2013. augusztus 12., hétfő

Magyaros „pizzanyelvek” - az abszolút kedvenc


 


Miután a sajttal töltött szélű kis pizzáimon is leteszteltem az új sütőnket, megtáltosodtam, és semmi sem állíthatott meg abban, hogy megpróbáljam reprodukálni a kedvenc magyaros pizzánkat, amit elég sűrűn rendelünk egy közeli étteremből. A pizzatészta már jól vizsgázott a napokban, most csak annyit változtattam rajta, hogy kevés tejet is tettem bele. A mártást eddig még nem sikerült olyanra főzni, ami hasonlít az általunk annyira szeretetthez, de most ismét nekifogtam, hátha ezúttal csoda történik – a végeredményt pedig magam sem akartam először elhinni. Amikor a Kutyafül lenyelte az első falatot, elkerekedett szemekkel rám nézett, és fátyolos tekintettel közölte, hogy soha többet nem rendelünk pizzát, mert ez a mostani szerinte bizony lekörözi az éttermit. Minden nagyképűséget félretéve, én is osztom a véleményét, el is csodálkoztam rajta, hogy valóban eltaláltam az ízeket. Nagyon jót ettünk belőle, ajánlom is mindenkinek, aki rajong a magyaros + puha tésztájú pizzáért.









Hozzávalók 4 kis pizzához:

Tésztához: 
25 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
0,5 dl langyos tej
1 tk cukor
1 tk só
1,5 ek olívaolaj 

Mártáshoz: 
2 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma (15 dkg)
4 kövér gerezd fokhagyma (makói!!!)
10 dkg sűrített paradicsom
1 jó ek ketcup
1 mk csípős/édes Piros Arany
1 tk oregánó
1 mk bazsalikom
1 mk rozmaring
½ mk őrölt babérlevél
őrölt fekete bors
1 tk cukor (ha szükséges)

1 dl víz 

Feltéthez: 
10 dkg (csípős) szalámi
20 dkg reszelt sajt (nálam füstölt)
1 kis szál hegyes erős paprika
4 szelet pácolt, füstölt császárszalonna
½ fej lila hagyma (kis méretű) 

elkészítés:

  1. A tésztához a vizet a tejjel együtt meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, simára keverjük benne az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszthez keverjük a sót, hozzáöntjük az olívaolajat, a langyos vizet és a felfuttatott élesztőt és lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. A mártáshoz a hagymát lereszeljük, a fokhagymát áttörjük és egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot és a Piros Aranyat, fűszerezzük, felöntjük a vízzel és mártás állagúra főzzük.
  5. A pizzatésztát finoman átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, enyhén lisztezett felületen 18x10 cm-es, ovális formára nyújtjuk és mindegyiket megkenjük 1-1 jó evőkanálnyi mártással. (Az a kevés, ami kimarad, felhasználható melegszendvicsre is.)
  6. A lila hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, a hegyes erős paprikát megmossuk és a hagymával együtt vékonyra szeljük. A bacont felszeleteljük.
  7. A tésztát megpakoljuk a szalámival, megszórjuk a sajttal, elrendezzük rajta a paprika- és baconszeleteket, és előmelegített sütőben készre sütjük. Lila hagymával díszítjük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 10 perc

Tipp:
Aki jobban kedveli az olasz típusú, ropogósabb tésztájú pizzát, az válassza a villanysütő pizzasütés funkcióját.








4 megjegyzés:

  1. :) Hmmm... ez bizony nagyon finom lehet! :D

    VálaszTörlés
  2. Ki fogom így is próbálni a pizzát, nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Ágica, nyisd az ablakot, repül a pizza! :) Én úgy meglepődtem, hogy sikerült leutánozni a kedvenc pizzánkat, hogy nem hittem az ízlelőbimbóimnak, ezért nemrég újra megsütöttem. Be kellett látnom, valóban nagyon hasonló lett, a Kutya szerint pedig még jobb is.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Nelli, nagyon jó hír, hogy neked is tetszik! Remélem, elégedett leszel az eredménnyel, ha megsütöd! :)

    VálaszTörlés