2012. augusztus 7., kedd

Becsinált leves darált hússal






Ez a leves tipikusan Anya levese – régebben nagyon sűrűn készített ilyet. Nevelőapám mindig cukkolta mosolyogva, hogy: "Már megint becsináltál?". Fogalmunk sincs, honnan ez a félreérthető név.
A receptet én is átvettem, és egy ideje már szinte csak én készítem, mert Anya jobban szereti az enyémet. Szerinte ízletesebb és tartalmasabb. Kezdő konyhatündérkeként villogtam vele már 1-2 haverom előtt is.
Ennek a levesnek a kakukkfű a lényege, nem véletlenül kerül bele olyan sok, de aki ezt túlzásnak érzi, az tehet bele kevesebbet is. Mi mindig főtt tojással esszük, de aki savanyún szereti a raguleveseket, az citromot is facsarhat bele. Tehetünk bele borsót is, de én zsenge zöldbabbal is el tudom képzelni. Általában pirospaprika nélkül készítem, de most került bele az is, hogy szebb legyen a színe.
Olyan laktató tud lenni egy teli tányérral, hogy nem kell utána második fogás.








Hozzávalók 6 személyre:

Leveshez:
35 dkg darált sertéscomb vagy -lapocka
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika (elmaradhat)
őrölt fekete bors

1 ek. mangalicazsír
1,5 l tyúkhúsleves vagy alaplé
1 nagy szál sárgarépa
½ doboz konzerv kukorica
1 ek. kakukkfű
1 tk. rozmaring
1 tk. tárkony
1 tk. bazsalikom
3 babérlevél
3 púpozott ek. tejföl
3 púpozott ek. liszt vagy 2 ek. étkezési keményítő

Tálaláshoz:
3 főtt tojás (személyenként 1/2 tojás)
tejföl

elkészítés:

  1. A finomra vágott vöröshagymát egy lábasban a zsíron megdinszteljük, közben val, borssal ízesítjük (a tűzről levéve pirospaprikát is adhatunk hozzá), majd hozzákeverjük az áttört fokhagymát, és rátesszük a darált húst. Készre sütjük.
  2. A sárgarépát megtisztítjuk, kis kockákra aprítjuk, és az alaplével, valamint a többi fűszerrel együtt a húshoz adjuk.
  3. Forrástól számítva, kis lángon kb. 10 percig főzzük, vagy amíg a répa roppanósra  nem fő, majd a tejföllel és a liszttel/keményítővel csomómentesre kevert tejföllel besűrítjük a levest. Végül hozzáadjuk a kukoricát.
  4. Tálaláskor a felaprított tojásokat elosztjuk 6 tányérban, rámerjük a levest, és adunk hozzá még egy kis tejfölt.






















6 megjegyzés:

  1. De imádom az ilyen típusú leveseket. Most szívesen becsápolnék egy tálkával a tiédből, mert oltári guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tudtaaaam.... :D Látod, ebben is hasonlítunk, én is az ilyen levesekért vagyok oda. Nagyon örülök, hogy tetszik neked. :) Tényleg nagyon jó lenne, ha igazából is megkóstolnád itt nálunk. :)

      Törlés
    2. :D Ami késik nem múlik! ;) Még az is lehet, egyszer csak ott topogok a küszöbön!

      Törlés
  2. Ez a mai vacsora!
    A kakukkfű mennyiségét ugyan megfeleztem, de a többi maradt a te recepted :)
    Fura benne a kukorica legközelebb az általad javasolt borsóval, vagy zöldbabbal készítem. Mert lesz legközelebb.
    Különleges, hogy a darálthús nem gombóc formában kerül a levesbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és hogy ízlett. :) Ö, igen, a kukorica nálunk nagy kedvenc, és mivel Anyukám is azzal készítette, így aztán megmaradtam a kukorica mellett. De tuti finom borsóval, babbal is, sőt ezeket kombinálni is lehet.
      A kakukkfű valóban hangsúlyos, nem mindenki bírja ezt a mennyiséget, de nyugodtan lehet csökkenteni, ahogy tetszik. :)
      Köszönöm, hogy megosztottad velem. :)

      Törlés