Úgy tűnik van még mit mazsoláznom a neten fellelhető péksütemény receptek között. Egy ilyen keresgélés eredménye ez a zsemle, ami kimondottan puha, és a lenmagnak hála, kicsit egészségesebb is. Egy picurkát változtattam ugyan rajta: a víz egy részét ui. joghurtsavóval pótoltam, ill. egy pici olajat is tettem bele. Finom, puha péksütemény lett az eredmény. :)
Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg fehér kenyérliszt vagy finomliszt
15 dkg rétesliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg főtt, áttört burgonya
1 ek. cukor
1 csapott ek. só
4 ek. lenmag, durvára darálva
1 ek. napraforgóolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl burgonya főzőlé
elkészítés:
- A cukrot a lisztekhez vegyítjük, majd egy evőkanálnyit kiveszünk belőle, és az élesztővel, valamint egy kevés langyosra hűlt főzőlével csomómentesre keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
- Az áttört krumplit elmorzsoljuk a lisztkeverékkel, hozzáadjuk a sót, a darált lenmagot, a felfutott élesztőt, és a többi folyadékkal lágy tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztából – enyhén meglisztezett kézzel – 12 zsemlét formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket bevágjuk. Letakarva kb. 20 percet kelesztjük.
- Bespricceljük vízzel, és előmelegített, gőzös sütőben megsütjük. A kisült zsemléket ismét bespricceljük vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
Megjegyzés, tipp:
Készíthetjük megmaradt krumplipüréből is. Ez esetben a folyadékot sima vízzel helyettesíthetjük, sőt a vizet kipótolhatjuk tejföl- vagy joghurtsavóval is. Én az utóbbit használtam, amit joghurt lecsöpögtetéséből nyertem, krémsajt készítésekor. Íme, itt az érv, hogy semmit sem szabad kidobni, ami a konyhai ténykedéseink során létrejövő, használhatatlannak tűnő melléktermékeket illeti! A fent említett savók remekül hasznosíthatóak kelt tésztákhoz, nokedlihez. ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése