2013. december 1., vasárnap

Puncsos kuglóf


 




A kuglóf igazi teasütemény – nagyon szeretem, bár eddig még csak kétszer sütöttem. Most megint kedvet kaptam hozzá, de Advent 1. vasárnapjára ünnepibb ízekbe akartam „öltöztetni”. Kicsit azonban bátortalan voltam a punccsal való meglocsolással, ezért én egyszerre csak 0,5 dl-t löttyintettem a kuglófra, szeletelés után viszont még meglocsoltam egy kicsit. 
Kellemes, ebéd utáni desszert kerekedett belőle, igazi, telet idéző hangulatú sütemény.









Hozzávalók egy kis 1 literes kuglóf formához: 

Puncshoz: 
1 kis görög narancs
½ citrom
3,75 dl félédes vörösbor
1,5 dl víz
6 dkg cukor
2 szegfűszeg
½ fahéjrúd 

Tésztához: 
1 ek aszalt áfonya
1 ek mazsola
20 ml barna rum 
20 dkg liszt
½ cs. sütőpor
1 kis görög narancs reszelt héja
1 kis citrom reszelt héja
2 ek sózatlan pisztácia 
12,5 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj
csipet só
2 nagyobb tojás
0,6 dl tej
napraforgóolaj a forma kikenéséhez 

Mázhoz: 
15 dkg porcukor
2 ek puncs

elkészítés:


  1. A puncshoz a gyümölcsöket megmossuk, megszárítjuk és karikákra vágjuk.
  2. A vörösbort a vízzel, a gyümölcskarikákkal és a fűszerekkel egy lábosba tesszük, 15 percig közepes lángon forraljuk, majd leszűrjük és kihűtjük.
  3. A tésztához az áfonyát és a mazsolát negyed órára rumba áztatjuk. A pisztáciamagokat durvára vágjuk. A gyümölcsöket megmossuk, megszárítjuk és héjukat lereszeljük.
  4. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a pisztáciával és citrushéjakkal.
  5. A cukrot a vajjal és a sóval robotgéppel habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, alaposan elkeverjük, majd a tejet is hozzáöntjük.
  6. Beletesszük a lisztes keveréket, valamint az áfonyát és a mazsolát is a rummal együtt és alaposan összekeverjük.
  7. Egy kuglóf formát kiolajozunk, beleöntjük a tésztát, a forma alját megütögetjük, hogy a tésztamasszában ne maradjon légbuborék, és előmelegített sütő alsó harmadában tűpróbáig sütjük.
  8. Miután kicsit hűlni hagytuk, kivesszük a formából; ha az alja nem egyenletes, akkor egyenesre vágjuk, rácsra tesszük és a tetejét kisebb adagokban megöntözzük kb. 1 dl punccsal. A kuglófot teljesen kihűtjük.
  9. 2 evőkanálnyi puncsot egy lábosban felforrósítunk, a tűzről levéve simára keverjük benne a porcukrot és bevonjuk vele a kuglóf tetejét.
  10. A maradék puncsot felmelegítjük és a süteményhez kínáljuk.


sütési hőfok: 180°C 
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc











2 megjegyzés:

  1. Imádom! Nagyon szép lett! :) Biztosan isteni íze van a puncstól és a gyümölcsöktől! Igazi ünnepi sütemény! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszik neked! Igazából ez egy hirtelen ötlet volt, mert tegnap este elfogytak az utolsó kekszek is, és mára nem maradt édesség. De annyira hiányzott valami édesség, ami nem keksz, mert azok most futószalagon készültek, és ezúttal másra vágytam. Volt itthon minden a puncshoz, a kugliforma meg már rég nem lett beüzemelve, így aztán egyértelmű volt, hogy ez lesz a desszert. :) Küldök neked belőle.

      Törlés