2012. augusztus 7., kedd

Túrós-sonkás-szalámis calzone







Ez pizza, csak be van csukva. És pont! ;)

Hozzávalók 2 személyre:

22,5 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
1,3 dl víz
1,5 dkg friss élesztő
½ tk cukor
1 tk só
2 ek extra szűz olívaolaj

Töltelékhez:
15 dkg tehéntúró
1 púpozott ek 20%-os tejföl
só ízlés szerint
½ csokor petrezselyemzöldje
¼ szál (kb. 12 dkg) hegyes erős paprika
3,5 dkg csípős paprikás szalámi
4 dkg Regnum csemege karaj
3 dkg nagy lyukú sajt
5 dkg füstölt sajt
1 szűk ek olívaolaj

elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőt a cukros vízben simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztbe vegyítjük a sót, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat, lágy tésztává gyúrjuk és lefedve duplájára kelesztjük.
  3. Miközben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket úgy, hogy a túrót a tejföllel és a sóval elkeverjük, beleszórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, az apróra vágott szalámit és a sonkát is.
  4. 1 ek olívaolajon a felaprított erős paprikát 1 perc alatt megfuttatjuk, majd kis szűrőn leszűrjük róla az olajat (amit félreteszünk) és a paprikát a túrós töltelékhez keverjük.
  5. A kész tésztát enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, szabályos gömböcöket formálunk belőlük, majd kb. 3 mm vékony kör alakúra nyújtjuk.
  6. A tölteléket a szélektől 1,5 cm-re, a tészta egyik felébe kanalazzuk, a szabadon maradt tésztaféllel betakarjuk, a széleket lenyomkodjuk, kicsit feltekerjük, majd villával is lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a sütőt pedig 220 ℃-ra előmelegítjük.
  7. A calzonék tetejét villával több helyen átszúrjuk, hogy sülés közben nehogy kirobbanjon belőlük a töltelék és megkenjük a kimaradt erős paprikás olívaolajjal.
  8. A hőfokot 200 ℃-ra mérsékeljük és a töltött finomságot pirosra sütjük.

sütési hőfok: 200
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: 15-20 perc











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése