2013. augusztus 15.

Citromos-mascarponés tortácska





A minap végre elkészítettem a régóta vágyott citromkrémet, és mivel hetek óta sütire vágytam, ehhez az édességhez fel is használtam. A kis torták alapja csak azért lett fehér piskóta, mert a lemon curd készítésekor kimaradt egy kis tojásfehérje. Természetesen hagyományos piskótával is ugyanilyen finom, de nem árt néha efféle mentőakciókhoz folyamodni, hogy semmi se vesszen kárba.
Azt már korábban elhatároztam, hogy a cuki kis piteformáimat piskóta sütésére is fel fogom majd használni, mert hullámos szélű sütit akartam, és a mérete is olyan jópofa. Persze 18 cm-es tortaformában vagy 2 darab 12 cm-es kapcsosban is megsüthetjük, mert olyat is lehet ám kapni abban a bizonyos bevásárlóközpontban.





Hozzávalók 2 darabhoz:

Piskótához:
3 tojásfehérje
6 dkg finomliszt
6 dkg porcukor
1 mk. sütőpor
1 tk. víz (ha szükséges)

Krémhez:
1 púpozott ek. citromkrém
10 dkg házi mascarpone
1 dl tejszín
1,5 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
1 tk. vanília esszencia
1 ek. Dr. Oetker instant zselatin fix

Díszítéshez:
2 ek. pirított mandulaforgács
1 tk. porcukor
½ mk. kakaópor

elkészítés:

  1. A tojásfehérjét a cukorral fényes, kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet.
  2. A tésztamasszát elosztjuk 2 db 12 cm átmérőjű, kivajazott, liszttel behintett tartlet formában, és előmelegített sütőben készre sütjük. Pár perc elteltével kivesszük a sütőformából, és kihűtjük.
  3. A krémhez a mascarponét elkeverjük a porcukorral, a citromkrémmel, a habbá vert tejszínnel, és beleforgatjuk a zselatin fix porti. Kicsit dermedni hagyjuk.
  4. A tésztalapokat megkenjük a krémmel, megszórjuk világosra pirított mandulaforgáccsal, és meghintjük a kakaós porcukorral.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc







8 megjegyzés:

  1. hűűűű, nem találok szavakat!! :)

    itthon meg sütimentességet ígértem... :(

    VálaszTörlés
  2. Eszter nagyon aranyos vagy, köszi! Kicsit zavarban is vagyok, hiszen ez egy végtelenül egyszerű süti, de az is igaz, hogy sokszor ezek a legfinomabbak. :) Szerintem nem estek nagyon bűnbe, ha elkészíted, legfeljebb tolódik a sütimentes nap. :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon helyes minitortákat készítettél! Biztos finom lett a citromos-mascarponés krémmel. Hmmmm... :D Ja és persze szépek is, mint mindig!

    VálaszTörlés
  4. Aranyos vagy, köszönöm! :) Az külön jó, hogy tök egyszerű az elkészítése, nem kell bíbelődni, csak gyorsan összedobja az ember lánya, és már be is lehet puszilni.

    VálaszTörlés
  5. Ne legyél zavarban, az egyszerű sütik a legfinomabbak!!! Egy finom tészta, egy kis könnyű krém vagy gyümölcs - vagy mindkettő:)
    Tegnap nálam is elkészült a citromkrém. Valami hihetetlenül finom! Ágival meghoztátok a kedvem ;)

    VálaszTörlés
  6. Oké, értettem! :D ;) De jó, most vigyorgok, hogy a mi "unszolásunkra" te is megcsináltad a lemon curdöt. Ugye, milyen jó találmány?!

    VálaszTörlés
  7. húúú, hát nagyon jó találmány! igyekeztem kicsit más receptet keresni, hogy megoszthassuk a tapasztalatainkat :) (már ha így online lehetséges az árnyalatokat kibeszélni)

    VálaszTörlés
  8. Én is a bőség zavarában szenvedtem, hogy akkor most csak tojásfehérjéből készítsem, vagy egész tojásokból vagy vegyesen, ill. tegyek-e bele keményítőt vagy kukoricalisztet. Végül erre a receptre szavaztam, de kiváncsi vagyok pl. a Fekete-Szép Ági-féle lemon curdre is. Szerintem nem lehet túl nagy különbség köztük, legalábbis ízre biztos nem, max. állagra.

    VálaszTörlés