Ez a belga/francia eredetű, kívül ropogós, belül viszont puha zsemlekülönlegesség, a pistolet (ejtsd: pisztolé) nagyon megtetszett nekem, és öröm volt fotózni is, olyan kis helyesek így együtt a kosárban. :D Az sem utolsó szempont, hogy még egészséges is, hiszen teli van rostanyaggal. Olyan kicsi, hogy már csak a mérete miatt is biztos nem lesz lelkifurdalásunk, ha reggel ezzel indítjuk a napot. Persze, nagyobbra is formázhatjuk, kinek-kinek igénye szerint. ;)
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt
13 dkg fehér kenyérliszt + a szóráshoz
12 dkg világos rozsliszt
1 ek. kristálycukor
1 ek. só
2 ek. sovány tejpor
2,5 dkg olvasztott vaj
2,2 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl víz
1 ek. víz + 1 tk. só keveréke a kenéshez
elkészítés:
- Az élesztőt kevés langyos, cukros vízben elkeverjük, letakarva felfuttatjuk, majd a többi vízzel együtt a sóval, tejporral vegyített lisztkeverékhez öntjük, és megdagasztjuk.
- A megdagasztott tésztával kétféleképpen járhatunk el:
a) Rudat sodrunk belőle, kettévágjuk, és mindkettőt kicsit hosszabbra sodorjuk. Ezeket is kettévesszük, majd a 4 tésztaszálat 3-3 egyforma darabra vágjuk. Az így kapott 12 tésztadarabot liszttel beszórt tálcára tesszük, és vékonyan beolajozott fóliával letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
b) A megdagasztott tésztát tálba tesszük, meleg helyen, letakarva megkelesztjük, majd 12 darabra vágjuk. - Ezután mindegyik tésztadarabot ovális alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és olajjal vékonyan megkent fóliával letakarva hagyjuk, hogy megkeljenek.
- A zsemléket lekenjük sós vízzel, és meghintjük liszttel. Egy fakanál nyelét beolajozzuk, és a zsemlék közepébe hosszanti irányban mélyedést nyomunk. Letakarva 10 percet pihentetjük.
- A tepsit 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, ekkor a hőmérséklete 180℃-ra csökkentjük, és készre sütjük a péksüteményeket készre sütjük. A pistolet-kat rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül
sütési idő: kb. 30 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése