2013. november 29., péntek

Egyszerű kukoricás kenyér






Nagyon régóta terveztem, hogy kukoricás kenyeret sütök, és eddig csak egyszer készült a konyhámban hasonló, de az kukoricadarával. Nem nagy a különbség, de mégis kíváncsi voltam, hogy milyen lenne a kenyér a kukorica lisztjéből. Azt tudtam, hogy csak kis arányban szabad beletennem, nehogy túlságosan „törékeny” és morzsálódós legyen. A héja finom ropogós lett, belül pedig ruganyos. Kivételesen elég magas hőfokon sütöttem, ami nálam nem jellemző, csak a pizza esetében. Mindenképp nejlonzacskóban kell tárolni, mert hamar kiszárad.
A fotózást pedig az idei első havazáskor ejtettem meg – vicces volt, hogy mit össze nem bénáztam a fényekkel. :D




Hozzávalók 1 formakenyérhez (1,2 l-es sütőformához):

35 dkg finomliszt
15 dkg kukoricaliszt
2 dkg friss élesztő

1 mk. cukor
3,75 dl langyos víz
1 csapott ek. só
1 ek. kukoricaolaj + a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. 20 dkg finomliszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, felöntjük 75 ml langyos vízzel, simára keverjük egy kis liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi finomlisztet elkeverjük a kukoricaliszttel, a sóval, az előtésztához adjuk, és az olajjal, valamint a többi vízzel együtt gyors mozdulatokkal lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk.
  4. A  kenyeret a vékonyan kiolajozott kenyérsütőformába fektetjük, és további 30 percig kelesztjük.
  5. Tetejét konyhai ecset segítségével megkenjük vízzel, megszórjuk liszttel, és előmelegített sütőben készre sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 225°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc








4 megjegyzés:

  1. Csodaszép színe lett! :) Én is épp tegnap szemeztem a kukoricaliszttel. :D Látszik a kenyereden, hogy csak úgy eteti magát! ...már érzem is az illatát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! Szerintem nem is olyan könnyű dolog finom kukoricás kenyeret sütni, mert teljesen másként viselkedik a lisztje, mint pl. a sima kenyérliszt. De jó arányokból finom kenyeret lehet kihozni, az biztos. Hogy ne csak szagolgasd, küldök belőle pár szeletet. ;)

      Törlés