2012. augusztus 7., kedd

Rozmaringos pita – pita tészta alaprecept






Ha választhatok pizza és pita közül, akkor én az utóbbira szavazok. Nem tudnám megmondani, miért. Talán mert ez számomra a pizzához képest egy újabb fajta kelt tésztás örömforrás. Sosem felejtem el, hogy volt olyan nyár, amikor 2 hónapon keresztül szó szerint minden nap ezt ettük. Persze akkor még bolti pitából készítettem, de most már én is bátran nekifogok – és persze sokkal finomabb a saját dagasztású. A sima pitatésztát feldobhatjuk másféle fűszerrel is. A töltelék pedig mindenkinek a fantáziájára vagyon bízva. Naná, hogy mi ezt is magyarosan esszük.



 






Hozzávalók 4 darabhoz:
25 dkg finomliszt
1 tk friss vagy szárított rozmaring
1 tk só
1,5 ek olívaolaj
1,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
1 mk cukor

elkészítés:
  1. A cukrot 1 tk finomliszttel együtt tálkába tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, egy kevés langyos vízzel simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  2. Ha friss rozmaringot használunk, akkor egy kis rozmaringágat megmosunk, leszárítjuk, leveleit lecsípkedjük és felaprítjuk.
  3. Egy tálban a lisztet a sóval és a rozmaringgal elvegyítjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat és a maradék vizet, és lágy tésztát gyúrunk. Ha szükséges, apránként kevés lisztet adagolunk még hozzá. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, finoman átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk és gombócokat gömbölyítünk belőle.
  5. 10 perc pihentetés után enyhén lisztezett felületen mindegyiket 12-15 cm átmérőjű körökre nyújtjuk, majd letakarva 30 percet pihentetjük.
  6. A tésztakorongokat előmelegített sütő rácsára téve megsütjük. (Sülés közben a piták felfúvódnak, de később kifújják magukból a levegőt.) Rácson hagyjuk kihűlni, vagy betöltve azonnal fogyaszthatjuk.

sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 5-7 perc













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése