2013. április 16., kedd

Húsos palacsinta rántva, kaporszósszal





Szombaton főzőcskézős napot tartottam, mert az utóbbi időben nem sok kedvem volt órákig a konyhában dzsesszelni. Egyéb fontos teendőim sem tették lehetővé, hogy ott toporogjak napestig. Most valahogy volt türelmem is, hangulatom is meg ötletem is. Igazából a Kutya által vásárolt eper adta meg a löketet a konyhai munkálatokhoz, és süti sütéssel indult a délelőtt. Aztán már nem jutott idő az ebédkészítésre, helyette hőn szeretett pizzánkat rendeltük meg a szokott helyről. A délután ezek után már ismét a konyhában telt, és a szombatra tervezett étek helyett előre elkészült a vasárnapi ebéd.
A Kedves nem kedveli a palacsintát, én viszont imádom – legyen akár édes vagy sós. Napok óta palacsintára vágytam, és úgy akartam elkészíteni, hogy ne csak én egyek majd belőle. Szerencsére ezt a töltött, rántott verziót az én drágám is szereti. Gondoltam, még inkább a kedvében járok, ha hosszú idő után ismét kaporszósszal kedveskedem neki, csak ezúttal kicsit másként készítem el – mártásnak. Bár még nincs friss kapor, de muszáj volt elhasználni a hűtőben fagyottan várakozó kaprunkat.




Hozzávalók 12 palacsintához:

Palacsintához:
2 tojás
5 dl tej
2,5 dl víz
30 dkg liszt
1 tk. só
1 mk. cukor
1 ek. napraforgóolaj

Töltelékhez:
50 dkg darált csirkemell
1 nagyobb fej vöröshagyma (kb. 15 dkg)
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. mangalicazsír
őrölt fekete bors

3 ek. aprított petrezselyemzöldje

Panírozáshoz és a sütéshez:
liszt
3-4 nagy tojás
zsemlemorzsa (nálam most kalácsmorzsa)
mangalicazsír

Tálaláshoz:
kaporszósz

elkészítés:
  1. A felvert tojáshoz adjuk a sót, a cukrot, simára keverjük egy kis liszttel, majd tejet öntünk hozzá és azzal is csomómentesre keverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és a tejet, miközben mindig igyekszünk simára dolgozni a tésztát.
  2. A végén vízzel hígítjuk, hozzáadjuk az olajat, majd lefedve, fél óráig pihentetjük. (Fontos, hogy a palacsintatésztánk kicsit sűrűbb legyen.)
  3. Serpenyőben olajat hevítünk, rákanalazunk egy merőkanálnyi tésztamasszát, és a palacsintát mindkét oldalán megsütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg van tésztánk.
  4. A töltelékhez a hagymát lereszeljük, vagy késes aprítóval pépesre daráljuk, és a zsíron megdinszteljük.
  5. Hozzákeverjük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a húst, és készre sütjük. Belekeverjük a petrezselyemzöldet.
  6. A palacsinták közepére másfél evőkanálnyi húst kupacolunk, a palacsintát jobbról-balról, majd lentről és fentről is ráhajtjuk a töltelékre, hogy párna alakú legyen.
  7. A palacsintákat előbb lisztbe, majd tejjel felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és a zsírban minden oldalukon pirosra sütjük. Lecsepegtetjük, majd papírtörlőre szedjük.
  8. Személyenként 2 palacsintát teszünk a tányérra, és kaporszószt kínálunk hozzá.






2 megjegyzés: