2014. február 24., hétfő

Fokhagymagerezdek parmezános bundában







Borbás Marcsi Gasztroangyal c. műsorában akadt meg a szemem ezen a sörkorcsolyán, és már akkor elhatároztam, hogy kipróbálom. Aztán legalább 2 évig mégse került rá sor, mert sose vettem annyi fokhagymát, hogy elegendő legyen és még maradjon is más ételhez.
A minap végre pont időben, a zöldségesnél jutott eszembe, hogy akkor most fel kéne tankolni fokhagymából. Jó sokat vettem és másnap már szemezgethettük is ezt a finom, ropogós snacket.
Én most próbáltam ki először a parmezán sajtot, és meg kell mondjam, nem csalódtam. Már panírozáskor is nagyon kellemes volt az illata.

Aki attól tart, hogy sok időbe kerül ezeket a pici gerezdeket bepanírozni, az ne rettenjen el tőle, mert egyrészt egy érdekes módszerrel könnyen megszabadíthatjuk a héjától, másrészt én már kiokoskodtam, hogy lehet gyorsan túljutni a lisztbe, majd tojásba való forgatáson. Egyedül a morzsa ráapplikálása tart tovább, de mivel időt spóroltunk az előbbi 3 művelettel, így ezt a negyedik mozzanatot fél lábon állva is kibírjuk. :D









Hozzávalók 2 személyre: 

20 dkg makói fokhagyma (tisztítva mérve) 
liszt
2 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg parmezán sajt (eredetileg trappista sajt) 
napraforgóolaj a sütéshez
 

elkészítés:


  1. A fokhagymát megtisztítjuk, gerezdjeire szedjük, szűrőkanálba tesszük, bevizezzük és hagyjuk kicsit lecsepegni. (A víz azért kell, hogy a liszt könnyebben tapadjon a gerezdekre. Ezt a módszert alkalmazom a rántott sajtnál is.)
  2. A tojásokat közben egy tálkába ütjük és felverjük. A sajtot lereszeljük és elkeverjük a zsemlemorzsával. (A morzsa-sajt aránya 1:1 legyen!)
  3. Egy maréknyi fokhagymát beledobunk a lisztbe, alaposan összerázzuk, hogy mindenhol érje a liszt.
  4. Ezt a mennyiséget beletesszük a tojásba és villával kicsit átforgatjuk.
  5. A morzsába már egyenként tesszük bele és olyan módon panírozzuk, hogy a tenyerünkbe veszünk egy adag parmezános morzsát, közepébe helyezzük a fokhagymagerezdet és néhányszor összecsukjuk a tenyerünket, hogy a morzsa jól rátapadjon. Így járunk el a többivel is.
  6. Egy nagyobb serpenyőben ujjnyi magasan olajat hevítünk, majd lecsökkentjük alatta a lángot, és a panírozott fokhagymagerezdeket két adagban pirosra sütjük. (Sütőben is süthetjük kevés olajjal megspriccelve.)
  7. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék, majd ízlés szerint sózzuk.













8 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon tetszik az ötlet, ha minden jól megy, a héten még kipróbálom! :) Annyi kérdésem van csak, hogy a végén mennyi olajban sütöd ki? Bőségesen, hogy ellepje? Vagy csak kevésben? Help! :)
    Köszi szépen:
    Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvi! De örülök, hogy elkészíted! :) Bő olajban sütöm, és utána alaposan lecsepegtetem. De szerintem ezt is, mint bármi mást, lehet sütőben is sütni úgy, hogy megspricceled kevés olajjal, ha egészségesebben szeretnéd. Javaslom, előbb próbáld ki a hagymományosan bő olajban való sütést, utána esetleg meg lehet próbálni sütőben is. Remélem, ízleni fog! :)

      Törlés
  2. Ez aztán az érdekes recept! De biztos finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon izgalmasan hangzik és olyan jól néz ki, ki fogom én is próbálni. :) Van is itthon jó sok fokhagyma, a citromos-fokhagymás tisztítókúrához vettem, de tutira jut belőle ehhez a finom snack-hez is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy elkészíted! Nagyon eteti magát, vigyázni kell vele, mert utána a bőrünkön jön ki a fokhagymaillat. :D Remélem, ízleni fog neked is.

      Törlés
  4. Ezt ki fogom próbálni biztosan, imádom a fokhagymát.És ez a bunda, passzol rá!
    Ha zacskóba tesszük a morzsát és abban rázzuk össze a gerezdeket, még gyorsabb lesz. A liszttel is eljárhatunk így.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, de jó, örülök, ha te is rászánod magad Olgis! :) A Gasztroblogok csoportban már javasolta valaki ezt a zacskós panírozós módszert. Ezt én is ismerem, használom is, de ennél a fokhagymánál nem nagyon vált be, mert nem ragad rá annyi morzsa, amennyi kell. Így marad a tenyérben való rányomkodás. De azért próbáld ki, hátha mégis. A liszttel még tuti beválik, de a morzsával nem biztos.

      Törlés