2014. január 21., kedd

Sárgarépás palacsinta túróval töltve – variációk egy témára






Jó régóta ott lakott a hűtőben 2 sárgarépa. Majd' minden nap nézegettem őket, de hetekig nem nyúltam hozzájuk. Általában köretnek szoktam elkészíteni, most viszont valami mást akartam kihozni belőlük. Közben megkívántam a palacsintát is. Össze kellene őket házasítani – gondoltam. Ha a krumpli és a cukkini jó kapcsolatot ápol a palacsintatésztával, akkor tuti, hogy a répa se veszik össze vele: palacsintatészta előkészít, reszelő előkap, reszelt sárgarépa és palacsintatészta egymásnak örök hűséget fogad, és már meg is volt az ebéd. Persze nem ettem meg az összeset, maradt másnapra is. Mivel azonban a palacsintát kicsit szenvedős melegíteni (mikroellenes vagyok), kitaláltam, hogy szaftossá alakítom és sütőben sütöm meg. Az biztos, hogy nem utoljára készült. :)









Hozzávalók 9 palacsintához:

Palacsintatésztához:
15 dkg sárgarépa
10 dkg vöröshagyma
25 dkg finomliszt
1 tojás
5 dl 1,5%-os tej
2 dl víz
1 tk só
½ mk cukor
1 ek olívaolaj

Töltelékhez:
30 dkg túró
4 ek tejföl
1 ek metélőhagyma (szárított is lehet)
1 csapott tk só
őrölt fehér bors

Tetejére (b) variációhoz):
4 ek tejföl
1 dl tej
1 tojás sárgája
őrölt fehér bors

aprított metélőhagyma

elkészítés:

  1. A tojást egy tálban villával felverjük, kisebb adagokban hozzákeverjük a lisztet és a vízzel hígított tejet, majd az olajat is és fél óráig pihentetjük.
  2. Közben a sárgarépákat megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  3. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, összekeverjük a reszelt répával és a palacsintatésztához keverjük.
  4. Egy palacsintasütő serpenyőben kevés olajat hevítünk, merőkanállal elosztjuk benne a tésztát (ha szükséges, a merőkanál hátával széjjelebb húzzuk a répát a még nyers tésztán, hogy mindenhova egyenletesen jusson) és kisütjük a palacsintákat.
  5. A töltelékhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük és minden palacsintát megkenünk jó 1 evőkanálnyi töltelékkel.
  6. a) A palacsintát feltekerjük és már ehetjük is.
    b) A feltekert palacsintákat félbevágjuk, és hőálló edénybe rendezzük. A tejfölt és a tojássárgáját a sóval és a borssal együtt simára keverjük a tejben, meglocsoljuk vele a palacsintákat és 200°C-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, pirulásig sütjük. Tálaljuk.
















10 megjegyzés:

  1. Annyira guszta! :) Nagyon finom lehet... imádom a sárgarépát, tuti palacsintában is szeretném! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága vagy, köszönöm! Na látod, aki szereti a répát, annak dupla adag palkó jár. ;)

      Törlés
    2. :D Háháááá! Ez az én szerencsém! Tartom a tányérom! ;)

      Törlés
  2. Nagyon izgalmas recept! Biztos finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, köszi! Nekünk bejött. Próbáld ki te is. :)

      Törlés
  3. Nálam töltelékként szerepelt sárgarépa és a céklás is nagyon tetszett.Finom és mutatós, egyszóval tetszik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, köszönöm, örülök, hogy tetszik a recept! :) Biztos nagyon finom úgy is, ha töltelékként szerepel a répa. Megkóstolnám. :) Cáklásat mág nem ettem, de kíváncsi lennék rá.

      Törlés
  4. Szerintem ízlene Neked is :) A blogon megtalálod! Maga a töltelék a fűszereknek is köszönhetően annyira finom, hogy nyugodtan be lehet kanalazni palacsinta nélkül is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglestem a palacsintádat. :) Nagyon klassz és gusztusos. Színkavalkád! :)

      Törlés