2012. augusztus 4.

Korpás-rozsos pistolet





Ez a belga/francia eredetű, kívül ropogós, belül viszont puha zsemlekülönlegesség, a pistolet (ejtsd: pisztolé) nagyon megtetszett nekem, és öröm volt fotózni is, olyan kis helyesek így együtt a kosárban. :D Az sem utolsó szempont, hogy még egészséges is, hiszen teli van rostanyaggal. Olyan kicsi, hogy már csak a mérete miatt is biztos nem lesz lelkifurdalásunk, ha reggel ezzel indítjuk a napot. Persze, nagyobbra is formázhatjuk, kinek-kinek igénye szerint. ;)

Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt
13 dkg fehér kenyérliszt + a szóráshoz
12 dkg világos rozsliszt
1 ek. kristálycukor
1 ek. só
2 ek. sovány tejpor
2,5 dkg olvasztott vaj
2,2 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl víz
1 ek. víz + 1 tk. só keveréke a kenéshez

elkészítés:

  1. Az élesztőt kevés langyos, cukros vízben elkeverjük, letakarva felfuttatjuk, majd a többi vízzel együtt a sóval, tejporral vegyített lisztkeverékhez öntjük, és megdagasztjuk.
  2. A megdagasztott tésztával kétféleképpen járhatunk el:
    a) Rudat sodrunk belőle, kettévágjuk, és mindkettőt kicsit hosszabbra sodorjuk. Ezeket is kettévesszük, majd a 4 tésztaszálat 3-3 egyforma darabra vágjuk. Az így kapott 12 tésztadarabot liszttel beszórt tálcára tesszük, és vékonyan beolajozott fóliával letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
    b) A megdagasztott tésztát tálba tesszük, meleg helyen, letakarva megkelesztjük, majd 12 darabra vágjuk.
  3. Ezután mindegyik tésztadarabot ovális alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és olajjal vékonyan megkent fóliával letakarva hagyjuk, hogy megkeljenek.
  4. A zsemléket lekenjük sós vízzel, és meghintjük liszttel. Egy fakanál nyelét beolajozzuk, és a zsemlék közepébe hosszanti irányban mélyedést nyomunk. Letakarva 10 percet pihentetjük.
  5. A tepsit 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, ekkor a hőmérséklete 180℃-ra csökkentjük, és készre sütjük a péksüteményeket készre sütjük. A pistolet-kat rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180℃
sütési mód: alul-felül
sütési idő: kb. 30 perc
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése