2014. január 18., szombat

Mandula-labdacsok





Itt volt az ideje, hogy fánkot készítsek, s bár ez nem az általam annyira szeretett élesztős fánk, hanem égetett tésztájú, mégis legalább olyan jól tud esni. A Kutyánkszki azonban fura mód nem rajong az élesztős változatért (pedig kelt tészta rajongó), ezért ezzel a könnyű mandulás fánkkal próbálkoztam, hátha az majd jobban csúszik. Jól gondoltam, és nem csak én, hanem ő is örömmel eszegette ezeket a kis labdácskákat.




Hozzávalók 30 darabhoz:

2,5 dl víz
6 dkg vaj
egy csipet só
10 csepp mandulaaroma
15 dkg liszt
3 tojás
3 ek. őrölt mandula (nem kell túl finomra darálni)
1 ek. porcukor + a tálaláshoz
1,5 l napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:
  1. A vízbe beletesszük a vajat, a sót, a mandulaaromát, felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és addig kavarjuk, amíg a tészta össze nem áll egy gombóccá, és az edény alján fehér bevonatot nem képez.
  2. A tésztát tálba tesszük, langyosra hűtjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat, majd a cukrot, végül pedig a mandulát.
  3. Az olajat lábasba öntjük és felforrósítjuk. A tésztából (kisebb adagokban) két, olajba mártogatott teáskanál segítségével kis labdacsokat formázunk, és óvatosan a forró olajba engedjük. (A lángot közben mérsékeljük.)
  4. A fánkokat adagonként 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük, miközben egyszer fordítunk rajtuk.
  5. A kisült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük és meghintjük porcukorral. Langyosra hűlve tálaljuk.





6 megjegyzés:

  1. Nálam "telitalálatosak" lettek ezek a falatnyi fánkocskák és csodás képeket is készítettél róluk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper! Köszi Nea! Akkor gurítok neked belőlük egy zacskónyi adagot. ;)

      Törlés
  2. Tüneményesek! :D Én is szívesen elmajszolnék egy zacskónyit ezekből a finom labdacsokból! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Kösziiiii! Félretettem neked a másik zacskónyit, és mr útnak is indítom őket. ;)

      Törlés
  3. Nagyon szépek és guszták! :) Nekem bejönnek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, kedves vagy! Örülök, hogy tetszik neked. :) Bizony nagyon könnyű a tésztája és alig van benne cukor is.

      Törlés