2012. augusztus 4., szombat

Rozsos-napraforgómagos péksütemények

A kelt tésztával kapcsolatos tapasztalatszerzés és a Kedvesemnek való örömszerzés vágya hajtott most is, miután egymás után két alkalommal is nagyszerű élményben volt részem a tejes kiflinek köszönhetően. H az említett kifli receptje nem lett volna a birtokomban, akkor nem lett volna mit továbbgondolnom, és imigyen nem is okozhattam volna ismét nagy örömet az én Drágámnak. Ezúttal a lisztfélék vegyítése hozott lázba, hiszen egyféléből már működött a dolog. Kíváncsi voltam, milyen, ha még magokat is csempészek a tésztába. Jó ötlet volt a vegyítés és a "magolás" is, és plusz örömforrásként még ropogott is a megsült kifli és zsömi teteje, amit én kimondottan szeretek. A tészta lágy, a zsömle belsejében a légbuborékok a feltekerésnek köszönhetően spirális elhelyezkedésűek. Izgalmas. Hihetetlenül jó érzés leülni az asztalhoz, vajjal megkenni és mindenféle finomsággal megpakolni a saját készítésű péksütit egy bögre kakaóval párosítva. Az elkövetkezendő hideg őszi reggelek hangulatához ez igencsak passzol. Bárcsak így indulna minden hétköznap!
Hozzávalók 8 kiflihez és 6 zsemléhez:

35 dkg finomliszt
35 dkg kenyérliszt (BL 80)
35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RL 190)
7,5 dkg vaj
5 dkg napraforgómag
3 tk. só
3 tk. cukor
7,5 dkg élesztő
7,5 dl langyos tej + a kenéshez

elkészítés:
  1. 2 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük és lefedve pár perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálban a háromféle lisztet a sóval, a napraforgómaggal és a vajjal összevegyítjük, hozzáöntjük az élesztős és a sima tejet, és az egészet összegyúrjuk.
  3. A még ragadós tésztát lisztezett munkalapra borítjuk és addig gyúrjuk-dagasztjuk, amíg már nem ragad hozzá sem a kezünkhöz, sem a munkalaphoz. Ha kb. 15 perc után is ragad, kisebb adagokban annyi lisztet adunk hozzá, amíg elérjük a kívánt állagot. (Egy se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát kell kapnunk.)
  4. A tésztát egy vászon kendővel letakarjuk és 10 percig kelesztjük. (Nem fontos sokáig pihentetni.) Közben két nagyobb tepsire sütőpapírt teszünk, a sütőt pedig előmelegítjük.
  5. A tésztát késsel félbevágjuk (az egyik feléből kiflik, a másikból zsömlék lesznek) és a fél tésztákat is megfelezzük.
  6. Az egyik negyedből bucit formálunk, kinyújtjuk kb. 3 mm vastag kör alakú tésztává, 4 körcikket vágunk belőle, a cikkeket vékonyra nyújtjuk, feltekerjük, ahogy a kiflit szokták, sütőlapra rendezzük őket és a tetejüket langyos tejjel megkenjük. A másik negyed tésztabucival is így járunk el. (8 db kifli lesz belőle.)
  7. A sütő aljába egy tálkába vizet teszünk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a kifliket kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
  8. Amíg a kiflik sülnek, a 3. tésztaadagot tovább felezzük, az így kapott egyik fél tésztát (később a másik felet is) a kezünkkel téglatestté formázzuk, ezután hosszú, vékony lappá nyújtjuk, a rövidebbik oldalától kiindulva feltekerjük, majd ezt a vastag hengert 3-ba vágjuk, a tenyerünkkel rányomunk mindhárom hengerkére, hogy laposak legyenek, mint a kakaós csigák, sütőlapra helyezzük őket, a tetejüket megkenjük tejjel és éles késsel X alakú bemetszést ejtünk rajtuk. Ugyanezt tesszük a megmaradt 4. tésztaadaggal is. A zsömlék kb. 25 perc alatt sülnek át teljesen.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: összesen kb. 45 perc
 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése