2014. április 2., szerda

Sárgarépás amerikai palacsinta édes joghurtöntettel





A húsvétnak megvannak a rá jellemző ételei, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora, vagy akár ebéd utáni desszert. A kalácson, a sonkán, a tojáson és a tormán kívül ott van még sok más egyéb is, amit ilyenkor kínálhatunk. A sütemények esetében az ünnepet nem csak a díszítésben érzékeltethetjük, hanem a tésztába kerülhet olyan hozzávaló, ami a húsvétot idézi. Ilyen pl. a sárgarépa. Biztosan sokan kipróbálták már a vele készült tortákat, süteményeket. A répa azonban nem csak sütibe, hanem palacsintába is tehető, legyen az hagyományos, magyar palacsinta, vagy épp amerikai, az a bizonyos pancake. Én nagyon szeretem mindkettőt, de eddig még csak a mi jól ismert palkónkba csempésztem sárgarépát, és azt sósan ettük. Kíváncsi voltam, milyen lenne amcsi palcsiban. És mivel azt leginkább édesen esszük, így most ebbe a sárgarépás változatba is cukrot tettem. Nekem nagyon ízlett. A Kutyának már kevésbé, de erről csak a fahéj tehet, mert azt semmiben sem szereti, csak tejberizzsel. Sebaj, a családunk másik fele boldogan elfogyasztotta ezt az akár húsvét reggelire is beillő édességet.







Hozzávalók 8-10 palacsintához:

Palacsintához:
25 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
1 nagy tojás
15 dkg liszt
2 tk. sütőpor
1 tk. fahéj
½ mk. őrölt gyömbér

3 dkg durvára vágott dióbél
3-4 ek. barna cukor
2 dl tej

Öntethez:
4 púpozott ek. natúr görög joghurt
5 dkg nyírfacukor
1 csipet őrölt gyömbér

Továbbá:
2 ek. vaj a sütéshez
mentalevél a díszítéshez

elkészítés:

  1. A tojást felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, és alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a sütőporral, fahéjjal, sóval, aprított dióval elvegyített lisztet, és fél órát állni hagyjuk.
  2. Az öntethez a joghurtot simára keverjük a porcukorral és a gyömbérrel.
  3. Serpenyőben kevés vajat hevítünk, elosztunk benne 2-3 palacsintához elegendő tésztamasszát, és kis lángon elkezdjük sütni.
  4. Amikor a palacsinták felszíne buborékossá válik, megfordítjuk, és a másik oldalukon is aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is elkészítjük.
  5. A tetejükre egy kevés öntetet kanalazunk, mentalevélkékkel díszítjük és tálaljuk.






6 megjegyzés:

  1. Ó, micsoda képek! És persze a répás finomság is... Húsvétra kimondottan jó ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, nagyon köszi! :) Örülök, hogy jó ötletnek találod.

      Törlés
  2. De jó! De jó! Egy rugóra jár az agyunk! Épp tegnap gondolkodtam rajta, hogy milyen lenne a répás minipalacsinta! Ezek szerint jó! ...sőt :D Akkor én most szeretnék kérni szépen kóstolót! A fotókat imádom! ♥ ...de ez nyilván nem újdonság... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát ezen már meg sem lepődöm, de azért tényleg érdekes, hogy ennyire egyszerre rugózunk agyilag. :) Azért én kivi lennék a te pelkódra is, szóval süssed-süssed! Addig is küldök neked kóstolót. Úgy örülök, hogy tetszenek a képek is! ♥

      Törlés
  3. De lennék kutyus nálatok....eltüntettem volna az utolsó morzsáig... :-DDD Viccet félretéve, fantasztikusan néz ki, próbára sarkall nagyon! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de szuper, úgy örülök! :) És ilyenkor mindig izgulok is, hogy vajon másnak is ízlik-e majd. Ha kipróbálod, mindenképp írd meg, légyszi! ;)

      Törlés