2012. augusztus 10., péntek

Májas-sárgarépapürés falatkák





Anya nemrég mosolyogva közölte, mintegy kész tények elé állítva engem, hogy idén karácsonykor komolyan számít rám az ünnepi vacsora elkészítésében. Ez a tény örömmel töltött el, és valószínűleg ez ihlette a krumplirózsát, ill. a húsmuffint is. Mivel komolyan vettem Anya kedves kérését, hétről-hétre azon agyalok, milyen előételt készíthetnék karácsonyra. Ez a mostani májas falatka is saját ötleteim egyike, amit másodjára teszteltem le. Első alkalommal saját készítésű vajas tésztából csináltam. Mivel a tészta receptjében túl sok vajat írtak, nem is sikerült elsőre. A plafonon voltam mérgemben. Másodjára bolti leveles tésztából sütöttem, és így már tökéletes lett. Nekem ízlett a citromlétől pikáns répapüré ágyon ülő fűszeres máj, ami szerintem jól összeillik a leveles tésztával. A Kedvesem viszont nem kapott belőle egy falatot sem, mert nincs jóban a májjal.
4 karika/fő bőven elég belőle. A házi leveles tészta készítését pedig még meg kell tanulnom.


Hozzávalók 4 személyre:

1 cs. leveles tészta
kb. 20 dkg csirkemáj
2 kisebb szál sárgarépa
1 ek olívaolaj
6 kövér gerezd zúzott fokhagyma
1 ek Provence-i fűszerkeverék
kevés citromlé
1 tk mangalica zsír
őrölt fekete bors
1 csapott tk majoránna
1 csapott tk bazsalikom
1 mk rozmaring
10 dkg trappista vagy edami sajt

elkészítés:
  1. A sárgarépát megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
  2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a párolt répát, majd 1 a Provence-i fűszerrel, citromlével és ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal ízesítjük.
  3. A kész sárgarépát villával alaposan összetörjük és hűlni hagyjuk.
  4. A májat nagyobb (falatnyi) darabokra vágjuk.
  5. Serpenyőben kevés zsírt forrósítunk és rátesszük a májat. Majoránnával, bazsalikommal, rozmaringgal, 3 gerezd zúzott fokhagymával, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. Csak annyira sütjük meg, hogy belül még kicsit rózsaszín maradjon.
  6. A leveles tésztát vagy a házi készítésű vajas tésztát vékonyra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval annyi karikát szaggatunk belőle, amennyi májdarabkánk van. (A megmaradt tésztát felhasználhatjuk máshoz.)
  7. A tésztakarikákat egy gáztepsire helyezzük, teáskanállal optimális mennyiségű pépesített sárgarépát halmozunk rájuk és forró sütőbe toljuk.
  8. A megpirult tésztakarikákra 1-1 májfalatkát teszünk, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, és épp csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon rajtuk. Tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése