2012. augusztus 3., péntek

Tejszínes-zöldséges csirkevagdalt baconburokban, szerecsendiós burgonyapürével







Egyszer csináltam ilyen vagdaltat valaki receptje alapján, de amikor újra el akartam készíteni, sem az étel nevét, sem a recept tulajdonosát, sem az elkészítési módot nem tudtam felidézni magamban. Pedig mindenhol kerestem. Aztán meguntam, hogy nem találom, és elkezdtem használni a fantáziámat. Így jött világra ez az én kis vidám színösszeállítású husikám. Nekem nagyon tetszik, jókedvű leszek, ha ránézek a róla készült képre.






Hozzávalók 24x11x7 cm-es pástétomformához:

Vagdalthoz:
80 dkg csirkemellfilé
13 ek tejszín
1 tk só
1 csapott tk őrölt fehér bors
1 mk őrölt szerecsendió
1 tk majoránna
1 vastagabb szál sárgarépa
10 dkg zöldborsó
20 dkg Maasdamer vagy trappista sajt
22 dkg bacon
kevés olvasztott mangalicazsír vagy napraforgóolaj
petrezselyemzöldje vagy metélőhagyma a díszítéshez

Körethez:
4 közepes nagyságú főzni való krumpli
2 ek napraforgóolaj
3 ek 20%-os tejföl

½ mk őrölt szerecsendió (vagy ízlés szerint)

elkészítés:

  1. A csirkemellet kockára vágjuk, késes mixerben pépesítjük, majd tálba tesszük és hozzákeverjük a tejszínt.
  2. A fűszereket egy kis tálban összekeverjük és ízesítjük vele a húst.
  3. A borsót sós vízben megfőzzük; az apró kockára vágott répát megpároljuk, majd mindkettőt hűlni hagyjuk.
  4. A sajtot felkockázzuk, összeforgatjuk a zöldségekkel és a húspéphez keverjük.
  5. Egy pástétomformát ecsettel vékonyan kizsírozunk, kibéleljük baconszeletekkel úgy, hogy azok a formán kissé túlnyúljanak.
  6. Egy kanállal elegyengetjük rajta a zöldséges húsmasszát és ráhajtjuk a baconszeleteket.
  7. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd óvatosan tepsire borítjuk és így sütjük tovább pirulásig.
  8. A kész vagdaltat kicsit hűlni hagyjuk, hogy szépen szeletelhető legyen, és megszórjuk friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával. (Nekem most egyik sem volt itthon, ezért szárított snidlinggel díszítettem.)
  9. A körethez a krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, villával összetörjük és hozzákeverjük a tejfölt.
  10. Egy serpenyőben zsírt hevítünk és a krumplit átforgatjuk benne.
  11. Ha szükséges, még sózzuk és szerecsendióval fűszerezzük. A hús mellé szedjük.

sütési hőfok: 200 ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 50 perc














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése