2012. augusztus 4.

Lenmagos-krumplis zsemle





Úgy tűnik van még mit mazsoláznom a neten fellelhető receptek között. Ez a zsemle kimondottan puha, és a lenmagnak köszönhetően is finom ízű. Újdonság volt számomra a savó használata, amit én a joghurt lecsöpögtetéséből nyertem, amikor joghurtkrémsajtot készítettem. Íme, itt az érv, hogy semmit sem szabad kidobni, ami a konyhai ténykedéseink során létrejött, használhatatlannak tűnő melléktermékeket illeti. Pl. a tej- vagy joghurtsavó ui. remekül hasznosítható kelt tészták készítéséhez, mert puha lesz tőle a zsemle vagy a kifli.




Hozzávalók 8-10 darabhoz:

20 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg főtt, áttört burgonya
4 ek. lenmag
2 dkg élesztő
kb. 2 dl burgonya főzőlé
1 csapott ek. só
1 ek. cukor

elkészítés:
  1. A krumpli langyosra hűlt, cukorral elkevert főzőlevében letakarva felfuttatjuk a simára kevert élesztőt.
  2. A lisztkeverékhez vegyítjük a sót, a krumplit, a lenmagot, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és lágy tésztát dagasztunk belőle. (Ha szükséges, kis adagokban belegyúrunk még egy kevés finomlisztet.)
  3. Letakarva a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen 8 vagy 10 részre osztjuk attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk.
  4. A tésztaadagokból zsemléket formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. A tetejüket éles késsel bemetsszük és letakarva további 15 percig kelesztjük.
  5. A megkelt zsemléket megspricceljük vízzel, és előmelegített, gőzös sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése