményhez, turmixot meg nem akartam belőle készíteni, mert valami sütiféleségre vágytam. Eszembe jutott, hogy a felfújthoz talán pont elég lenne egyetlen banán is. Jól gondoltam. Évekkel ezelőtt a neten láttam a szuflénak ezt az elkészítési módját, igaz, nem banánnal, és most a legelső felfújtaméval ellentétben eszerint a módszer szerint készítettem el. Nem csalódtam, mert habkönnyű, ugyanakkor finom, krémes állagot sikerült így elérnem.Ez a felfújt nem túl édes, enyhén banánízű, kellemesen vaníliás és egy leheletnyit kardamomos. Szerintem az arányokat sikerült jól eltalálnom, egyik íz sem tolakodik a másik elébe.
Csak egy dolgot sikerült kicsit elrontanom – a sütési időt. Már 20 perc után kivettem a sütőből, mert az eredeti recept is csak 15 percet írt, ill. már kezdett pirosodni és szépen megemelkedett. Ekkor fotóztam le, de amikor belekanalaztam, picit még nyers volt, ezért később visszadugtam a sütőbe. Akkor lett olyan magas, mint ami az utolsó képen is látható. Ezért a sütési időket összeadtam, és a receptben már a helyes idő szerepel. :)







Hozzávalók 3-4 személyre:

1 banán
5 dkg liszt
4 dkg vaj
2 dl tej
4 kardamommag belseje
4 dkg nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
1 ek vanília esszencia
2 tojás
2 cs. Bourbon vaníliás cukor + vaj a forma kikenéséhez
porcukor a szóráshoz (nyírfacukorból)
mentalevél a díszítéshez

elkészítés:

  1. A citrom héját lereszeljük és félretesszük. A banánt meghámozzuk, karikákra szeljük, tálba tesszük, villával pürésítjük és hozzáadunk 2 ek frissen facsart citromlevet. Félretesszük.
  2. A tejet a kardamom magjaival együtt felforrósítjuk.
  3. A vajat egy lábosban kis lángon megolvasztjuk, kézi habverővel elkeverjük a liszttel, majd szűrőn át hozzáöntjük a forró tejet, hogy a kardamommagok ne kerüljenek bele, és csomómentesre keverjük. Hűlni hagyjuk.
  4. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  5. A sárgáját a cukorral és a banánpéppel együtt a kihűlt masszához keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és -levet, valamint a vanília esszenciát, és alaposan összekeverjük.
  6. Két részletben hozzáforgatjuk a fehérjehabot is.
  7. A sütőt közben előmelegítjük, a sütőformákat alaposan kivajazzuk és a forma egész belső felületét beszórjuk vaníliás cukorral.
  8. A tésztamasszát elosztjuk 3 vagy 4 szufléformában vagy kis cserépbögrében. (Ha színültig töltjük, akkor ez a mennyiség 3 formára lesz elegendő és nagyon magasra megemelkedik majd.)
  9. Ha a sütő bemelegedett, betesszük a szuflékat és a sütőajtó nyitogatása nélkül addig sütjük, amíg a tetejük pirulni nem kezd.
  10. Ha kész, megszórjuk porcukorral és mentalevelekkel díszítjük. Még forrón tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 30-35 perc









További 15 perc sütés után





4 megjegyzés:

  1. Hoppácska! Banán és kardamom? Sose próbáltam ezt a párosítást. Felizgattad a fantáziámat, úgyhogy ma ki is próbálom, csak kukoricaliszttel a diéta miatt ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tyű, ennek nagyon örülök Pixie! Lesz, ami lesz-alapon tettem bele kardamomot, és nekünk ízlett. Lehet, hogy egy picivel még többet is elbírt volna. Kíváncsian várom a te kardamom-banán kombódat! ;)

      Törlés
  2. Idáig érzem a jó kis fűszeres illatát! :) ...már csak az íz hiányzik... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó, akkor tényleg sikerült finomat kreálnom! De hogy ne hiányozzon az íz se, küldöm gyorsan a kóstolót. ;)

      Törlés