2012. augusztus 7., kedd

Vörösbab leves






A Kedvesem nagyon szereti a bablevest, és ez csak nem olyan rég derült ki számomra. Tudtam én hogy kedveli, de hogy ennyire, az új volt előttem. Anya vörösbab levesét pedig egyenesen imádja, és célozgatott is rá, hogy főzhetnék már ilyet neki én is. Még sosem csináltam bablevest, ezért itt volt az idő, hogy pótoljam az elmaradást. Nem vagyok valami nagy leveses, szinte csak 2-3 félét szeretek, és ennél fogva nem is nagyon tudom, hogyan kell jó levest főzni. Kivétel a becsinált leves darált hússal, mert az már nagyon megy. :D Lehet, hogy a levesfőzés sokaknak alap dolog és marha egyszerű, de én eddig csak távolról csodáltam mások nagyszerűségeit. Mert valóban jó levest főzni szerintem éppen olyan nagy tudomány, mint pl. jó kenyeret sütni.
Most megkértem Anyát, hogy úgy írja le a bableves receptjét, mintha hülye lennék, mert ezt én pont olyanra akarom főzni, ahogyan ő szokta. Lépésről-lépésre el akarom sajátítani. Az eredmény önmagáért beszélt, a Kedvesem ui. nem győzte kanalazni, annyira odavolt érte. Másnap megfőztem egy újabb adagot, ami már nem lett 10 pontos, de ez kizárólag annak volt betudható, hogy a kisboltban nem kaptam pont olyan kolbászt, mint amiből előző nap készítettem.

A borsikafű pedig remekül kifejti áldásos hatását a bablevesben, ui. közömbösíti a bab okozta kellemetlen puffadtság érzetet.





Hozzávalók 1,5 liter leveshez:

10 dkg csípős füstölt kolbász (száraz vagy nyers)
1 vörösbab konzerv vagy 25 dkg száraz vörösbab
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
1 kisebb szál sárgarépa
1 l tyúkhúsleves- vagy zöldségleves alaplé vagy víz + 2 tyúkhúsleves kocka
1 tk tárkony
1 mk borsikafű
1-2 babérlevél

1 ek mangalicazsír
2 jó ek liszt
2 ek 20%-os tejföl
kevés víz

elkészítés:

  1. A hagymát nagyon finomra vágjuk, vagy késes mixerben pépesítjük, egy lábosban a zsíron megdinszteljük, majd hozzákeverjük a megtisztított, áttört fokhagymát és elzárjuk alatta a lángot.
  2. A babkonzervet lecsepegtetjük, de a levével együtt is használhatjuk.
  3. A sárgarépát megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, és egy kevés vízben félpuhára főzzük. Közben a kolbászt felkarikázzuk, vagy ha a karikák túl nagyok, félbevágjuk.
  4. A kolbászt hozzáadjuk a répához, 1-2 percig együtt főzzük, majd ráöntjük a lábosban lévő hagymára, hozzáadjuk a babkonzervet és annyi alaplevet vagy vizet, hogy a répa főzőlevével együtt 1,5 liter legyen. (Ha vízzel készítjük, akkor beledobjuk a leveskockát is.)
  5. Hozzákeverjük a sót és a fűszereket, és felforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot.
  6. A tejfölt egy kevés vízzel elkeverjük, simára dolgozzuk benne a lisztet, egy kis forró levest hozzámerünk, simára keverjük, majd besűrítjük vele a levest.






2 megjegyzés:

  1. Nem csodálom, hogy ezt a finom leves úgy kanalazta Kutyánszki! :D Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszi! :) Képzeld, épp most is ezt főzök, mert megint megkívántuk! :D

      Törlés