2013. március 27.

Gyors kalács


 
 



2 éve adventkor sütöttem először kalácsot, majd jött a húsvét, és egyértelmű volt, hogy nem bolti kalács kerül az asztalra. Akkor kétfélét készítettem – egy sósat és egy édeset. Előbbit jobban kedvelem sonkával, tojással, mint az édes verziót, amit csakis vajjal vagy valamilyen finom lekvárral, kakaó mellé szoktam eszegetni.
Idén is szívesen vállalom a húsvéti kalács sütését, és az ünnep előtt mindenképp ki akartam próbálni egy gyors változatot, ráadásul finomliszt helyett kenyérlisztből, ui. a már említett advent vasárnap is abból sütöttem, és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel.
Hogy miért adtam neki a gyors kalács nevet? Azért, mert nem utólag kell beledolgozni a vajat, hanem az is a többi hozzávalóval együtt kerül a tésztába. Ha kevés időnk van az előkészületekre, akkor ez is fontos szempont lehet. :)
A megadott mennyiségekből én 2 db 25 és 30 cm hosszú kalácsot sütöttem (sütőformában), hogy Anyáéknak is jusson, de aztán kicsit megbántam, mert így olyan kis lapi lett mindkettő. Legközelebb 2 fonatot teszek egymásra, így a sütőformába is könnyebben belefér, és magasabb lesz.
Aki sósan akarja készíteni, az csökkentse a cukor menyiségét csupán 1 evőkanálnyira, és tegyen bele legalább ugyanennyi sót.
Egy német nyelvű videóban láttam, hogy a kalácsot nem tojással, hanem vízzel kenik meg, mint a kenyeret, így a teteje süléskor nem barnul meg annyira. Természetesen, aki jobban kedveli sötétebben, az kenje továbbra is a megszokott módon (tejjel vagy vízzel elkevert tojással).
Még sosem tettem fel egy recepthez 8 fotót a blogra, de most nem tudtam dönteni – egyszerűen muszáj volt. :D




Hozzávalók 1 kalácshoz:

60 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
egy csipet só
8 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
víz a kenéshez
2 ek. nagy szemű cukor

elkészítés:

  1. A tálba szitált liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 dkg cukrot és egy kis lisztet, majd simára keverjük 1 dl langyos, tejszínes tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A maradék tejszínes tejben felolvasztjuk a vajat, és miután langyosra hűlt, a tojássárgákkal, a többi cukorral és a sóval együtt az élesztős liszthez adjuk. Lágy tésztává dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva  megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, 30 cm hosszú rudakká sodorjuk, és letakarva további 5 percig kelesztjük.
  4. A tésztarudakból hármas fonással kalácsot formázunk, a végeken kicsit aláhajtjuk, sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, a tetejét megkenjük langyos vízzel, és további 10-15 percig pihentetjük.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük, a kalács tetejét újra lekenjük vízzel, megszórjuk a cukorral, sütőbe toljuk és készre sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (a sütő alsó harmadában)
sütési idő: kb. 35 perc 













6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kalácsod! A fotók megint csúcs-szuperek lettek; nem csodálom, hogy nem tudtál dönteni. Én sem tudom, hogy melyik tetszik jobban. :D Mindet imádom! ;) A kis tojásfejek is oltáriak lettek!

    VálaszTörlés
  2. Mindig tudom, hogy ki az, aki nyom egy "komáló-gombot" - te!!! :D Rajtad kívül ui. senki nem nyilvánít véleményt. :) Bevallom, nagyon vártam a reakciódat, mert te vagy az egyik fő kritikusom. Ezek szerint tetszettek a képek, de jó, de jó!
    Egyébként már csak 3 szeletnyi van a kalácsból, de ahogy a Kutyánszkit ismerem, még ma be fogja puszilni - süthetem a következőt. Ez borzasztó! Mellesleg nem is csoda, ebben csak 30 dkg liszt van, a másik fele Anyáékhoz vándorolt.

    VálaszTörlés
  3. Hát még szép, hogy komálom! És bátran nyomkodom is a gombot. Kicsit fura tényleg, hogy mások nem... Pedig én se vagyok egy kényszeres gombnyomkodó. :D De! Ami teccik, az teccik; a véleményt pedig meg kell osztani másokkal. Ne csodálkozz, hogy gyorsan kopik a kalács, mert tutira finom. Szerintem az a világ legjobb kritikája, ha egyszer csak hipp-hopp, észre sem veszed és már el is fogyott minden az utolsó morzsáig. :)

    VálaszTörlés
  4. a. a képek nagyon szépek, nekem nincs ennyi időm és nem is vagyok ilyen keratív, mint TE!

    b. a kalács nagyon szép, és nagyon finom is lehet, a gyorsasága pedig a fő erénye! :-))

    c. néha én is irkálok, csak nem mindig, főleg most, hogy nehezen megy a net és másra kell az idő. :-)) Jöjjek többször?

    VálaszTörlés
  5. De aranyos vagy, köszi! Egyetértek, én csak azt "teccikelem", ami tetszik :D + közel áll az ízlésemhez, vagy csípem a sztorit. Ha a kép nem tetszik, hajlamos vagyok nem elolvasni a hozzá tartozó recit, de azt hiszem, ez annak a bizonyos oldalnak az "elszínvonaltalanodása" miatt van. Pedig attól, h. egy fotó nem olyan profi, a recept még lehetnagyon jó.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gionetta! Bizony, akinek gyereke van, annak kevesebb az ideje, ez érthető. Jól látod, szeretek elszöszmötölni a képekkel, jelenleg ebben élem ki a kreativitásomat.
    Örülök, hogy tetszik a kalács, és annak is, hogy ezt megosztottad velem. Természetesen Gold barátnőmmel együtt nagyon örülünk, ha megjegyzést írsz akár az ő, akár én receptjeimhez, az ilyesmi mindig nagyon jól tud esni. Mindenféle javaslatot szívesen fogadunk, végtére is azért vagyunk, hogy megosszuk egymással a főzéssel kapcsolatos tapasztalatainkat. Persze, gyere, várunk! :)

    VálaszTörlés