2012. augusztus 3.

Kétféle hagymás kenyérrudak





Hagyma, hagyma, hagyma - nem lehet vele betelni! Én legalábbis nem fogok soha. Mivel régen ettünk hagymás kenyeret, megint erre vágytam. A formája eltér az eddig általam sütöttekétől. Nem valódi bagett ez, éppen ezért nem is lett volna ildomos ezt a nevet adni neki. Egyszerűen csak rúd formájú, és partifalatokhoz ideális méretű szeleteket vághatunk belőle, de csak úgy letörögetni is élvezetes. :D





Hozzávalók 2 kenyérrúdhoz:

30 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 tk. őrölt kömény
1 csapott ek. só
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
1 tk. barna cukor
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
3 ek. olívaolaj + a kenéshez

elkészítés:

  1. A hagymákat felaprítjuk, rátesszük a felhevített olajra, megpörgetjük kevés sóval, és megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt 1,5 dl langyos vízben simára keverjük a cukorral és 1 evőkanál kenyérliszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A sóval, őrölt köménnyel vegyített lisztkeverékhez adjuk a pirított hagymát, a felfuttatott élesztőt, a többi vizes tejet, és tésztává dagasztjuk.Vékonyan kiolajozott kelesztőtálba, letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd kétfelé osztjuk, és mindkettőt meggömbölygetjük.
  5. A tésztabucik felszínét meghintjük kevés liszttel, és egyenként 35x20 cm-es téglalapra nyújtjuk.
  6. A tésztalapokat a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük, és illesztés lefelé a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól kicsit távolabb.
  7. A tetejüket lekenjük olajjal, megszórjuk liszttel, majd több helyen, ferdén bemetsszük. Letakarjuk, és további kb. 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200 ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc













2 megjegyzés:

  1. Hagyma = ♥ Csodás kenyérkék, csodás fotókkal! Már csak az íz hiányzik! ...de már az sem, mert elemeltem néhány szeletkét innen a kosárból! :D Isteni! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszi! :) Örülök, ha ízlik. De hát nem is csodálom, hiszen hagymaimádó vagy te is. ;) Küldök még, hátha maradt hely a pocidban.

      Törlés