2012. december 29., szombat

Aszalt gyümölcsökkel göngyölt karaj baconben

Hozzávalók 2 roládhoz:

2 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

8 szelet bacon
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
1 ek. napraforgóolaj az elősütéshez

elkészítés:
  1. A hússzeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek), és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk.
  2. 2 ív akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek alá téve, a szeletek mentén, körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  3. 5-6 db aszalt szilvát sorban egymás mellé rendezünk a hús felőlünk eső szélére, majd jobbról-balról ráhajtjuk a túllógó hússzéleket, és az alufólia segítségével tekerünk rajta egyet.
  4. A műveletet megismételjük úgy, hogy most barackszemeket rendezünk egymás mellé, megint tekerünk rajta, aztán pedig ismét szilvaszemeket sorakoztatunk egymás mellé, és befejezzük a göngyölést. (Így a tekercsekben szerencsés esetben 2 szilva és 1 barackszem fog látszódni.) Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.
  5. A húshengereket óvatosan megemeljük, aláteszünk 4-4 baconszeletet, majd lentről és fentről, ferdén ráhajtjuk a húsokra, amiket aztán visszateszünk az alufóliára.
  6. A fóliával együtt feltekerjük, majd jobb és bal oldalt is összesodorjuk a fóliát, majd a kezünkkel kicsit elegyengetjük a hústekercseket, hogy tetszetősebbek legyenek.
  7. Egy nagy serpenyőben 1 evőkanálnyi olajat hevítünk, beletesszük a 2 roládot, és elősütjük, miközben időről-időre fordítunk rajtuk egyet, hogy minden oldalukon egyenletese süljenek.
  8. A tekercseket kivesszük a serpenyőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd az alufóliát eltávolítjuk róluk, a roládokat hőálló edénybe fektetjük, és előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük. 5-10 perc pihentetés után felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
 
Tipp:
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, klopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése