2013. április 14., vasárnap

Epres-tojáslikőrös szelet




Tegnap nagyon szép tavaszi napra ébredtünk, én mégis mérges lettem a Kutyára. Ennek hangot is adtam, mire ő elszégyellte magát. Így ment el, miközben én itthon takarítottam. Közben felhívott, és közölte, hogy valami meglepit tartogat számomra, csak várjam meg, míg hazaér. Hmmm, meglepi... Vajon mi lehet az? Amikor hazaért, vigyorogva vett elő a bevásárlószatyorból egy doboz epret. Azonnal fülig ért a szám, de eper ide vagy oda, a haragom már rég elpárolgott, mire hazaért. Nagyon jól esett ez a figyelmesség tőle, hiszen tudja, hogy eperimádó vagyok. Sajnos ezek az eprek még nem olyan ízűek, mint a nyáron érő társaik, ezért azonnal eldöntöttem, hogy ebből bizony süti lesz. Amikor megláttam a konyhaszekrény tetején a még bontatlan tojáslikőrt, nem volt kérdés, hogy az is kerül majd bele.
Ezzel a finom édességgel indult a szombati konyhai „egésznapozásom”, és nagy hirtelen lett süti és ebéd is vasárnapra, levessel együtt.







Hozzávalók 37x22 cm-es tepsihez (8-10 szelet süteményhez): 

Tésztához: 
3 tojás (közepes méretű)
4 ek hideg ásványvíz
csipet só
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
másfél tk sütőpor 

Krémhez: 
20 dkg natúr joghurt lecsepegtetve
20 dkg 20%-os tejföl
1 dl tojáslikőr
6-8 dkg porcukor (ki, milyen édesen szereti) 
1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
6 lap zselatin
2,5 dl habtejszín
kb. 40 dkg eper 

Díszítéshez: 
porcukor
eperszemek

elkészítés:


  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval és a vízzel kemény habot verünk, hozzákeverünk 12,5 dkg cukrot, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a keményítővel, és óvatosan a tojásmasszához keverjük.
  3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben megsütjük, majd a formából kivéve nedves konyharuhára borítjuk és hagyjuk kihűlni.
  4. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és félbe vágjuk.
  5. A joghurtot 0,5 dl tojáslikőrrel, a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival simára keverjük.
  6. A zselatint kinyomkodjuk, a maradék 0,5 dl tojáslikőrben feloldjuk és a joghurtos krémhez adjuk. (Én egy picit meglangyosítottam, hogy könnyebben feloldódjon.)
  7. A tejszínt habbá verjük és óvatosan a krémhez forgatjuk.
  8. A tésztalapot keresztben félbe vágjuk, az egyik lap köré süteménykeretet teszünk és a tésztán elrendezzük a félbe vágott eperszemeket.
  9. Ezután rásimítjuk a krémet, majd befedjük a másik tésztalappal. 4 órára hűtőbe tesszük.
  10. A süteményről levesszük a keretet, felszeleteljük, meghintjük porcukorral és eperszemekkel díszítjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15 perc












4 megjegyzés:

  1. Óóóóó... Nagyon szép!
    Biztos nagyon finom; szívesen megkóstolnám. :D
    Annyira egyre jár az agyunk, hogy csak na! Képzeld, nálunk is epres süti volt tegnap! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöööm!!! :) Tényleg finom, de kicsit lehetett volna édesebb, ezért a recibe több cukrot írtam. Még nem ettem ilyen sütit, mert ritkán használok zselatinlapot. Én azért a főzött krémet jobban kedvelem. Ez inkább olyan könnyű, nyári süti lett így.

    VálaszTörlés
  3. :) Én még sosem próbáltam zselatinnal krémet csinálni... egyszer rá kéne már szánnom magam. Enni mindkettőt szeretem, bár én is a főzött krém felé hajlok inkább. :D
    Még mindig csodaszép a süti!

    VálaszTörlés
  4. Én mindig féltem tőle, nem bíztam benne, hogy majd attól összeáll a krém, meg olyan durvának éreztem. Sokáig zselatinfixszel dolgoztam, mert a por állagú nagyon büdös. De azt olvastam valahol, h. az instant zselatin nem egészséges. Hja, miért is lenne az!? Ez a Dr. Oetker lazselatin nagyon jó, megszerettem. De nem lepődnék meg, ha ez is egészségkárosÍtó lenne.

    VálaszTörlés