2014. január 9., csütörtök

Túrós-pepperónis kenyér lila hagymával






Mostanában újból kedvet érzek ahhoz, hogy minden alkalommal másféle kenyeret vagy péksütit süssek. Ez azért jó, mert így mindig más ízek kerülnek az asztalra, és izgalommal tölt el a kóstolás.
Most egy olyan kenyeret választottam, amit egy kölcsön kapott és eddig még vissza nem kért könyvből, a Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez című kiadványból néztem ki. Ebben a könyvben minden kelt tészta receptjében szárított élesztőt vagy kovászt használnak. Én azonban a szárítottnál jobban kedvelem a friss élesztőt (a kovászos pedig már tervben van), ezért most is át kellett konvertálnom a receptet, amiben egyébként lila hagyma helyett zöld hagymát írnak, valamint a pepperóni egy része is nagyobb darabokban kerül a kenyérbe. Nekem egyik sem volt itthon, csak a durvára darált változat, ill. lila hagyma, de szerintem így is nagyszerűen működik.
A formáját pedig egy másik receptből választottam, így házasítva össze két kenyeret. :) Az eredmény mind ízében, mind formájában jó választásnak bizonyult, de már nyersen is szemet gyönyörködtető látványt nyújtott. Mi nagyon szeretjük az ehhez hasonló fűszeres kenyereket, és most ez az egyik nagy kedvencünk.









Hozzávalók 1 kenyérhez:

37,5 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg tehéntúró
1 púpozott tk szárított pepperóni
1 tk oregánó
1 tk só
1 ek extra szűz olívaolaj
4 dkg lila hagyma
1 ek olívaolaj
2,8 dkg friss élesztő
1,5 tk cukor
kb. 2 dl langyos víz

elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük, a karikákat megfelezzük és egy serpenyőben az olívaolajon kissé megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  3. A lisztet elvegyítjük a sóval, a pepperónival és az oregánóval, elmorzsoljuk a túróval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és az extra szűz olívaolajat, és összeállítjuk a tésztát.
  4. A dagasztási idő felénél kicsit kihúzkodjuk a tésztát és elosztjuk rajta a pirított hagyma felét.
  5. Záró akkordként pedig a maradék hagymát is beledagasztjuk a tésztába, majd tálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  6. Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, amelyeket kb. 40 cm hosszú rudakká sodrunk.
  7. A rudakat kereszt alakban egymásra tesszük és középről indulva jobbról és balról is kialakítjuk a csavart formát. A végeit összecsippentjük, és ha szükséges kicsit aláhajtjuk.
  8. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, letakarjuk olajjal megkent háztartási fóliával, és újból megkelesztjük.
  9. A kenyér tetejét megszórjuk liszttel, és előmelegített sütőben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc
















 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, kipróbálom biztosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök! :) Biztos vagyok benne, hogy nem fogsz csalódni ebben a kenyérben.

      Törlés
  2. Ez csodaszép lett! Biztosan isteni finom! ...ahogy olvasom a hozzávalókat és a leírást, már érzem is az illatát! Már csak az íz hiányzik, úgyhogy ha még van ebből a klassz kenyérből, kérek szépen két szeletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszik! :) Bizony, ez az eddigi legfinomabb kenyér. Mákod van, mert van belőle, a napokban is sütöttem és még mindig puha, úgyhogy szívesen küldök belőle.

      Törlés
  3. Szárított pepperóni? Azt hol veszel? Én még sosem láttam. Egyszerű szárított paprika, vagy csilipapika? (Egyébként nagyon tetszik. A hétvégén meg is sütöm... :) )
    Zizu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én Olaszországból kaptam ajándékba, de biztos vagyok benne, hogy itthon is lehet kapni a delikát fűszerüzletekben, vagy egy nagyobb Intersparban. De a szárított, tört (nem őrölt) csilipaprika is tökéletesen megfelel helyette, azt pedig lehet kapni a boltokban. Az enyém most épp Lucullus. Örülök, hogy tetszik a kenyér, és ha megsütöd, remélem, ízleni is fog, mert tényleg szuper finom. :)

      Törlés