2012. augusztus 7., kedd

Rántott krumpli, rántott sárgarépa







Az egész úgy indult, hogy a húsmuffin után úgy éreztem, nem adhatom alább. Olyan ez, mint az Oscar-díj: ha valaki egyszer megkapta, akkor annak meg kell felelnie a későbbiekben is. Én annyi dicséretet kaptam legutóbb, hogy az felért egy Oscarral. Örültem, mint majom a farkának, amikor a múzsa ismét homlokon csókolt, és már megint az éj leple alatt. Legalábbis két napig azt hittem, hogy csakis engem ajándékozott meg egy új ötlettel. Aztán poénból bepötyögtem a neten a húsmuffin, a krumplirózsa és a rántott krumpli, ill. rántott sárgarépa kifejezéseket a keresőbe, és akkor lehervadtam. Az a fránya múzsa mást is megcsókolt, de szerencsére csak a két utóbbi ötlet kapcsán. Jó-jó, rábukkantam én a húsmuffinra is, de csak a darált húsos verzióra. A rántott krumpli és a rántott sárgarépa már létező ételek. Így hullt hamvába az én nagy ötletem, bár a „találmányom” mégis eltér némileg a neten lévőktől, így aztán megosztom itt.

A répát serpenyőben karamellizálhatjuk, és diós bundában is kiránthatjuk. Mindkét zöldség önmagában is fogyasztható.

Hozzávalók 2 személyre:

Rántott krumplihoz:
4 db közepes nagyságú burgonya
grillfűszer
liszt
1 tojás
zsemlemorzsa
napraforgóolaj

Rántott sárgarépához:
3 szál közepes nagyságú sárgarépa
Provence-i fűszerkeverék

1 tojás
kevés tej
zsemlemorzsa
napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A krumplit megpucoljuk, 0,5 cm vastag karikákra vágjuk és megfőzzük. (Ne főzzük szét, a közepe kicsit nyers maradhat!)
  2. Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, beszórjuk grillfűszerrel és hűlni hagyjuk.
  3. Lisztben, kevés tejjel felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük.
  4. A sárgarépát kb. 1,5-2 cm-es darabokra (kis hengerekre) vágjuk, megpároljuk, majd hűlni hagyjuk.
  5. A répahengereket enyhén sózzuk, Provence-i fűszerrel elkevert lisztbe forgatjuk, majd tejes tojásba, végül zsemlemorzsába mártjuk és kisütjük.
  6. Mindkét rántott zöldség jól mutat hurkapálcára vagy grillnyársra rendezve. A nyársra vegyesen vagy külön-külön is ráhúzhatjuk a zöldségeket. Tartár vagy besamel mártást, esetleg fokhagymás tejfölt kínáljunk hozzá tunkolni valónak.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése