Anyának a múltkor nagyon ízlett a gombával töltött csirkemell, amit a szülinapomra készítettem, ezért az ő kívánságára mindenképp újráznom kellett, hogy az ünnepi asztalon ismét ott legyen ez a húsétel. Mivel én nem szeretem a gombát, muszáj volt olyan töltött húst is sütnöm, amiben másféle töltelék van. Az aszalt szilvás hús már bevált nálunk 2 évvel ezelőtt, így most is erre esett a választás, nehogy már én ne egyek sültet. Mindezt persze karajból és csirkemellből is el kellett készítenem, hogy a család minden tagjának ízlését kielégítsem.
Fura, de senki nem tudott sokat enni, pedig direkt rákészítettük a gyomrunkat a vacsira. Rengeteg étel megmaradt, aminek egyébként nagyon örültem, mert így nem kellett főznöm az ünnepek utáni napokban. Szerencsére minden fogással nagy sikert arattam és jól laktunk.
Fura, de senki nem tudott sokat enni, pedig direkt rákészítettük a gyomrunkat a vacsira. Rengeteg étel megmaradt, aminek egyébként nagyon örültem, mert így nem kellett főznöm az ünnepek utáni napokban. Szerencsére minden fogással nagy sikert arattam és jól laktunk.
Hozzávalók 4 roládhoz:
4 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors
só
16 szelet bacon
2 ek. napraforgóolaj az elősütéshez
Töltelékhez:
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
20 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt)
2 dl húsalaplé vagy húsleves (leveskockából is lehet)
1 mk. rozmaring
1 mk. kakukkfű
1 mk. bazsalikom
½ mk. őrölt fekete bors
só
1 ek. finomliszt
2 dl habtejszín
1 nagy tojás
elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a vajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és tovább pároljuk.
- A szeletelt gombát apróra vágjuk, rátesszük a hagymára, és pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük az alaplével, és tovább főzzük.
- Majdnem teljesen elforraljuk a levét, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és a tejszínt is hozzáöntve besűrítjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tojást.
- A karajszeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek), és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk.
- 4 ív akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek mentén körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
- A tojásos gombamártásból 4 evőkanálnyit a hússzelet hozzánk közelebb lévő szélére halmozunk úgy, hogy mellette jobbról és balról legalább 2 ujjnyi széles sávot szabadon hagyunk.
- Ezt ráhajtjuk a töltelékre, és az alufólia segítségével szorosan feltekerjük. (Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.)
- A húshengert óvatosan megemeljük, aláteszünk 4 baconszeletet, majd lentről és fentről ferdén ráhajtjuk a húsra.
- A hústekercset a fóliával együtt feltekerjük, a fólia végeit összesodorjuk, és a roládot kicsit elegyengetjük, hogy tetszetősebb legyen. (Így járunk el a többi hússal is.)
- 2 serpenyőben 1-1 evőkanálnyi olajat hevítünk, mindkettőbe 2-2 húshengert teszünk, és néha megforgatva elősütjük.
- A roládokat kivesszük a serpenyőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd lehámozzuk róluk az alufóliát, és a húsokat hőálló edénybe fektetjük. Előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük.
- 5-10 perc pihentetés után felszeleteljük és tetszés szerinti körettel tálaljuk
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
Tipp:
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, kiklopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése