2013. augusztus 27., kedd

Citromos szelet






Variációk egy témára... Még volt egy kis lemon curd a hűtőben, amit mindenképp el akartam fogyasztani, fantáziából viszont most még annál is kevesebbet találtam a jobb agyfélteke egyik kis „polcán”. :D Ez a süti ui. nem sokban különbözik a citromos-mascarponés tortácskáimtól, sem pedig a mini jégkrémeim krémalapjától. Csak annyival tud többet, hogy több citromkrémet tettem bele, tehát jóval citromosabb ízű, ill. megbolondítottam kandírozott citromkockákkal, mert a citromos jégkrémemben nagyon ízlett, és egy kis likőrrel. Mivel ez a krém gyorsan elkészíthető, és a múltkor már bevált, tényleg nem volt kedvem vasárnap kora délután újabb krémvariáción agyalni. Fehér piskóta helyett azonban most a jól megszokott piskótatésztával készült. Lehet, hogy nem lett világszép, de szerintünk legalábbis nagyon finom. :)
Úgy is elkészíthetjük, hogy 2 lap közé kenjük a krémet, és kockákra szeleteljük, mint a túrós pitét. Igen tetszetős azzal a külsővel is.








Hozzávalók 28x18 cm-es tepsihez:


Piskótához: 
3 tojás (közepes méretű)
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
1 jó tk sütőpor
4 ek szénsavas ásványvíz
csipet só
vaj és liszt a forma kikenéséhez 

Krémhez: 
15 dkg házi mascarpone 
4 ek citromkrém 
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl tejszín
2 cs. instant zselatin fix
2 ek kandírozott citromkocka (Zitronat)
2 ek narancslikőr (Cointreau)
3 ek citromkrém a kenéshez 

Díszítéshez: 
porcukor

elkészítés:


  1. A lisztet elvegyítjük a keményítővel és a sütőporral.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk.
  3. Hozzákeverjük a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját, végül a keményítős, sütőporos lisztet.
  4. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük és elsimítjuk a tésztamasszát, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  5. A piskótát a tepsiben kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiborítjuk belőle és rácson teljesen kihűtjük.
  6. A piskóta széleit körben levágjuk, majd három lapra vágjuk, amelyek kb. 26x7 cm-esek lesznek. A tésztalapokat a 3. kivételével megkenjük 1,5-1,5 evőkanál citromkrémmel.
  7. A citromkockákat narancslikőrbe áztatjuk. A tejszínt habbá verjük.
  8. A krémhez a mascarponét alaposan elkeverjük a citromkrémmel és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a likőrös citromkockákat, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, végül elkeverjük benne a zselatin fixet. Hűtőben hagyjuk kicsit dermedni.
  9. Az egyik citromkrémmel megkent piskótalapra egy jó adag krémet halmozunk, elsimítjuk rajta, befedjük a második tésztalappal, ezután ismét egy krémréteg következik, végül a 3. lap, amit megszórunk porcukorral.
  10. A tésztát 9 db, 3 cm széles szeletre vágjuk.


sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felülsütés
sütési idő: kb. 20 perc






2 megjegyzés:

  1. Ezek a finom hozzávalók és ízek bármikor, bármilyen formában/köntösben jöhetnek! ...és persze bármekkora mennyiségben! :D

    VálaszTörlés
  2. De jó, én is így vagyok a citrommal, pláne, amióta lemon curdben köszönnek vissza. Olyan jó találmány, és nagyszerűen harmonizál a mascarponéval. :)

    VálaszTörlés