2012. augusztus 4., szombat

Korpás-rozsos pistolet

Ez a kis rusztikus péksüti nagyon megtetszett nekem, és öröm volt fotózni is, olyan kis helyesek. Üdvözítő, hogy ez a belga és francia eredetű zsemlekülönlegesség még egészséges is, hiszen teli van rostanyaggal. Olyan kicsik, hogy már csak a méretük miatt is biztos nem lesz lelkifurdalásunk, ha reggel ezzel indítjuk a napot.


 

Hozzávalók 12 kisebb vagy 8 nagyobb darabhoz:

20 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt
12 dkg rozsliszt
13 dkg fehérítetlen fehér kenyérliszt + a szóráshoz
kb. 2,5 dl víz
2,2 dkg friss élesztő
1 ek. kristálycukor
1 ek. só
2 ek. sovány tejpor
2,5 dkg olvasztott vaj
1 ek. víz + 1 tk. só keveréke a kenéshez

elkészítés:
  1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, simára dolgozzuk benne az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A háromféle lisztet a sóval és a tejporral elvegyítjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt a maradék vízzel, és 15 perc alatt tésztává dagasztjuk.
  3. A kelesztés során kétféleképpen járhatunk el:
  4. a) A megdagasztott tésztából rudat sodrunk, megfelezzük, a kapott darabokat kicsit hosszabbra sodorjuk, ezeket is megfelezzük, majd a 4 tésztakígyót 3-3 egyenlő részre osztjuk, azaz 12 darabra. A darabkákat liszttel meghintett tálcára tesszük, olajjal vékonyan megkent fóliával letakarjuk és meleg helyen kb. 30-45 perc alatt megkelesztjük.
  5. b) A megdagasztott tésztát egészben tálba tesszük és meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük, majd 12 egyenlő részre osztjuk.
  6. Ezután ovális alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, ismét betakarjuk olajjal vékonyan megkent fóliával és tovább kelesztjük.
  7. A megkelt zsemléket, ha szükséges, még utólag szépre alakítjuk, tetejüket sós vízzel megkenjük és meghintjük liszttel.
  8. A zsemlék tetejére olajjal megkent fakanál nyelével középen, hosszanti irányban mélyedést nyomunk és miközben a sütőt 200℃-ra előmelegítjük, konyharuhával letakarva 10 percig még pihentetjük. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 180℃-ra és a péksüteményeket készre sütjük. A kész pistolet-kat rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180℃
sütési mód: alul-felül
sütési idő: kb. 30 percNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése