2012. augusztus 3., péntek

Napraforgómagos formakenyér






Sütök, sütögetek hétről-hétre. Most ez a "gyúrmány" volt soron. Annyi sok péksüti után ez életem első kenyere. Amikor kisült, a Kedvesem kapott 2 szeletet, és kisvártatva elkezdett nyafogni, hogy kér még, sőt meg tudná enni az egészet. Szőrös szívű voltam, és nem hagytam magam, különben nem lett volna mit reggelizni. Sajnos tovább nem is tartott ki ez a kenyér, mert harmadnap délután dagaszthattam megint - egy újabb, másféle kenyeret.
Ha teljes kiőrlésű búzalisztet keverünk a rétesliszthez, ahogy az az eredeti receptben szerepel, szép barna kenyeret kapunk.






Hozzávalók 24x11x7 cm-es sütőformához:

25 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt (eredetileg teljes kiőrlésű búzaliszt)
2 mk só
2 ek napraforgóolaj
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 ek cukor
2+2 ek napraforgómag

elkészítés:
  1. A kétféle lisztet a sóval egy tálban összekeverjük. Az élesztőt a cukros, langyos vízben felfuttatjuk.
  2. A felfuttatott élesztőt és az olajat a liszthez adjuk és addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől.
  3. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, megszórjuk 2 ek napraforgómaggal, legalább 15 percig dagasztjuk, majd vászon ruhával letakarjuk és 1 órán át kelesztjük.
  4. Ezután finoman átgyúrjuk, meghempergetjük a maradék napraforgómagban, majd sütőpapírral bélelt pástétomformába tesszük és letakarva további 30 percig pihentetjük.
  5. A tetejét megkenjük vízzel és előmelegített sütőben (aminek az aljába előzőleg egy kis tálka meleg vizet tettünk) ropogósra sütjük. Rácson kihűtjük, majd házi fűszervajjal kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése