2013. november 27., szerda

Áfonyás csigakeksz, avagy sütibe zárt forralt bor







Nem is tudom már, mikor láttam először ilyen csigavonalas sütit, de már akkor nagyon megtetszett. Most eszembe jutott, hogy süthetnék én is. Úgy is nyakunkon a Mikulás (kicsit nehéz is a popója :D ) és a karácsony, ráadásul két sütis játékra is beneveztem, és közben az is kiderült, hogy egyre többféle aprósüteményt kezdek megszeretni. Akkor hát nem árt gyakorolni a kekszkészítést.
Találtam egy klassz receptet, volt is hozzá áfonyám, és izgatottan álltam neki, hogy ünnepi köntösbe öltöztessem a sütit. Még ha formájában nem is lett olyan ünnepi, de ízében mindenképp, mert a fűszereknek köszönhetően abszolút a forralt vörösborra emlékeztet. Kicsit meg is lepődtem rajta, de nagyon megörültem, hogy zamatában ennyire karácsonyi hangulatú lett.
Bár a tészta szépen formázható, de a téglalappá nyújtás nem egyszerű mutatvány. Mégis könnyen alakíthatjuk, ha késsel levágjuk a formátlanul lógó széleket, és kipótoljuk ott, ahol nem sikerült a formára alakítás.









Hozzávalók kb. 36 darabhoz: 

Tésztához: 
25 dkg finomliszt
7,5 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
csipet só
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás
2 ek natúr krémsajt (pl. Philadelphia) 

Töltelékhez: 
15 dkg aszalt áfonya
7-8 dkg házi meggydzsem
½ mk őrölt fahéj
½ mk mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet őrölt szegfűszeg 

Tetejére: 
1 kis tojás fehérje
kb. 8 dkg mogyoró krokant 

elkészítés:


  1. A liszthez keverjük a cukrokat és a sót, elmorzsoljuk a kisebb darabokra vágott vajjal, hozzádolgozzuk a tojást és a krémsajtot, sima tésztává gyúrjuk, majd téglatestté formázzuk, ellapítjuk (így nyújtáskor könnyebben felveszi majd a kívánt formát) és háztartási fóliába csomagolva, min. fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Az áfonyát késes mixerben felaprítjuk, majd összekeverjük a lekvárral és a fűszerekkel.
  3. A tésztát háztartási fólián kb. 3 mm vastag, kb. 20x38 cm-es téglalappá nyújtjuk. (A tészta felületét kicsit meglisztezzük, hogy ne ragadjon hozzá a nyújtófához.)
  4. A fűszeres-áfonyás masszát a tésztára simítjuk úgy, hogy a felőlünk lévő hosszanti oldalnál egy 1 cm széles sávot szabadon hagyunk.
  5. A szabadon hagyott oldalról kezdve, a fólia segítségével óvatosan, de szorosan feltekerjük a tésztát, és további 30 percre hűtőbe tesszük.
  6. A tésztarúd végeit egyenesre vágjuk, körben megkenjük a villával felvert tojásfehérjével, mogyoró krokantba forgatjuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
  7. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük, és előmelegített sütőben, egymás után megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 15 perc















3 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek, nagyon ügyes vagy! Már érzem is a karácsony-illatot! :D A fotókat imádom! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de jó, úgy örülök, hogy tetszik! :) Bizony, átjárta a lakást a karácsony-illat. Azóta sajnos elfogyott ez a kekszike, de pótoltam a hiányt és másikkal. :D Küldök is belőle gyorsan, nehogy elkopjon postázás előtt. ;)

      Törlés
    2. Köszi! ;) Már majszolom is!

      Törlés