2012. augusztus 7.

Rozmaringos pita – pita tészta alaprecept






Ha választhatok pizza és pita közül, akkor én az utóbbira szavazok. Nem tudnám megmondani, miért, de talán mégis azért, mert ez számomra a pizzához képest egy újabb fajta kelt tésztás örömforrás. :) Sosem felejtem el, hogy volt olyan nyár, amikor 2 hónapon keresztül szó szerint minden nap ezt ettük. Persze akkor még bolti pitából készítettem, de most már én is bátran nekifogok. És persze sokkal finomabb a saját dagasztású! ;) A sima pitatésztát feldobhatjuk másféle fűszerrel is. A töltelék pedig mindenkinek a fantáziájára vagyon bízva. Naná, hogy mi ezt is magyarosan szeretjük a legjobban. :D
 
 

Hozzávalók 4 darabhoz:

25 dkg finomliszt
1 tk. aprított friss vagy szárított rozmaring
1 tk. só
1 mk. cukor
1
½ ek. olívaolaj
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos víz

elkészítés:
  1. Az élesztőt egy kis finomliszttel csomómentesre keverjük a langyos, cukros vízben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt és az olívaolajat a sóval, aprított rozmaringgal vegyített többi liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. (Szükség esetén egy kis lisztet adagolunk még hozzá.) Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket meggömbölyítjük. Letakarva 10-15 percet pihentetjük.
  4. A tésztagombócokat enyhén lisztezett munkalapon 12-15 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, majd letakarva 30 percet pihentetjük.
  5. A tésztakorongokat előmelegített sütő rácsára tesszük és megsütjük. (Sülés közben a piták felfúvódnak, de később kifújják magukból a levegőt.) Rácson hagyjuk kihűlni, vagy betöltve azonnal fogyaszthatjuk.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 5-7 perc

Megjegyzés, tipp:
A megsült, kihűlt tészta nejlonzacskóba húzva lefagyasztható. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten kiengedjük.
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése