2014. január 9.

Túrós-pepperónis kenyér lila hagymával





Mostanában újból kedvet érzek ahhoz, hogy minden alkalommal másféle kenyeret vagy péksütit süssek. Ez azért jó, mert így mindig más ízek kerülnek az asztalra, és izgalommal tölt el a kóstolás.
Most egy olyan kenyeret választottam, amit egy kölcsön kapott és eddig még vissza nem kért könyvből, a Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez című kiadványból néztem ki. Ebben a könyvben minden kelt tészta receptjében szárított élesztőt vagy kovászt használnak. Én azonban a szárítottnál jobban kedvelem a friss élesztőt (a kovászos pedig már tervben van), ezért most is át kellett konvertálnom a receptet, amiben egyébként lila hagyma helyett zöld hagymát írnak, valamint a pepperóni egy része is nagyobb darabokban kerül a kenyérbe. Nekem egyik sem volt itthon, csak a durvára darált változat, ill. lila hagyma, de szerintem így is nagyszerűen működik.
A formáját pedig egy másik receptből választottam, így házasítva össze két kenyeret. :) Az eredmény mind ízében, mind formájában jó választásnak bizonyult, de már nyersen is szemet gyönyörködtető látványt nyújtott. Mi nagyon szeretjük az ehhez hasonló fűszeres kenyereket, és most ez az egyik nagy kedvencünk.







Hozzávalók 1 kenyérhez:

37,5 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg tehéntúró
1 púpozott tk. szárított pepperóni
1 tk. oregánó
1 tk. só
1 ek. extra szűz olívaolaj
1 fej lila hagyma (tisztítva kb. 5 dkg)
1 ek. olívaolaj
2,8 dkg friss élesztő
1 púpozott ek. cukor
kb. 2 dl langyos víz

elkészítés:

  1. A hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, és a felforrósított olívaolajon kissé megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  2. A langyos, cukros vízben simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. A sóval, pepperónival, oregánóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a túróval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az extra szűz olívaolajat, és összeállítjuk a tésztát.
  3. A dagasztási idő felénél téglalap alakúra széthúzzuk a tésztát, elosztjuk rajta a pirított hagyma felét, és tovább dagasztjuk. Végül a maradék hagymát is beledagasztjuk, és a tésztát olívaolajjal vékonyan kikent tálba tesszük. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, amelyeket kb. 40 cm hosszú rudakká sodrunk. A rudakat kereszt alakban egymásra tesszük, és középről indulva mindkét irányban összecsavarjuk. A tésztavégeket összedolgozzuk, ha szükséges, aláhajtjuk.
  5. A kenyeret sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk olajjal megkent folpackkal + konyharuhával, és újból megkelesztjük.
  6. A megkelt kenyér tetejét meghintjük liszttel, majd előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc












6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, kipróbálom biztosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök! :) Biztos vagyok benne, hogy nem fogsz csalódni ebben a kenyérben.

      Törlés
  2. Ez csodaszép lett! Biztosan isteni finom! ...ahogy olvasom a hozzávalókat és a leírást, már érzem is az illatát! Már csak az íz hiányzik, úgyhogy ha még van ebből a klassz kenyérből, kérek szépen két szeletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszik! :) Bizony, ez az eddigi legfinomabb kenyér. Mákod van, mert van belőle, a napokban is sütöttem és még mindig puha, úgyhogy szívesen küldök belőle.

      Törlés
  3. Szárított pepperóni? Azt hol veszel? Én még sosem láttam. Egyszerű szárított paprika, vagy csilipapika? (Egyébként nagyon tetszik. A hétvégén meg is sütöm... :) )
    Zizu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én Olaszországból kaptam ajándékba, de biztos vagyok benne, hogy itthon is lehet kapni a delikát fűszerüzletekben, vagy egy nagyobb Intersparban. De a szárított, tört (nem őrölt) csilipaprika is tökéletesen megfelel helyette, azt pedig lehet kapni a boltokban. Az enyém most épp Lucullus. Örülök, hogy tetszik a kenyér, és ha megsütöd, remélem, ízleni is fog, mert tényleg szuper finom. :)

      Törlés