2012. augusztus 4.

Rozsos-napraforgómagos péksütemények





A kelt tésztával kapcsolatos tapasztalatszerzés és a Kedvesemnek való örömszerzés vágya hajtott most is, miután egymás után két alkalommal is nagyszerű élményben volt részem a tejes kiflinek köszönhetően. H az említett kifli receptje nem lett volna a birtokomban, akkor nem lett volna mit továbbgondolnom, és imigyen nem is okozhattam volna ismét nagy örömet az én Drágámnak. Ezúttal a lisztfélék vegyítése hozott lázba, hiszen egyféléből már működött a dolog. Kíváncsi voltam, milyen, ha még magokat is csempészek a tésztába. Jó ötlet volt a vegyítés és a "magolás" is, és plusz örömforrásként még ropogott is a megsült kifli és zsömi teteje, amit én kimondottan szeretek. A tészta lágy, a zsömle belsejében a légbuborékok a feltekerésnek köszönhetően spirális elhelyezkedésűek. Izgalmas. Hihetetlenül jó érzés leülni az asztalhoz, vajjal megkenni és mindenféle finomsággal megpakolni a saját készítésű péksütit egy bögre kakaóval párosítva. Az elkövetkezendő hideg őszi reggelek hangulatához ez igencsak passzol. Bárcsak így indulna minden hétköznap!




Hozzávalók 8 kiflihez és 12 zsemléhez:

35 dkg finomliszt
35 dkg kenyérliszt
35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
7,5 dkg vaj
5 dkg napraforgómag
3 tk. só
3 tk. cukor
7,5 dkg élesztő
7,5 dl langyos tej + a kenéshez

elkészítés:

  1. 2 dl langyos, cukros tejben simára keverjük az élesztőt, és lefedve, pár perc alatt felfuttatjuk.
  2. A sóval, napraforgómaggal vegyített lisztkeverékhez adjuk a langyos olvasztott vajat, a felfutott élesztőt, a többi tejet, és megdagasztjuk. Se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát kell kapnunk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva 10 percet pihentetjük.
  3. A tésztát négyfelé vágjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, és 2 darabot egymás után 3 mm vastag körlapra nyújtjuk. A tésztalapokat 4-4 cikkre vágjuk, a körcikkeket feltekerve kifli formára alkaítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük langyos tejjel, és előmelegített, gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
  4. A másik 2 tésztagombócot kettévágjuk, az így kapott 4 tésztadarabot hosszú, vékony téglalapokra nyújtjuk, és a rövidebbik oldaluktól kiindulva feltekerjük.
  5. A henger alakú tésztákat 3-3 egyforma darabra vágjuk, és a tenyerünkkel rájuk nyomva ellapítjuk.
  6. A "csigazsemléket" a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük tejjel, és X alakú bemetszést ejtünk rajtuk. Kb. 25 perc alatt készre sütjük, és a kiflikkel együtt hűlni hagyjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése