Egyszer csináltam ilyen vagdaltat valaki receptje alapján, de amikor újra el akartam készíteni, sem az étel nevét, sem a recept tulajdonosát, sem az elkészítési módot nem tudtam felidézni magamban. Pedig mindenhol kerestem. Aztán meguntam, hogy nem találom, és elkezdtem használni a fantáziámat. Így jött világra ez az én kis vidám színösszeállítású husikám. Nekem nagyon tetszik, jókedvű leszek, ha ránézek a róla készült képre.
Vagdalthoz:
80 dkg csirkemellfilé
13 ek tejszín
1 tk. só
1 csapott tk. őrölt fehér bors
1 mk. őrölt szerecsendió
1 tk. majoránna
1 vastagabb szál sárgarépa
10 dkg zöldborsó
20 dkg Maasdamer vagy trappista sajt
22 dkg bacon
kevés olvasztott mangalicazsír vagy napraforgóolaj
petrezselyemzöldje vagy metélőhagyma a díszítéshez
Szerecsendiós burgonyapüréhez:
4 közepes nagyságú főzni való krumpli
2 ek. napraforgóolaj
3 ek. 20%-os tejföl
só
½ mk. őrölt szerecsendió (vagy ízlés szerint)
elkészítés:
- A csirkemellet kockára vágjuk, késes mixerben pépesítjük, majd tálba tesszük, hozzákeverjük a tejszínt, és a fűszerek keverékével ízesítjük.
- A borsót sós vízben megfőzzük. Az apró kockára vágott répát megpároljuk, majd mindkét zöldséget hűlni hagyjuk.
- A sajtot felkockázzuk, összeforgatjuk a zöldségekkel, és a húspéphez keverjük.
- A vékonyan kizsírozott pástétomformát kibéleljük baconszeletekkel úgy, hogy azok a formán kissé túlnyúljanak.
- Belehalmozzuk a zöldséges húsmasszát, kanállal elegyengetjük és ráhajtjuk a baconszeleteket.
- Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd óvatosan tepsire borítjuk és így sütjük tovább pirulásig.
- A kész vagdaltat kicsit hűlni hagyjuk, hogy szépen szeletelhető legyen, és megszórjuk friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával. (Nekem most egyik sem volt itthon, ezért szárított snidlinggel díszítettem.)
- A körethez a kockákra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd villával összetörjük és hozzákeverjük a tejfölt.
- Átforgatjuk a felhevített zsíron, ha szükséges, utánasózzuk és szerecsendióval fűszerezzük. A hússal együtt tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése