2013. április 14., vasárnap

Epres-tojáslikőrös szelet





Tegnap nagyon szép tavaszi napra ébredtünk, én mégis mérges lettem a Kutyára. Ennek hangot is adtam, mire ő elszégyellte magát. Így ment el, miközben én itthon takarítottam. Közben felhívott, és közölte, hogy valami meglepit tartogat számomra, csak várjam meg, míg hazaér. Hmmm, meglepi... Vajon mi lehet az? Amikor hazaért, vigyorogva vett elő a bevásárlószatyorból egy doboz epret. Azonnal fülig ért a szám, de eper ide vagy oda, a haragom már rég elpárolgott, mire hazaért. Nagyon jól esett ez a figyelmesség tőle, hiszen tudja, hogy eperimádó vagyok. Sajnos ezek az eprek még nem olyan ízűek, mint a nyáron érő társaik, ezért azonnal eldöntöttem, hogy ebből bizony süti lesz. Amikor megláttam a konyhaszekrény tetején a még bontatlan tojáslikőrt, nem volt kérdés, hogy az is kerül majd bele.
Ezzel a finom édességgel indult a szombati konyhai „egésznapozásom”, és nagy hirtelen lett süti és ebéd is vasárnapra, levessel együtt.



Hozzávalók 37x22 cm-es tepsihez:

Tésztához:
3 tojás
4 ek. hideg ásványvíz
egy csipet só
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
1 1/2 tk. sütőpor

Krémhez:
20 dkg natúr joghurt lecsepegtetve
20 dkg 20%-os tejföl
1 dl tojáslikőr
6-8 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
6 zselatinlap
2,5 dl habtejszín
kb. 40 dkg eper

Díszítéshez:
porcukor
eperszemek

elkészítés:

  1. A tojások fehérjéből kemény habot verünk úgy, hogy közben kisebb adagokban hozzákeverjük a porcukrot, és addig verjük, amíg a hab fényes nem lesz. Egyenként hozzáforgatjuk a tojássárgákat, végül a vizet.
  2. A sütőporral, keményítővel vegyített lisztet óvatosan a tojásmasszához forgatjuk, majd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben megsütjük, majd a formából kivéve, nedves konyharuhára borítjuk és hagyjuk kihűlni.
  3. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Az eperszemeket megmossuk, kicsumázzuk és félbevágjuk.
  4. A joghurtot 0,5 dl tojáslikőrrel, a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival simára keverjük.
  5. A zselatint kinyomkodjuk, a maradék 0,5 dl tojáslikőrben feloldjuk, és a joghurtos krémhez adjuk. (Én egy picit meglangyosítottam, hogy könnyebben feloldódjon.) Óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  6. A tésztalapot keresztben félbevágjuk, az egyik lap köré süteménykeretet teszünk, vagy megfelelő méretű tepsibe fektetjük, és elrendezzük rajta a félbevágott eperszemeket. Rásimítjuk a krémet, majd befedjük a másik tésztalappal. 4 órára hűtőbe tesszük.
  7. A süteményről levesszük a keretet, vagy ha tepsibe tettük a tésztát, akkor abban benne hagyva felszeleteljük, meghintjük porcukorral, és eperszemekkel díszítjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15 perc









4 megjegyzés:

  1. Óóóóó... Nagyon szép!
    Biztos nagyon finom; szívesen megkóstolnám. :D
    Annyira egyre jár az agyunk, hogy csak na! Képzeld, nálunk is epres süti volt tegnap! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöööm!!! :) Tényleg finom, de kicsit lehetett volna édesebb, ezért a recibe több cukrot írtam. Még nem ettem ilyen sütit, mert ritkán használok zselatinlapot. Én azért a főzött krémet jobban kedvelem. Ez inkább olyan könnyű, nyári süti lett így.

    VálaszTörlés
  3. :) Én még sosem próbáltam zselatinnal krémet csinálni... egyszer rá kéne már szánnom magam. Enni mindkettőt szeretem, bár én is a főzött krém felé hajlok inkább. :D
    Még mindig csodaszép a süti!

    VálaszTörlés
  4. Én mindig féltem tőle, nem bíztam benne, hogy majd attól összeáll a krém, meg olyan durvának éreztem. Sokáig zselatinfixszel dolgoztam, mert a por állagú nagyon büdös. De azt olvastam valahol, h. az instant zselatin nem egészséges. Hja, miért is lenne az!? Ez a Dr. Oetker lazselatin nagyon jó, megszerettem. De nem lepődnék meg, ha ez is egészségkárosÍtó lenne.

    VálaszTörlés