2012. augusztus 3.

Zsúrkenyér







Gyerekkoromban nagyon szerettem a zsúrkenyeret, de évek óta nem találkoztam vele az üzletek polcain. Pedig állítólag létezik. Egy kölcsönbe kapott könyvben fedeztem fel a receptjét, és boldogan megsütöttem. Frissen rántott kacsamájjal együtt falatoztam, ami szintén régi emlékeket idéz. Természetesen ennek a kenyérnek is számos változata létezik, de én ezt a receptet próbáltam ki először, és nem csalódtam benne. Csak hogy az itthoniakat idézzem: "elképesztően finom". Ez az egyik kedvenc kenyerünk. :)
Azóta persze egy picit változtattam az eredetileg 50 dkg liszttel készülő kenyér hozzávalóinak mennyiségén, de csak azért, mert újabban sütőformában sütöm, és emiatt már 60 dkg lisztet szoktam használni. Ebben a formában sütve még inkább hasonlít arra a bizonyos régi zsúrkenyérre. :)





Hozzávalók 1 kenyérhez:

60 dkg fehér kenyérliszt
2 ½ ek. cukor
3 dkg olvasztott vaj + a sütéshez
1 ek. só
3 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1 dl víz

elkészítés:
  1. A tálba mért liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük ½ evőkanál cukorral, kevés langyos, vizes tejjel, egy kis liszttel, majd letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a langyosra hűlt olvasztott vajat, és a maradék tejjel tésztává dagasztjuk. Liszttel megszórt tálban, meleg helyen, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kihúzzuk, feltekerjük, és vajjal kikent sütőtálba fektetjük (vagy cipó alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük).
  4. Folpackkal és konyharuhával letakarva újra megkelesztjük, majd a tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A sütőtálban hagyjuk pár percet, majd abból kivéve rácsra tesszük, és teljesen kihűtjük.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 35 perc










2 megjegyzés:

  1. De szeretem az ilyen típusú kenyereket! :) Nagyon szép lett! Biztos vagyok benne, hogy simán lepipálja a régi bolti rokonát. :D Már el is csentem azt a csinos szeletet onnan a tányérról. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a hsz-t valahogy benyelte a postaláda, és csak most láttam a blog jóváhagyásra váró kommentjei között. Bízom benne, hogy majd' 2 hónapos késéssel is jól fog esni egy kis kóstoló a kenyérből. :)

      Törlés