2012. augusztus 3., péntek

Tökmagos-kefires Graham-kenyér





Ezt a formakenyeret kedves barátnőm, Fahéj ihlette, aki nagymestere a kenyérsütésnek. Ő készített kefires kenyeret, és ennek hatására én is kíváncsi lettem, milyen ízű lehet a vele készült tészta. Megsütöttem a magam receptje szerint, és csempésztem bele egy kis tökmagot is. A Graham-liszt íze pedig ezúttal okozott csalódást.



 
Hozzávalók 1 formakenyérhez:

30 dkg finomliszt
22 dkg Graham-liszt
1 tk. só
3 dkg pirított tökmag
1,5 dkg élesztő
1 mk. cukor
1,3 dl langyos víz
2,5 dl kaukázusi kefir
1 ek. napraforgóolaj

elkészítés:
  1. A vízben feloldjuk a cukrot, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A kétféle lisztet a sóval és az apró darabokra vágott tökmaggal elvegyítjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt az olajjal együtt, és tésztát dagasztunk belőle.
  3. Tálba tesszük, háztartási fóliával betakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
  4. Másnap kivesszük a hűtőből, a fóliát vászonkendőre cseréljük, és a tésztát langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
  5. Ha megkelt, finoman átgyúrjuk, kissé megformázzuk, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük és így is kelesztjük még 20 percet. (A kelesztési idő felénél éles késsel ferdén bevagdossuk a kenyér tetejét.)
  6. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük, majd a sütőből kivéve a tetejét hideg vízzel átkenjük és rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése