2012. augusztus 3., péntek

Sertéskaraj sajtos töltelékkel






Rég készítettem úgy töltött húst, hogy előzőleg alufóliába csomagolva, serpenyőben elősütöm. Mivel már volt benne tapasztalatom, nem kételkedtem, hogy nagyszerűen megsül így is. Kimondottan ajánlatos imigyen készíteni a göngyölt húsokat, ha kissé szakadozott vagy nem megfelelő méretű a hússzeletünk, és nem fedi be teljesen a tölteléket. Könnyen lehet formázni is. A bacont azért nem tekertem rá a húsroládokra már a sütés elején, mert korábban megfigyeltem, hogy előszeretettel ráragad az alufólia belsejére, amit aztán sűrű anyázások közepette sem tudunk lehámozni onnan. A javaslatom ezért az, hogy szalonna nélkül süssük elő a húst. Aztán már nyugodtan bebugyolálhatjuk, és mehet a sütőbe pirulni.

Köretnek olívaolajon futtatott sárgarépát készítettem mellé, egy kis jalapeno paprikával.









Hozzávalók 2 személyre:

2 szelet sertéskaraj
Provence-i fűszerkeverék
6 szelet főtt, füstölt császárszalonna
1 ek mangalicazsír

Töltelékhez:
5 dkg szikkadt kenyér
1 kis tojás
1 szűk ek tejföl
1 mk csípős paprikakrém
1 egészen kis fej vöröshagyma fele
5 dkg trappista sajt reszelve


elkészítés:

  1. Az ujjnyi vastag hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, folpack alatt kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon beszórjuk a fűszerkeverékkel. Szükség esetén sózzuk is.
  2. Egy ív alufóliára fektetjük úgy, hogy egymással kissé fedésbe kerüljenek. Így egy szép nagy hússzeleteket kapunk.
  3. A kenyeret kevés vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és villával áttörjük. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és az egyik felét finomra vágjuk.
  4. A tojást felverjük, simára keverjük benne a tejfölt és a csípős paprikakrémet, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is az áztatott kenyérrel együtt.
  5. A hússzelet hozzánk közelebb eső széléhez, középre ráhalmozzuk a tölteléket, a hússzéleket jobbról-balról ráhajtjuk, az alufólia segítségével föltekerjük úgy, hogy szép henger alakú legyen, és a két végén összesodorjuk az alufóliát.
  6. Egy nagyobb serpenyőben kevés zsírt hevítünk, beletesszük a húshengert, és minden oldalán kis lángon elősütjük.
  7. Kivesszük a serpenyőből, hűlni hagyjuk, majd óvatosan lehámozzuk róla az alufóliát, és körbetekerjük a baconnel.
  8. Egy hőálló edényt nagyon vékonyan kizsírozunk, belefektetjük a töltött húst, és előmelegített sütőben pirosra sütjük (sütés közben fordítunk rajta).
  9. Vágódeszkára tesszük, és pár perc pihentetés után éles késsel felszeleteljük a húst.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc


Megjegyzés:
Nekem most nem volt itthon Provence-i fűszerkeverékem, ezért ennek hiányában a következő fűszerekkel szórtam meg a húst, de mindenből csak egy keveset: majoránna, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, tárkony, 2 gerezd zúzott fokhagyma.




















2 megjegyzés:

  1. Micsoda precíz szeletek! :) Ezzel a klassz sajtos töltelékkel, a fűszerekkel és szalonnával isteni finom lehet! :) A pikáns sárgarépa már csak ráadás. :D ...és az a tányér és tálka! ♥ Úgy, ahogy van, vittem az egészet! Persze a tányérokat visszakapod. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Életemben először vágtam srégen a répát, bár ez így megfőzve nem nagyon látszik. De legalább az íze nem változott. Ilyen husit eddig csak egyszer készítettem, nem is értem, miért, mert most kedvenc lett. Örülök, hogy neked is tetszik. Nem is váratlak tovább, küldöm tányérostul. Azt hiszem, ez az egyetlen igazán Ágis tányérom. Nekem is nagyon tetszik. Jókat csereberáóélnénk, ha közelebb laknátok. ;)

      Törlés