2013. november 26., kedd

Vanília esszencia







Nem mutatok újat ezzel a recepttel, hiszen nagyon sok gasztroblogon megtalálható már a vanília esszencia vagy kivonat. Én csak azért teszem fel, mert néhány receptemben szerepel, mint hozzávaló.
Süteményekbe, krémekbe, fagylaltalaphoz kiválóan használható ez az intenzív aromájú, borostyán színű folyadék.







Hozzávalók 2 dl-hez:

2 dl 70%-os alkohol (vagy erősebb vodka, esetleg rum)
3 vaníliarúd

elkészítés:

a) (Én ezt a módszert választottam.)

  1. A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, keresztben kettévágjuk és kisebb üvegbe tesszük.
  2. Felöntjük az alkohollal, és alaposan összerázzuk.
b)

  1. A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, keresztben kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, az üres tokokat pedig kb. 1,5 cm-esre vágjuk.
  2. A vanília magjait a feldarabolt tokokkal együtt üvegbe tesszük, felöntjük az alkohollal és összerázzuk.

Innentől kezdve az eljárás ugyanaz:

  1. Fénytől elzárt, hűvös helyen tároljuk vagy sötét üvegben, és egy hétig minden nap felrázzuk, majd hetente csak egyszer.
  2. Kb. 1 hónap után már használhatunk belőle, de igazi vanília ízét csak 3 hónap múlva éri el.
  3. Fél év elteltével leszűrjük, kivesszük belőle a vaníliarudakat (amiből vaníliás cukrot is készíthetünk), leszűrjük és a folyadékot visszatöltjük az üvegbe.
  4. Ha használtunk belőle, folyamatosan feltölthető újabb adag alkohollal, ill. friss vaníliarúddal.











2 megjegyzés:

  1. Hű... ez klassz ötlet! :) Szeretjük a vaníliát. Szerintem én is fogok csinálni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, aki ezt kitalálta, az ügyes volt. :) Nálunk az egyik békebeli szalámis boltban lehet kapni jó minőségű vaníliát olcsón. Ha gondolod, veszek neked és postázom. :)

      Törlés