2012. augusztus 7.

Rozmaringos pita – pita tészta alaprecept





Ha választhatok pizza és pita közül, akkor én az utóbbira szavazok. Nem tudnám megmondani, miért. Talán mert ez számomra a pizzához képest egy újabb fajta kelt tésztás örömforrás. Sosem felejtem el, hogy volt olyan nyár, amikor 2 hónapon keresztül szó szerint minden nap ezt ettük. Persze akkor még bolti pitából készítettem, de most már én is bátran nekifogok – és persze sokkal finomabb a saját dagasztású. A sima pitatésztát feldobhatjuk másféle fűszerrel is. A töltelék pedig mindenkinek a fantáziájára vagyon bízva. Naná, hogy mi ezt is magyarosan esszük. :D



 

Hozzávalók 4 darabhoz:

25 dkg finomliszt
1 tk. friss vagy szárított rozmaring
1 tk. só
1,5 ek. olívaolaj
1,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
1 mk. cukor

elkészítés:
  1. A cukrot 1 teáskanál finomliszttel együtt tálkába tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, egy kevés langyos vízzel simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  2. Ha friss rozmaringot használunk, akkor egy kis rozmaringágat megmosunk, leszárítjuk, leveleit lecsipkedjük és felaprítjuk.
  3. Egy tálban a lisztet a sóval és a rozmaringgal elvegyítjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat, a maradék vizet, és lágy tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, apránként kevés lisztet adagolunk még hozzá. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat gömbölyítünk belőle.
  5. 10 perc pihentetés után enyhén lisztezett felületen mindegyiket 12-15 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, majd letakarva 30 percet pihentetjük.
  6. A tésztakorongokat előmelegített sütő rácsára téve megsütjük. (Sülés közben a piták felfúvódnak, de később kifújják magukból a levegőt.) Rácson hagyjuk kihűlni, vagy betöltve azonnal fogyaszthatjuk.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 5-7 perc

Tipp:
A megsült, kihűlt tészta nejlonzacskóba húzva lefagyasztható. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten kiengedjük.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése