2013. március 26., kedd

Tejszínes édesburgonya krémleves


 



Maradt még batátám, és már napok óta szemeztem vele. Mi legyen belőle? Az biztos, hogy nem köret, mert azt a múltkor már készítettem. Legyen hát leves – azt még úgy sem főztem édesburgonyából. Tudtam, hogy finom lesz, hiszen a batáta édeskés ízét nagyon kedvelem. A neten kerestem receptet – többfélét is találtam, és az egyik szimpinek tűnőt kissé átalakítva megfőztem. A pirított kolbászkarikák ötletét Napfény és Fűszertől kölcsönöztem, és meg kell mondjam, nagyon klasszul harmonizált a levessel. Nagyon jót ettünk belőle - biztos, hogy többször is fogok ilyet készíteni.







Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg batáta
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1 mk őrölt gyömbér
őrölt fehér bors

kb. 1 l zöldség alaplé (leveskockából is lehet)
1 dl tejszín (nem főző!)


Tálaláshoz: 
pirított kolbászkarikák

elkészítés:

  1. A batátát meghámozzuk és felkockázzuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
  2. A hagymát felaprítjuk, egy lábosban az olívaolajjal elkevert vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
  3. Rátesszük a batátát, megszórjuk a fűszerekkel és annyi alaplét adunk hozzá, amennyi ellepi.
  4. Az édesburgonyát puhulásig főzzük, ezután botmixerrel pürésítjük, majd a tejszínnel krémesítjük és éppen, hogy csak forralunk rajta.
  5. A tálaláshoz néhány szelet kolbászt pici zsíron megpirítunk és a leveshez kínáljuk.












4 megjegyzés:

  1. De szép! De szép! Biztos finom volt. Én azóta sem találtam szép batátát, de most már muszáj vadásznom. :) Klassz, hogy varázsoltál nekünk egy kis napsütést, ezekkel a csodás színekkel egy ilyen fura, havas márciusi napon! :D

    VálaszTörlés
  2. Igyekeztem nagyon, hogy tavaszi hangulatú legyen. ;) Hihetetlen, de ebben a hóesésben gyönyörűek voltak a fények a kajafotózáshoz, én is csak lestem. :D
    Sajnálom, hogy még mindig nem sikerült beszerezned ezt a nagyszerű zöldséget, és gondoldom, nem fogsz megrendelni 5 kg-ot Ásotthalomról. Asszemmég 3 kg-os csomaggal is küldenek, de az eleve drága édesburgonya szállítási költséggel együtt már nagyon durva lenne. Vegyél palántát, azt is árulnak, és a te szakértelmeddel olyan csodás batátaültetvényed lesz, amilyet még nem látott a világ! :)

    VálaszTörlés
  3. :D De cuki vagy! Azt hiszem tényleg úgy lesz. Szerzek palántát, aztán kitanulmányozom, hogy kell termeszteni. ...de komolyan hangzik. :) Egy biztos, ahol nekünk lesz batáta, ott jut majd nektek is! :)

    VálaszTörlés
  4. Úúúú, de rendi vagy!!! :) A Gasztroangyalban asszem el is mondja a hapi a termesztés fortélyait, de gondolom, ha rendelsz palántát, akkor adnak "használati utasítást" is hozzá. Alig várom, hogy beérjen nálatok az első termés, és megyünk egy jó nagy ládával! :D :D :D

    VálaszTörlés