2014. január 18.

Mandula-labdacsok





Itt volt az ideje, hogy fánkot készítsek, s bár ez nem az általam annyira szeretett élesztős fánk, hanem égetett tésztájú, mégis legalább olyan jól tud esni. A Kutyánkszki azonban fura mód nem rajong az élesztős változatért (pedig kelt tészta rajongó), ezért ezzel a könnyű mandulás fánkkal próbálkoztam, hátha az majd jobban csúszik. Jól gondoltam, és nem csak én, hanem ő is örömmel eszegette ezeket a kis labdácskákat.




Hozzávalók 30 darabhoz:

2,5 dl víz
6 dkg vaj
egy csipet só
10 csepp mandulaaroma
15 dkg finomliszt
3 tojás
3 ek. őrölt mandula (nem túl finomra darálva)
1 ek. porcukor + a tálaláshoz
1,5 l napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A  vajat, a sót, a mandulaaromát lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, és felforraljuk,
  2. Hozzáadjuk a lisztet, és addig kavarjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, és gombóccá áll össze.
  3. A tésztát tálba tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat, a cukrot és a mandulát. Kihűtjük.
  4. A tésztából két, olajba mártogatott teáskanál segítségével kis labdacsokat formázunk, és óvatosan a bő, forró olajba pottyantjuk. (A lángot közben mérsékeljük.)
  5. A fánkokat adagonként 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük, miközben egyszer fordítunk rajtuk.
  6. A kisült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük és meghintjük porcukorral. Langyosra hűlve tálaljuk.





10 megjegyzés:

  1. Nálam "telitalálatosak" lettek ezek a falatnyi fánkocskák és csodás képeket is készítettél róluk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper! Köszi Nea! Akkor gurítok neked belőlük egy zacskónyi adagot. ;)

      Törlés
  2. Tüneményesek! :D Én is szívesen elmajszolnék egy zacskónyit ezekből a finom labdacsokból! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Kösziiiii! Félretettem neked a másik zacskónyit, és mr útnak is indítom őket. ;)

      Törlés
  3. Nagyon szépek és guszták! :) Nekem bejönnek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, kedves vagy! Örülök, hogy tetszik neked. :) Bizony nagyon könnyű a tésztája és alig van benne cukor is.

      Törlés
  4. Ez nagyon hasonló a spanyol fánk - churros - receptjéhez. Ôk egy picit több vajat tesznek bele, vagy oliva olajjal is szokták csinalni - azt mondják, hogy az az eredeti ízvilág, és a folyadék pedig tej és víz 1;1 arányban... na meg a formája is más, de az az ízen nem változtat... meleg csokiba martogatva eszik ... ami nekem már személy szerint nagyon nehéz... úgyhogy valamelyik nap a te receptedet fogom megcsinálni ... puszillak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Churrost még nem csináltam, de nagyon sok blogon láttam, mert pár éve trendinek számított. Én viszont biztos szívesen tunkolnám csokiöntetbe, mert kedvemre való ez a párosítás. Nekem alapból az égetett tészta nem a kedvencem, de néha eleszegetem azért az ilyen fánkokat is. :)
      Úgy emlékszem, ez a mandulás változat még nekem is bejött. Örülök, ha kipróbálod. :)

      Törlés
    2. Szép estét Gabi hát, az a helyzet, hogy egy vallomással tartozom.. ma kaptam egy üzenetet a spanyol barátnőmtől, aki eligazitott a churros recept autenticitasa értelmében.. amit én churros receptnek hittem, az bezony nem az :) azt mondta, hogy az Interneten sok recept osszeteveszti a Choux Pastry (égetett tészta) es a Churros receptjeit. A churros ettől sokkal egyszerűbb - ami csak egyenlő arányú vízből és lisztbol; sóból es pici oliva olajból áll. Semmi vaj, semmi tojas .... Csatolt hozzá egy linket amit továbbítok neked is :) elnézést a félrevezetésért ..
      https://www.youtube.com/watch?v=T7EgLAfkJ7g&list=LL&index=2

      Törlés
    3. Valóban, tojással, vajjal, de ezek nélkül is keringenek receptek a neten. Engem mindig az autentikus változatok szoktak érdekelni, úgyhogy köszi, hogy jelezted. :) Egyszer biztos kipróbálom ezt a "csurroszt"! ;)

      Törlés