2014. április 2., szerda

Sárgarépás amerikai palacsinta édes joghurtöntettel







A Húsvétnak megvannak a rá jellemző ételei, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora, vagy akár ebéd utáni desszert. A kalácson, a sonkán, a tojáson és a tormán kívül ott van még sok más egyéb is, amit ilyenkor kínálhatunk. A sütemények esetében az ünnepet nem csak a díszítésben érzékeltethetjük, hanem a tésztába kerülhet olyan hozzávaló, ami a Húsvétot idézi. Ilyen pl. a sárgarépa. Biztosan sokan kipróbálták már a vele készült tortákat, süteményeket. A répa azonban nem csak sütibe, hanem palacsintába is tehető, legyen az hagyományos, magyar palacsinta, vagy épp amerikai, az a bizonyos pancake. Én nagyon szeretem mindkettőt, de eddig még csak a mi jól ismert palkónkba csempésztem sárgarépát, és azt sósan ettük. Kíváncsi voltam, milyen lenne amcsi palcsiban. És mivel azt leginkább édesen esszük, így most ebbe a sárgarépás változatba is cukrot tettem. Nekem nagyon ízlett. A Kutyának már kevésbé, de erről csak a fahéj tehet, mert azt semmiben sem szereti, csak tejberizzsel. Sebaj, a családunk másik fele boldogan elfogyasztotta ezt az akár Húsvét reggelire is beillő édességet.








Hozzávalók 8-10 palacsintához:

Palacsintához:
25 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
1 nagy tojás
15 dkg liszt
2 tk sütőpor
1 tk fahéj
½ mk őrölt gyömbér
3 dkg dió
3-4 ek barna cukor
2 dl tej

Öntethez:
4 jó ek natúr görög joghurt
5 dkg nyírfacukor
1 csipet őrölt gyömbér

Egyéb hozzávalók:
2 ek vaj a sütéshez
mentalevél a díszítéshez

elkészítés:

  1. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a fahéjjal, a gyömbérrel, a sóval és a durvára vágott dióval.
  2. A tojást felverjük, hozzáadjuk a cukrot és a tejet, nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük a megtisztított sárgarépát, és alaposan összekeverjük.
  3. Beleforgatjuk a lisztet is és fél óráig állni hagyjuk. Közben elkészítjük az öntetet: a joghurtot simára keverjük a porcukorral és a gyömbérrel.
  4. Egy nagy serpenyőben 1 szűk ek vajat hevítünk, egyszerre csak 2-3 palacsintához való tésztamasszát kanalazunk bele, amikhez egyenként kb. 2 ek tésztamasszát számolunk. Kis lángon sütjük.
  5. Ha a palacsinták felszíne buborékossá válik, akkor megfordítjuk őket és a másik oldalukon is aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és melegen tartjuk, amíg a másik és a harmadik adag palacsinta sül.
  6. A palacsintákra egy kevés öntetet kanalazunk és tálaljuk. (Úgy is készíthetjük, hogy több emeletes legyen, és csak a vendégeink étvágyától függ, hogy hány személyre lesz elegendő ennyi palacsinta.)











6 megjegyzés:

  1. Ó, micsoda képek! És persze a répás finomság is... Húsvétra kimondottan jó ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, nagyon köszi! :) Örülök, hogy jó ötletnek találod.

      Törlés
  2. De jó! De jó! Egy rugóra jár az agyunk! Épp tegnap gondolkodtam rajta, hogy milyen lenne a répás minipalacsinta! Ezek szerint jó! ...sőt :D Akkor én most szeretnék kérni szépen kóstolót! A fotókat imádom! ♥ ...de ez nyilván nem újdonság... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát ezen már meg sem lepődöm, de azért tényleg érdekes, hogy ennyire egyszerre rugózunk agyilag. :) Azért én kivi lennék a te pelkódra is, szóval süssed-süssed! Addig is küldök neked kóstolót. Úgy örülök, hogy tetszenek a képek is! ♥

      Törlés
  3. De lennék kutyus nálatok....eltüntettem volna az utolsó morzsáig... :-DDD Viccet félretéve, fantasztikusan néz ki, próbára sarkall nagyon! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de szuper, úgy örülök! :) És ilyenkor mindig izgulok is, hogy vajon másnak is ízlik-e majd. Ha kipróbálod, mindenképp írd meg, légyszi! ;)

      Törlés