2013. november 25., hétfő

Currys karfiolkrémleves húsgolyóval


 




Életemben először vettem karfiolt! :D Hallom is, ahogy megszólalnak a fanfárok. :D Na de a viccet félretéve el kell mondjam, hogy mindez azért történhetett meg, mert egyik kedves rokonunktól hallottam a hírét, hogy milyen finom a karfiolfasírt. Akkor el is döntöttem, hogy én bizony elkészítem. A karfiolt csodák-csodájára régóta szeretem, de nem minden formában. Leginkább rántva és csak akkor, ha pici rózsákra van szedve, vagy esetleg besamelmártásban sütve. Ebben a fasírt jellegű formában még nem ismertem, de úgy sejtettem, nekem való. Sajnos tévedtem. Pedig még le is fotóztam, mert olyan jópofák lettek a kis karfiolos golyóbisok. Sajnos harmadik kóstolásra sem ízlett igazán, a Kutya meg még az enyémnél is csúnyább fintort vágott, amikor leküzdött belőle egy fél falatot. Igaz, ő utálja a karfiolt, akárhogy is van elkészítve. És ha már nekünk ennyire nem ízlett, akkor talán-másnak-se-fog alapon inkább nem akartam mutogatni a blogon. A kukában landolt az egész, pedig nem szívesen dobok ki ételt. Úgy érzem, erőteljes átalakításra szorul a recept, és akkor talán ki lehet hozni belőle valami tényleg finomat.
De most jön a lényeg! Mivel maradt még egy fél fej karfiolom, fel kellett használnom. Nem volt kedvem a jól bevált rántott karfiolhoz, hanem inkább olyan ételt szerettem volna, amit még nem próbáltam. A karfiolleves éppen ilyen, ráadásul nem is szeretem. A fogyókúrám miatt azonban úgy gondoltam, hogy legjobb lenne mégis leves formájában viszontlátni, de akkor már kicsit átgondolva, hogy ne legyen annyira dominánsan karfiol ízű. Így került bele krumpli is, ill. hogy tartalmasabb legyen, egy kis húsgolyó. És tényleg jól is esett, amikor bekanalaztam egy nagy tányérral. Nem hittem a szememnek, amikor láttam, hogy a Kutyánszki is jóízűen eszi.
Bátran ajánlom minden levesszeretőnek.







Hozzávalók 2 személyre:

Leveshez:
50 dkg karfiol
50 dkg krumpli
1,4 l zöldségleves alaplé
1 csapott mk currypor
őrölt fehér bors

10 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt
kevés friss vagy szárított metélőhagyma

Húsgolyókhoz:
25 dkg sertés darált hús
1 ek ketchup
1 ek mustár

őrölt fehér bors
1 ek mangalicazsír a sütéshez

elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. A karfiol leveleit eltávolítjuk, megmossuk, rózsáira szedjük.
  2. A zöldségleves alaplét felforraljuk, a karfiolt beletesszük, puhára főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálba. Félretesszük.
  3. A krumplit ugyanebben a főzőlében puhára főzzük, majd levesszük a tűzről, a megfőtt karfiol háromnegyedét villával összetörjük, majd visszatesszük a levesbe, botmixerrel pürésítjük, újból felforraljuk, ízlés szerint fűszerezzük és végül hozzákeverjük a sajtot is.
  4. A félretett karfiolrózsákat visszaszedjük a levesbe és összemelegítjük.
  5. A darált húst összedolgozzuk a többi hozzávalóval, a masszából kis golyócskákat formálunk és forró zsíron két részletben kisütjük.
  6. A levest tányérokba merjük és néhány húsgolyót szedünk bele.
  7. A metélőhagymát megmossuk, megszárítjuk, felaprítjuk és a levesbe szórjuk.















2 megjegyzés:

  1. Ezt aztán jól kigondoltad. :) Én szeretem a karfiolt, bár curry-vel még nem ettem, de biztos izgalmas lehet. Azok a kis húsgolyók meg... :D Szívesen megkóstolnám őket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy izginek találod. :) Tudtam, hogy karfiolkedvelő vagy, jól is teszed. Ez a curry olyan érdekes fűszer - régen utáltam, most meg kifejezetten szeretem. Nagyon kellemes ízt ad azoknak az ételeknek, amikbe beleilik. A húsgolyó pedig tényleg külön élmény ebben a levesben.

      Törlés