2012. augusztus 7., kedd

Tejszínes körtekrémleves mandulával







Maradt még körténk, de már kezdtek végzetesen puhává válni. Gyorsan kellett cselekednem, és egy netről kibogarászott körtelevesre esett a választásom. Nagyon jó döntésnek bizonyult, mert ilyen finom gyümilevest én még sosem ettem. Sajnos elég drága mulatság, de megéri a pénzét. Szerencsére kaptam akciós tejszínt.
Nekem elég sűrű lett, ezért ha legközelebb készítem, több vízzel fogom felfőzni a körtét, vagy csak 1 zacskó pudingport teszek bele. Jó nagy adag jött ki a receptben előírt mennyiségből.
Lehet tejjel is készíteni vagy fele tejszín-fele tejjel.

Hozzávalók 8 személyre:

Leveshez:
1 kg érett körte
2-3 citrom héja és leve
2-3 ek méz (ha nem elég édes a körte)
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szerecsendió
víz
1 l habtejszín
2 cs. vanília ízű pudingpor (nem főzős)

Díszítéshez:
2,5 dl habtejszín
1 ek cukor + 1 csipet fahéj
pirított mandulaforgács vagy vágott mandula
ét- vagy fehér csokoládéforgács (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, kisebb darabokra vágjuk.
  2. A citromokat alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk, a körtére öntjük, majd a fűszerekkel és a mézzel együtt összekeverjük.
  3. A körtét lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt puhára főzzük. (Aki hígabb levest szeretne, öntsön több vizet a körtére!) Ha kész, levesszük a tűzről.
  4. A puhára főtt körtét egy szűrőkanállal mélyebb edénybe merjük és egy kevés főzőlével együtt botmixerrel pépesítjük.
  5. Egy tálban a tejszínt a pudingporral kézi habverő segítségével simára dolgozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett merőkanalanként hozzámerjük a körte főzőlevét.
  6. A krémleveshez öntjük a körtepépet is és az egészet jól összekeverjük. Teljesen kihűtjük.
  7. A habtejszínt a fahéjas cukorral habbá verjük és a pirított mandulával együtt a leves mellé kínáljuk. Ki-ki annyit szed belőle, amennyit gondol.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése