Ha választhatok pizza és pita közül, akkor én az utóbbira szavazok. Nem tudnám megmondani, miért. Talán mert ez számomra a pizzához képest egy újabb fajta kelt tésztás örömforrás. Sosem felejtem el, hogy volt olyan nyár, amikor 2 hónapon keresztül szó szerint minden nap ezt ettük. Persze akkor még bolti pitából készítettem, de most már én is bátran nekifogok – és persze sokkal finomabb a saját dagasztású. A sima pitatésztát feldobhatjuk másféle fűszerrel is. A töltelék pedig mindenkinek a fantáziájára vagyon bízva. Naná, hogy mi ezt is magyarosan esszük. :D
Hozzávalók 4 darabhoz:
25 dkg finomliszt
1 tk. friss vagy szárított rozmaring
1 tk. só
1,5 ek. olívaolaj
1,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
1 mk. cukor
elkészítés:
25 dkg finomliszt
1 tk. friss vagy szárított rozmaring
1 tk. só
1,5 ek. olívaolaj
1,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
1 mk. cukor
elkészítés:
- A cukrot 1 teáskanál finomliszttel együtt tálkába tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, egy kevés langyos vízzel simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
- Ha friss rozmaringot használunk, akkor egy kis rozmaringágat megmosunk, leszárítjuk, leveleit lecsipkedjük és felaprítjuk.
- Egy tálban a lisztet a sóval és a rozmaringgal elvegyítjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat, a maradék vizet, és lágy tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, apránként kevés lisztet adagolunk még hozzá. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat gömbölyítünk belőle.
- 10 perc pihentetés után enyhén lisztezett felületen mindegyiket 12-15 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, majd letakarva 30 percet pihentetjük.
- A tésztakorongokat előmelegített sütő rácsára téve megsütjük. (Sülés közben a piták felfúvódnak, de később kifújják magukból a levegőt.) Rácson hagyjuk kihűlni, vagy betöltve azonnal fogyaszthatjuk.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 5-7 perc
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 5-7 perc
Tipp:
A megsült, kihűlt tészta nejlonzacskóba húzva lefagyasztható. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten kiengedjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése