2012. augusztus 4.

Joghurtos-napraforgómagos fonott zsömle

 

 


 
A kelt tészta most már követelmény, egyszerűen nem tehetem meg, hogy nem sütök, mert akkor megfosztanám magam az örömszerzés adta jó érzéstől, a finom illatoktól, a csodás látványtót és ízektől, vagyis a házi péksüti nyújtotta élményektől. Hetente kétszer sütök kiflit, zsömlét, mert nemcsak, hogy elajándékozom egy részét, hanem én is kezdek rászokni a reggelizésre, ami miatt jobban fogy a házi készítésű péktermék. A néha becsúszó vacsiról nem is beszélve, ami szintén apasztja a zsemlék, kiflik számát. Szóval 4 négy nap alatt elfogy, amit kisütöttem.
Az első tejes kiflit még szigorúan az előírt recept szerint készítettem, de mivel – a jó receptnek hála – azonnal tökéletes lett, azóta variálok és továbbgondolok. Most a hűtőben maradt joghurton akadt meg a szemem, de nem volt kedvem megint muffinba keverni, sokkal inkább zsömlébe. Így is tettem, és meglett az áldásos eredménye. :) Most csak egy tepsivel sütöttem, amiből hármat rögtön Anyáéknak adtam, a tesztalany pedig a barátnőm volt. Ő ette meg az első darabot. Ez volt aznap a mi vacsink, másnap a reggeli és az ebéd is, úgyhogy pikkpakk elfogyott. Most dagaszthatok megint, de ez számomra most már örömteli tevékenység. :)

 


Hozzávalók 9 darabhoz:

40 dkg fehér kenyérliszt
3 dkg pirított napraforgómag
1 ek. cukor
1 tk. só
2 dkg vaj
1 ek. olívaolaj
2 dkg friss élesztő
25 dkg natúr joghurt
kb. 0,5 dl víz
napraforgóolaj a kenéshez
aprított napraforgómag a szóráshoz

elkészítés:
  1. A cukrot a liszthez vegyítjük. Az élesztőt egy kis cukros liszttel és a fele mennyiségű langyos joghurttal csomómentesre keverjük, 1 evőkanál liszttel betakarjuk és hagyjuk felfutni.
  2. A sót a többi liszthez keverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a többi joghurtot, a puha vajat, olajat, és robotgéppel elkezdjük dagasztani. Közben kevés vízzel lazítjuk a tésztát, majd a dagasztási idő vége felé beledolgozzuk a napraforgómagot.
  3. A se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát kézzel kicsit átgyúrjuk, majd vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 9 gombócot formázunk, kb. 18 cm hosszú rudakra sodorjuk, és letakarva 10-15 percet pihentetjük.
  5. Egy tésztarudat hosszában 3 csíkra vágunk úgy, hogy a túlsó vége egyben maradjon, majd az így kapott szálakat megfonjuk. A végét összecsippentjük, koszorúformára alakítjuk, és kissé aláhajtva eldolgozzuk a tésztát. Így járunk el a többivel is.
  6. A zsömléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva megkelesztjük. A tetejüket lekenjük napraforgóolajjal, megszórjuk aprított napraforgómaggal, vízzel bespricceljük, és előmelegített sütőben megsütjük. Még forrón lespricceljük vízzel, és rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés, tipp:

Ezt a zsömlét korábban 70 dkg lisztből, és kevesebb joghurttal, ill. tej hozzáadásával készítettem, de sok-sok évvel később átdolgoztam a receptet.

 






2 megjegyzés:

  1. A látvány is örömteli, hát még az ízr.🥰

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Bizony, nagyon finom volt frissen is, sőt grillezett szendvicsnek is.

      Törlés