2012. december 29., szombat

Tejszínes gombamártással töltött sertéskaraj baconben






Anyának a múltkor nagyon ízlett a gombával töltött csirkemell, amit a szülinapomra készítettem, ezért az ő kívánságára mindenképp újráznom kellett, hogy az ünnepi asztalon ismét ott legyen ez a húsétel. Mivel én nem szeretem a gombát, muszáj volt olyan töltött húst is sütnöm, amiben másféle töltelék van. Az aszalt szilvás hús már bevált nálunk 2 évvel ezelőtt, így most is erre esett a választás, nehogy már én ne egyek sültet. Mindezt persze karajból és csirkemellből is el kellett készítenem, hogy a család minden tagjának ízlését kielégítsem.
Fura, de senki nem tudott sokat enni, pedig direkt rákészítettük a gyomrunkat a vacsira. Rengeteg étel megmaradt, aminek egyébként nagyon örültem, mert így nem kellett főznöm az ünnepek utáni napokban. Szerencsére minden fogással nagy sikert arattam és jól laktunk.



Hozzávalók 4 roládhoz:

4 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

16 szelet bacon
2 ek napraforgó olaj az elősütéshez 

Töltelékhez: 
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
20 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt)
2 dl húsleves alaplé (leveskockából is lehet)
1 mk rozmaring
1 mk kakukkfű
1 mk bazsalikom
½ mk őrölt fekete bors

1 ek liszt
2 dl habtejszín
1 nagy tojás

elkészítés:


  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  2. A szeletelt gombát apróra vágjuk, rátesszük a hagymára, pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük az alaplével és így főzzük tovább.
  3. Amikor a levét már majdnem teljesen elfőtte, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöltjük a tejszínnel és besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
  4. A karajszeleteket háztartási fólia alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek) és mindkét oldalukon enyhén sózzuk-borsozzuk.
  5. 4 db akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek mentén körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  6. Ha a gombamártás kihűlt, alaposan elkeverjük benne a tojást.
  7. A töltelékből a hússzelet felőlünk eső szélére 4 evőkanálnyit halmozunk úgy, hogy a töltelék jobbról és balról ne érjen ki a hús széléig, hanem legalább 2 ujjnyi széles hely maradjon.
  8. Ezeket a kimaradó széleket ráhajtjuk a töltelékre és az alufólia segítségével olyan sorosan, ahogy csak tudjuk, feltekerjük. (Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.)
  9. A húshengert óvatosan megemeljük, aláteszünk 4 baconszeletet, majd lentről és fentről ferdén ráhajtjuk a húsra, amit aztán visszateszünk az alufóliára.
  10. A fóliával együtt feltekerjük, majd jobb és bal oldalt is összesodorjuk a fóliát, és a kezünkkel kicsit elegyengetjük a hústekercset, hogy tetszetősebb legyen. (Így járunk el a többi hússal is.)
  11. 2 nagy serpenyőben 1-1 evőkanálnyi olajat hevítünk, mindegyik serpenyőbe 2 húshengert teszünk és elősütjük, miközben időről-időre megforgatjuk őket.
  12. A tekercseket kivesszük a serpenyőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd az alufóliát eltávolítjuk róluk, hőálló edénybe tesszük és előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük.
  13. 5-10 perc pihentetés után szeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk mellé burgonyapürét, hercegnő burgonyát vagy krumplikrokettet, esetleg rizst.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc 

Tipp: 
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, kiklopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése