2013. március 27.

Gyors kalács


 


 
Két éve adventkor sütöttem először kalácsot, majd jött a húsvét, és egyértelmű volt, hogy nem bolti kalács kerül az asztalra. Akkor kétfélét készítettem: sósat és édeset. Előbbit jobban kedvelem sonkával, tojással, az édes verziót pedig csakis vajjal vagy valamilyen finom lekvárral kakaó mellé szoktam eszegetni.
Idén is szívesen vállaltam a húsvéti kalács sütését, és az ünnep előtt mindenképp ki akartam próbálni egy gyorsabb változatot, ráadásul finomliszt helyett kenyérlisztből. Advent vasárnap is abból sütöttem, és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel.
Hogy miért adtam neki a gyors kalács nevet? Azért, mert nem utólag és több részletben kell beledolgozni a vajat, hanem az is a többi hozzávalóval együtt kerül a tésztába. Ha kevesebb időnk van az előkészületekre, akkor az a kis időbeli nyereség is fontos szempont lehet. :)
Az alább megadott mennyiségekből én 2 db 25, ill. 30 cm hosszú kalácsot sütöttem (sütőformában), hogy Anyáéknak is jusson, de aztán kicsit megbántam, mert így mindkettő laposabb lett a vártnál.
Egy német nyelvű videóban láttam, hogy a kalácsot nem tojással, hanem vízzel kenték meg, mint ahogyan a kenyeret, így a teteje nem kevésbé barnult meg, és persze egyúttal fénytelen is lett. Természetesen, aki jobban kedveli a szép a klasszikusan fénylő, sötétebb héjú kalácsot, az kenje továbbra is a megszokott módon. ;)

 


Hozzávalók 1 kalácshoz:

60 dkg fehér kenyérliszt
8 dkg cukor
1 tk. só
5 dkg vaj
2 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej és habtejszín fele-fele arányban
2 ek. nagy szemű cukor a szóráshoz

elkészítés:
  1. 2 dl tejszínes tejben felolvasztjuk a vajat, és hűlni hagyjuk.
  2. Eközben a tálba szitált, cukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a többi langyos, tejszínes tejjel, és kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. A vajas-tejszínes tejet a tojássárgákkal és a sóval együtt az élesztős liszthez adjuk, és megdagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 3 db 30 cm hosszú rudat sodrunk, és letakarva 5 percet pihentetjük.
  5. A szálakat összefonjuk, a végét szépen eldolgozzuk, kissé aláhajtjuk, és a kalácsot a sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük. A tetejét bespricceljük vízzel, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  6. Újra bespricceljük vízzel, megszórjuk a nagy szemű cukorral, és előmelegített sütőben megsütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 35 perc

 


 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kalácsod! A fotók megint csúcs-szuperek lettek; nem csodálom, hogy nem tudtál dönteni. Én sem tudom, hogy melyik tetszik jobban. :D Mindet imádom! ;) A kis tojásfejek is oltáriak lettek!

    VálaszTörlés
  2. Mindig tudom, hogy ki az, aki nyom egy "komáló-gombot" - te!!! :D Rajtad kívül ui. senki nem nyilvánít véleményt. :) Bevallom, nagyon vártam a reakciódat, mert te vagy az egyik fő kritikusom. Ezek szerint tetszettek a képek, de jó, de jó!
    Egyébként már csak 3 szeletnyi van a kalácsból, de ahogy a Kutyánszkit ismerem, még ma be fogja puszilni - süthetem a következőt. Ez borzasztó! Mellesleg nem is csoda, ebben csak 30 dkg liszt van, a másik fele Anyáékhoz vándorolt.

    VálaszTörlés
  3. Hát még szép, hogy komálom! És bátran nyomkodom is a gombot. Kicsit fura tényleg, hogy mások nem... Pedig én se vagyok egy kényszeres gombnyomkodó. :D De! Ami teccik, az teccik; a véleményt pedig meg kell osztani másokkal. Ne csodálkozz, hogy gyorsan kopik a kalács, mert tutira finom. Szerintem az a világ legjobb kritikája, ha egyszer csak hipp-hopp, észre sem veszed és már el is fogyott minden az utolsó morzsáig. :)

    VálaszTörlés
  4. a. a képek nagyon szépek, nekem nincs ennyi időm és nem is vagyok ilyen keratív, mint TE!

    b. a kalács nagyon szép, és nagyon finom is lehet, a gyorsasága pedig a fő erénye! :-))

    c. néha én is irkálok, csak nem mindig, főleg most, hogy nehezen megy a net és másra kell az idő. :-)) Jöjjek többször?

    VálaszTörlés
  5. De aranyos vagy, köszi! Egyetértek, én csak azt "teccikelem", ami tetszik :D + közel áll az ízlésemhez, vagy csípem a sztorit. Ha a kép nem tetszik, hajlamos vagyok nem elolvasni a hozzá tartozó recit, de azt hiszem, ez annak a bizonyos oldalnak az "elszínvonaltalanodása" miatt van. Pedig attól, h. egy fotó nem olyan profi, a recept még lehetnagyon jó.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gionetta! Bizony, akinek gyereke van, annak kevesebb az ideje, ez érthető. Jól látod, szeretek elszöszmötölni a képekkel, jelenleg ebben élem ki a kreativitásomat.
    Örülök, hogy tetszik a kalács, és annak is, hogy ezt megosztottad velem. Természetesen Gold barátnőmmel együtt nagyon örülünk, ha megjegyzést írsz akár az ő, akár én receptjeimhez, az ilyesmi mindig nagyon jól tud esni. Mindenféle javaslatot szívesen fogadunk, végtére is azért vagyunk, hogy megosszuk egymással a főzéssel kapcsolatos tapasztalatainkat. Persze, gyere, várunk! :)

    VálaszTörlés