2013. augusztus 13., kedd

Pâte sucrée – édes tészta







A linzerhez hasonló ez a francia recept szerinti édes tészta, de nem a jól ismert 3:2:1 arányban készül (azaz 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, 1 rész cukor), viszont Michel Roux szerint alapja lehet bármilyen gyümölcstortának.

Hozzávalók kb. 0,5 kg tésztához:

25 dkg liszt
10 dkg enyhén puha vaj
10 dkg porcukor
csipet só
2 tojás

elkészítés:

  1. A lisztet tálba vagy márványlapra szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk és beletesszük a felkockázott vajat, a porcukrot, a sót, és ujjaink között összedolgozzuk.
  2. Közben fokozatosan hozzákeverjük a körülötte lévő lisztet, és amikor már morzsalékos, a közepébe mélyedést nyomunk, és hozzáadjuk a tojásokat. Összedolgozzuk, hogy homogén legyen.
  3. Gombóccá formázzuk, háztartási fóliába csomagoljuk és pár napig (vagy felhasználás előtt 1-2 órán át) hűtőben tároljuk. Fagyasztóban akár 3 hétig is eláll.










2 megjegyzés:

  1. Guszta! Kíváncsi vagyok nagyon a készülő sütire! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! :) A sütire még kicsit várni kell, mert a többiek is sorban állnak egy ideje, be vannak osztva, és megsértődnének, ha a sütit előbbre venném. :D

    VálaszTörlés