2012. augusztus 3., péntek

Csirkemell zöldborsós lepényágyon, fűszeres joghurttal






Megfigyeltem, hogy szinte minden recept, amit boltban kapható újságból pécézek ki, rendre tartalmaz valami hibát a mennyiségek, a sütési idő vagy mindkettő esetében. Ezek a kis bibik sok bosszúságot jelenthetnek a kezdő konyhatündéreknek, de néha biztosan megtréfálják a gyakorlottabb háziasszonyokat is.

Amikor ez az étel készült, épp megint nem volt ötletem csirkemellre, ezért elővettem azt a újságot, ahonnan „ötletínséges” időkben recepteket keresgélek. Az ételeket valamiért szívesebben találom ki magamtól, de némelyik recept olyan csábító, hogy néha nem tudok ellenállni, és "lopok". Persze mindig átalakítok valamit, de ez rendszerint csak aprócska változtatás. Most a mennyiségekkel variáltam, mert a tojást túl kevésnek, a borsót és a joghurtot pedig túl soknak ítéltem. A megadott arányokból sehogy sem tudtam volna pogácsákat formázni, ezért növeltem és csökkentettem a fent említett hozzávalók mennyiségét. Még így is kanál kellett az olajba való szaggatáshoz.

Az eredeti recept szerint a szerecsendió a zöldborsós pogihoz kell, de én elbambultam, és a joghurthoz adtam. Nem is baj, mert szerintem a szószban jobban érvényesül a szerecsendió, mintha a borsóhoz kevertem volna. A lepénykék nem lesznek teljesen szabályos formájúak, ezért miután kisültek, egy nagyobb pohár szájával szaggattam belőlük karikákat (10 db lett), de csak a flanc kedvéért. Aki nem kedveli a savanykás ízvilágot, a joghurt helyett tejfölt is használhat; nekem speciel azzal jobban ízlene.

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg csirkemell

2 ek napraforgóolaj

Zöldborsós lepényhez:
50 dkg zöldborsó

cukor
3-4 tojás
6 ek liszt
0,5 dl napraforgóolaj

Joghurtos öntethez:
3 doboz 125 g-os krémes állagú natúr joghurt
1 tk só
1 tk őrölt fekete vagy fehér bors
1 mk őrölt szerecsendió
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis csokor snidling

elkészítés:

  1. A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, besózzuk és kevés olajon pirosra sütjük.
  2. Amíg a hús pirul, a zöldborsót sós-cukros vízben pár perc alatt megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
  3. Egy tálban a tojásokat felverjük, csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, majd beleforgatjuk a borsót.
  4. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, a borsós masszából egy evőkanál segítségével halmokat teszünk rá, és közepes lángon mindkét oldalukat megsütjük.
  5. Papírra szedve a "borsópogácsákról" leitatjuk a felesleges zsiradékot és ráhalmozzuk a csirkemellkockákat.
  6. A joghurtot sóval, borssal, szerecsendióval, fokhagymával és apróra vágott snidlinggel ízesítjük és a hús tetejére kanalazzuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése